Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Παζάρι στη Βιέννη

Ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, συναντήσεις είχαν χτες το απόγευμα στη Βιέννη οι Πρόεδροι των δύο χωρών. Οι Ιλχάμ Αλίεφ και Σετρζ Σαρκσιάν αρχικά συναντήθηκαν με την Φεντερίκα Μογκερίνι, υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ και αναμενόταν συνάντηση και με τους ΥΠΕΞ των Ρωσίας, ΗΠΑ και Γαλλίας, που είναι συμπρόεδροι της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Ο Οργανισμός αυτός είναι ο διαμεσολαβητής για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, από το 1994 που τελείωσαν οι πολεμικές συγκρούσεις, χωρίς να υπογραφεί ποτέ συνθήκη ειρήνης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν, επιδιώκουν να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν με δέσμευση για μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και για οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

Η αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με 150.000 Αρμένιους, που βρισκόταν στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της ΕΣΣΔ και μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, δεν αφορά μόνο τις εθνικιστικές εξάρσεις που φούντωσε ο καπιταλισμός, αλλά κυρίως είναι μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού που εξελίσσεται σε όλο τον Καύκασο, που είναι πλούσιος ενεργειακά και ταυτόχρονα σημαντικό πέρασμα για τους αγωγούς στην περιοχή. Σε αυτή τη διαπάλη ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσία, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, είναι μπλεγμένοι οι λαοί της περιοχής και πληρώνουν με το αίμα τους τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ