Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δύσκολο να την αντέξεις

Πολλά και ενδιαφέροντα λέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε ομιλία που έκανε την Παρασκευή στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ξεχωρίζουμε το εξής σημείο από την ομιλία του: «Παράλληλα όμως με την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, κρίνεται απαραίτητο να ενισχυθούν οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και τα προγράμματα κατάρτισης, ώστε να αντιμετωπιστεί η υψηλή μακροχρόνια ανεργία, η οποία οδηγεί σε περιθωριοποίηση τμημάτων του πληθυσμού και σε απώλεια ανθρώπινου κεφαλαίου. Επίσης, απαιτείται επανασχεδιασμός και καλύτερη στόχευση των κοινωνικών πολιτικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των κοινωνικών ομάδων που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση». Κατ' αρχήν, σε όλη την αναλυτική ομιλία του για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για μείωση της ανεργίας, παρά τα αισιόδοξα σενάρια για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016, οι οποίοι προφανώς δεν θα επηρεάσουν εντυπωσιακά την απασχόληση. Επομένως, η «λύση» που υποδεικνύεται για την ανάσχεση της ανεργίας είναι η παραπέρα ελαστικοποίηση της εργασίας, τα βραχύχρονα προγράμματα απασχόλησης και βέβαια η (τζάμπα για το κεφάλαιο) κατάρτιση. Αυτά, σε συνδυασμό με την «καλύτερη στόχευση των κοινωνικών πολιτικών», που σημαίνει κρατική «μέριμνα» με ψίχουλα μόνο για τους πιο φτωχούς, θα κάνουν την οικονομία να δουλεύει ρολόι. Μετά απ' αυτά αναρωτιόμαστε: Τόση ...ανάπτυξη πώς θα την αντέξει ο λαός;

Αντεργατικά χούγια...

Οι καπιταλιστές έχουν σε όλα τα κράτη τα ίδια αντεργατικά χούγια. Ετσι, οι Βρετανοί εργοδότες έχουν πληρώσει τα τελευταία 17 χρόνια στους εργαζόμενούς τους συνολικά 68 εκατ. στερλίνες (86,3 εκατ. ευρώ) λιγότερα απ' όσα θα έπρεπε να τους έχουν πληρώσει, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία και τον κατώτατο μισθό. Τα στοιχεία αποκαλύπτει η έκθεση του Εθνικού Γραφείου Λογιστών της Βρετανίας, ενώ αναφέρει ότι κατά το 2015 υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων στους οποίους χρωστά δεδουλευμένα ο εργοδότης τους σε σχέση με το 2014. Σε σχέση με το ύψος των χρωστούμενων δεδουλευμένων, ανέρχεται στα 10,3 εκατ. στερλίνες (13 εκατ. ευρώ), από τα 4,1 εκατ. ευρώ το 2014. Σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Λογιστών στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, το 11% των εργαζομένων στον κλάδο πληρώνεται λιγότερο και από τον κατώτατο μισθό που ισχύσει στη Βρετανία. Διπλή κλοπή των εργαζομένων: Η «νόμιμη» κλοπή της υπεραξίας και τα χρωστούμενα στους εργαζόμενους. Αλλωστε, η Βρετανία φημίζεται για την εφαρμογή των λεγόμενων βέλτιστων (σ.σ. αντεργατικών) πρακτικών στα Εργασιακά, που αυξάνουν την εκμετάλλευση, αυτών που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μελετά για να εφαρμόσει και στην Ελλάδα. Ολο δώρα στους επιχειρηματικούς ομίλους...

... και οι «βέλτιστες πρακτικές»

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι στη Βρετανία, που έχει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ (πάνω από 2%), η πραγματική αξία του μέσου μισθού πλήρους απασχόλησης μειώθηκε κατά 487 λίρες το 2014 και ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης έχει μειωθεί κατά 2.509 λίρες από το 2010 - δηλαδή περίπου 50 λίρες τη βδομάδα. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 68 αυξήθηκαν στα 70, ενώ ενισχύεται δραματικά το ποσοστό των συνταξιούχων που αναγκάζονται να ξαναδουλέψουν. Ιδιαίτερα «δημοφιλή» για τους Βρετανούς εργοδότες είναι τα λεγόμενα «συμβόλαια μηδενικών ωρών», δηλαδή ελαστική απασχόληση, με τους εργαζόμενους να δουλεύουν όποτε και για όσο τους καλέσει το αφεντικό, χωρίς κανένα κατοχυρωμένο ωράριο. Εφαρμόζονται κατά κόρον στον επισιτισμό, στο εμπόριο. Από τις θέσεις απασχόλησης που παρέχει ο βρετανικός ΟΑΕΔ, πάνω από το 1/4 είναι «συμβόλαια μηδενικών ωρών». Συνολικά 8,27 εκατομμύρια δουλεύουν με μερική απασχόληση. Από τους ανέργους, 800.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας, αν και έχουν κάνει αίτηση για επίδομα 3,94 εκατομμύρια. Σχετικά με τη συνδικαλιστική δράση, προβλέπεται ότι η απόφαση για μια απεργία θα είναι «νόμιμη» εφόσον στη σχετική ψηφοφορία συμμετέχει το 50% των εγγεγραμμένων μελών ενός συνδικάτου και για το Δημόσιο να υπερψηφίσει την απεργία το 40% των εγγεγραμμένων μελών. Οροι, ουσιαστικά, απαγορευτικοί για να κηρυχτεί μια απεργία!

Αρπαγή δίχως τέλος

Εγραφε η «Αυγή» στις 15/5/2016: «Ας μην ξεχνάμε ότι από την ιδρυτική συμφωνία για το κοινό νόμισμα οι όροι ήταν πως το έλλειμμα κάθε κράτους - μέλους δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3%, με το χρέος να έχει ανώτατο όριο το 60% του ΑΕΠ και όσες χώρες το υπερβαίνουν πρέπει κάθε χρόνο να το μειώνουν ώστε να φτάσουν στο όριο. Ο κόφτης είναι μέτρο προληπτικό ορισμένου χρόνου και κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα εφόσον η χώρα βρει τη δύναμη να ανακάμψει (...) Στον κόφτη ενδέχεται να μπουν και τα πλεονάσματα, δηλαδή οι μειώσεις των στόχων, που θα μειώσουν τα φορολογικά βάρη αυξάνοντας παράλληλα τα διαθέσιμα για ανάπτυξη κεφάλαια». Τι θέλει να πει; Οτι η εφαρμογή των μνημονίων δεν θα έχει τέλος γιατί πρέπει να πιαστούν οι δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας (μέχρι 3% έλλειμμα, 60% του ΑΕΠ χρέος) και να διατηρούνται συνεχώς. Αυτό προδίδει και το ότι ο «κόφτης» όχι μόνο προσωρινός δεν είναι αλλά το μόνιμο εργαλείο εξασφάλισης αυτών των δεικτών. Οσο για την υποτιθέμενη μείωση των φορολογικών βαρών, αυτή θα γίνει για το κεφάλαιο, ως μέσο για επενδύσεις, ενώ και το όποιο πλεόνασμα πάλι κεφάλαιο για ανάπτυξη της οικονομίας των επιχειρηματιών θα δοθεί. Αρπάζουν μόνιμα από το λαό και δίνουν στο κεφάλαιο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1510 Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης Σάντρο Μποτιτσέλι.

1897 Ηττα των ελληνικών στρατευμάτων στο Δομοκό (Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897).

1902 Ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης ανακαλύπτει το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, που θεωρείται ως ένα από τα πρώτα υπολογιστικά μηχανήματα.

1934 Αντικομμουνιστικά μέτρα με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως η παύση του κομμουνιστή δημάρχου Καβάλας Δ. Παρτσαλίδη, με το αιτιολογικό ότι «μετέβαλε το Δημαρχείον εις κομμουνιστικόν κέντρον», το τελεσίδικο των αποφάσεων των πρωτοβάθμιων επιτροπών για την εκτόπιση των κομμουνιστών, η αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τη διάλυση των εργατικών σωματείων, η δημιουργία στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Γαύδο κ.ά.

1937 Στη Δημοκρατική Ισπανία σχηματίζεται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Χ. Νεγκρίν, ηγέτη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Το Κομμουνιστικό Κόμμα μετέχει στην κυβέρνηση με δύο υπουργούς (Παιδείας και Γεωργίας).

1941 Με διαταγή του Α. Χίτλερ, η Ελλάδα χωρίζεται επισήμως σε τρεις ζώνες κατοχής: Η γερμανική ζώνη περιελάμβανε την κεντρική Μακεδονία, το μεγαλύτερο τμήμα του νομού Εβρου, τα νησιά Λήμνο, Μυτιλήνη, Χίο, Σκιάθο, Σκόπελο, την περιοχή Αττικής και Μεγαρίδας, τη βόρεια πελοποννησιακή ακτή, επίσης Σαλαμίνα, Αίγινα, Πόρο, Μήλο, Κρήτη και τις βόρειες ακτές του Αιγαίου Πελάγους. Η ιταλική ζώνη περιελάμβανε Ηπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Εύβοια, Κυκλάδες - εκτός από Μήλο - Ικαρία, Σάμο και την υπόλοιπη Στερεά Ελλάδα. Η βουλγαρική ζώνη περιελάμβανε τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, ένα μικρό τμήμα του νομού Εβρου και τους νομούς Καβάλας, Δράμας και Σερρών.

1944 Ξεκινά η Συνδιάσκεψη του Λιβάνου (17-20/5/1944), που έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας. Ο Λίβανος αποτελούσε τη βάση της αστικής πολιτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα, το ΚΚΕ, που συνεχίστηκε με την Καζέρτα και το Δεκέμβρη του 1944. Στις Συμφωνίες του Λιβάνου και της Καζέρτας, το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Ετσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία κ.ά.), που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1948 Συγκροτείται η Δυτική Ενωση, που αποτέλεσε τη βάση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου - ΝΑΤΟ (Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).

1964 Πραγματοποιείται η 2η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

1964 Πεθαίνει ο Οτο Κουούσινεν, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΣΕ και του σοβιετικού κράτους.

1972 Ο ναζί εγκληματίας πολέμου Ridel, υπεύθυνος για τη δολοφονία 118 Ελλήνων στο Μονοδένδρι, ευρισκόμενος στην Ελλάδα με άδεια της χούντας, αναγνωρίστηκε στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων της Σπάρτης από συγγενείς των εκτελεσμένων, αποδοκιμάστηκε, ξυλοκοπήθηκε και αναγκάστηκε να φύγει.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org