Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό

Την Κυριακή το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ, εξελίξεις αναμένονται και στο ΜΗΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Διεργασίες συνεχίζονται στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας, αποτυπώνοντας και έτσι την προσπάθεια του ντόπιου κεφαλαίου να διασφαλίσει ισορροπίες ευνοϊκές για τις προτεραιότητές του, εντός και εκτός συνόρων. Την Κυριακή 22 Μάη αναμένεται να γίνει το έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ για την εκλογή νέου ηγέτη, ο οποίος θα αναλάβει και καθήκοντα πρωθυπουργού της χώρας, μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο μεταξύ, στο εθνικιστικό ΜΗΡ φαίνεται ότι μεγαλώνουν οι αντιθέσεις μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και μερίδας στελεχών του που ζητούσαν έκτακτο συνέδριο. Οι τελευταίοι προσπάθησαν το Σαββατοκύριακο να προχωρήσουν σε συνάντηση που εμφάνισαν ως έκτακτο συνέδριο, χωρίς τελικά να το καταφέρουν μετά και από παρέμβαση της αστυνομίας (που απέκλεισε την είσοδο στο χώρο του συνεδρίου, θέτοντας σε ετοιμότητα ακόμα και εκτοξευτήρες νερού). Την περασμένη Παρασκευή, εκδόθηκαν δύο δικαστικές αποφάσεις, αντικρουόμενες μεταξύ τους, ως προς τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας των διαφωνούντων να συγκαλέσουν έκτακτο συνέδριο (μετά από συγκέντρωση υπογραφών). Στην αστική αρθρογραφία υπάρχουν ήδη αρκετοί που συνδέουν το μπλοκάρισμα της αλλαγής ηγεσίας στο ΜΗΡ με όσους θέλουν να μην ανακάμψουν τα ποσοστά του (στις εκλογές του Νοέμβρη έχασε τους μισούς βουλευτές που πήρε τον Ιούνη), κάτι που σήμερα φαίνεται να βολεύει το ΑΚΡ. Αρκετός λόγος γίνεται πάντως για τις «ικανότητες» που έχει η πρώην υπουργός Εσωτερικών (επί κυβέρνησης του ισλαμιστή Νετσμεντίν Ερμπακάν) Μεράλ Αξενέρ, ως «πολλά υποσχόμενη και χαρισματική φιγούρα», προερχόμενη από την κεντροδεξιά, που θα μπορούσε να μετακινήσει το κόμμα περισσότερο προς το κέντρο και να αυξήσει τις ψήφους του, με δημοσκοπήσεις να καταγράφουν ότι υπό τη δική της ηγεσία το ΜΗΡ θα μπορούσε να συγκεντρώσει μέχρι και 20%.

Στο μεταξύ, τη δική της σημασία έχει η συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με την Ουκρανία με στόχο τη συνεργασία για την κατασκευή επιβατηγών και εμπορικών αεροπλάνων. Τη συμφωνία υπέγραψαν, την περασμένη βδομάδα στο Κίεβο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, και ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Γκενάντι Ζούμπκο. Αυτή αφορά στη συνεργασία στους τομείς της αεροναυπηγικής αλλά και της εξερεύνησης του Διαστήματος, ενώ οι δυο πλευρές συζήτησαν την περαιτέρω συνεργασία και στους χώρους της Βιομηχανίας, της Ενέργειας, των Μεταφορών, του Τουρισμού. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε να προχωρήσει και η εκπαίδευση εργαζομένων που θα δουλεύουν σε εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.

Η σύσφιξη της συνεργασίας Τουρκίας - Ουκρανίας καταγράφεται και στο φόντο της επιδείνωσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, μετά την κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» τον περασμένο Νοέμβρη. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Σαμίλ Ταγιάρ που, μετά την προχτεσινή ήττα της τουρκικής Φενερμπαχτσέ από τη ρωσική ΤΣΣΚΑ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ, ανάρτησε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ότι «κάνει κάποιον να θέλει να καταρρίψει κι άλλο ρωσικό αεροσκάφος». Αργότερα, ο Ταγιάρ προσπάθησε να ανασκευάσει μιλώντας για «αστείο». Ωστόσο, η ρωσική πρεσβεία στην Αγκυρα είχε ήδη αντιδράσει, ενώ και στη Μόσχα ο Α' αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας της Ανω Βουλής, Φραντς Κλίντσεβιτς, είπε πως η Ρωσία «δε θα μείνει σιωπηλή σε ένα τέτοιο είδος λόγου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ