Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Η επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού προχωράει

Οι επετειακές εκδηλώσεις των «αγανακτισμένων» είναι μέρος του εγκλωβισμού του λαού στις αυταπάτες του «ανθρώπινου καπιταλισμού»

Copyright 2016 The Associated

Οι επετειακές εκδηλώσεις των «αγανακτισμένων» είναι μέρος του εγκλωβισμού του λαού στις αυταπάτες του «ανθρώπινου καπιταλισμού»
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Τελικά, η σύμπραξη της νέας σοσιαλδημοκρατίας με τον οπορτουνισμό ολοκληρώθηκε στην Ισπανία ανάμεσα στο Ποδέμος και την Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), με το όνομα του εκλογικού συνασπισμού για τις βουλευτικές εκλογές της 26 Ιούνη να είναι Unidos Podemos (Ενωμένοι Μπορούμε). Το πρώτο βέβαια ζήτημα που κατέληξαν οι δύο δυνάμεις, που εμφανίζονται ως οι νέοι «σωτήρες» για να ηττηθεί η δεξιά του Λαϊκού Κόμματος, ήταν η κατανομή των εδρών σε αναλογία 6 προς 1 αλλά και η κοινή διάθεση, εφόσον ξεπεράσουν στην κάλπη το δεύτερο σήμερα Σοσιαλιστικό Κόμμα, να το καλέσουν σε κυβερνητική συνεργασία. Δηλαδή, να καλέσουν την παλιά σοσιαλδημοκρατία σε μετεκλογική σύμπραξη για νέα διαχειριστική κυβέρνηση. Αυτό λένε οι ηγέτες των 2 κομμάτων Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρθόν, αντίστοιχα, ενώ κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν τη συμμαχία στη δεύτερη θέση.

Από το κοινό πρόγραμμα που καταλήχτηκε και το οποίο είναι, όπως λέγεται, αυτό που δεσμεύει τα δύο κόμματα (ενώ υποτίθεται σε άλλα θέματα θα διατηρούν την αυτονομία τους) γίνεται φανερό ότι στήνεται ένα νέο «δόκανο» για τον εγκλωβισμό του λαού στις αυταπάτες ενός «πιο δίκαιου και ανθρώπινου καπιταλισμού». Στο λεγόμενο πρόγραμμα της «αλλαγής» η Ισπανία μένει στις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υποτίθεται διεκδικεί μια «δημοκρατική διακυβέρνηση», «διεθνή διάσκεψη για το δημόσιο χρέος» και «διαπραγμάτευση του Συμφώνου Σταθερότητας». Επίσης, οι δύο διαχειριστικές δυνάμεις σπέρνουν αυταπάτες για εξάλειψη της ελαστικής απασχόλησης, βελτίωση των μισθών, επιδόματα, ενισχύσεις κοινωνικής Πρόνοιας, υποδομών, την ίδια ώρα που στηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Το πρόγραμμα αυτό του ...αλλάζουμε τη χώρα, αλλάζουμε την Ευρώπη είναι τα ίδια ...φούμαρα που πούλησε στη χώρα μας η νέα σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο σχήμα για τον εγκλωβισμό του λαού επιχειρεί να καρπωθεί την αγανάκτηση και την οργή λαϊκών δυνάμεων από τη χρόνια καπιταλιστική κρίση και να τις καναλιζάρει στο πλαίσιο της εναλλαγής στην αστική εξουσία. Η κίνηση να μη συμμετάσχουν επισήμως το Ποδέμος και η Ενωμένη Αριστερά στις επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν την Κυριακή στην Ισπανία για τα 5 χρόνια από το λεγόμενο «κίνημα των αγανακτισμένων» αποτέλεσε τακτική στο όνομα του «σεβασμού» και του «μη καπελώματος». Τόσο το περιεχόμενο των συγκεντρώσεων όσο και το πρόγραμμα των δύο κομμάτων προσαρμόζονται και εγκλωβίζουν στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Μόνο το ΚΚ Λαών της Ισπανίας αποκαλύπτει τη νέα επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού και καλεί τους εργάτες και άλλους εκμεταλλευόμενους να του δώσουν δύναμη για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ