Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Στο προσκήνιο ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στον Καύκασο

ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ - ΜΟΣΧΑ.--

Ενώ εξελίσσεται η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας» από τους περίπου 2.000 Ρώσους στρατιωτικούς στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, συνεχίζονται οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης στην Αρμενία απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του Νικόλ Πασινιάν.

Παράλληλα, καθημερινά βγαίνουν στην επιφάνεια τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη στρατηγική περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Με την τριμερή συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, η Ρωσία πατάει πιο γερά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ενισχύει τη θέση της ως εγγυήτρια «ασφαλείας» της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, ενώ η θέση της ΕΕ και των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις είναι υποβαθμισμένη.

ΗΠΑ και Γαλλία - που συμπροεδρεύουν με τη Ρωσία στην ομάδα του Μινσκ του ΟΑΣΕ - «έχουν "πληγωμένη υπερηφάνεια" για την ανακωχή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας», σχολίασε χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, παρατήρησε «απόπειρες παράλειψης ή παραμόρφωσης πληροφοριών που σχετίζονται με την εφαρμογή της τριμερούς συμφωνίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ», καθώς σε πολλές δηλώσεις «των ΥΠΕΞ δυτικών κρατών, ο ρόλος της Ρωσίας δεν αναφέρεται καθόλου, σαν να ήταν διμερής η συμφωνία και όχι τριμερής».

Πάντως, χτες το ΥΠΕΞ της Κίνας «καλωσόρισε» τη νέα συμφωνία «για κατάπαυση του πυρός στην οποία κατέληξαν Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν με ενεργή διαμεσολάβηση από τη Ρωσία», κάτι που «η Κίνα το εκτιμά ιδιαίτερα».

Στο ζήτημα του Οργανισμού Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), το αμυντικό σύμφωνο που δεσμεύει Ρωσία και Αρμενία, αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σημειώνοντας ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να συμμετέχει στο πλευρό της Αρμενίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η περιοχή αποτελεί τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Χτες έγινε γνωστό από ρωσικά ΜΜΕ πως οι ρωσικές «ειρηνευτικές δυνάμεις» ελέγχουν όλα τα οχήματα που διέρχονται από τον διάδρομο της περιοχής Λατσίν, που συνδέει τα αρμενικά εδάφη του Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία. Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία περιπολεί επίσης ολόκληρο το δρόμο προς το Στεπανακέρτ, την πρωτεύουσα της αυτοανακηρυχθείσας «Δημοκρατίας» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ