Σάββατο 31 Οχτώβρη 2020 - Κυριακή 1 Νοέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νέες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη

Τουρκία και Ιράν ζητούν ρόλο στην «ειρηνευτική διαδικασία», ενώ συνεχίζεται το αιματοκύλισμα

Οι άνθρωποι στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θάβουν τους νεκρούς τους

Copyright 2020 The Associated

Οι άνθρωποι στο Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, θάβουν τους νεκρούς τους
ΕΡΕΒΑΝ - ΜΠΑΚΟΥ.--

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν όλη την περασμένη βδομάδα στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Παρά την απόφαση για κατάπαυση πυρός, που έχει συμφωνηθεί τρεις φορές με τη μεσολάβηση Ρωσίας, Γαλλίας και ΗΠΑ, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, με το Αζερμπαϊτζάν να τονίζει πως εκεχειρία θα επιτευχθεί μόνο αν η Αρμενία ανακοινώσει «αποχώρηση από τα εδάφη μας».

Την Παρασκευή οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας, Ζόραμπ Μνατσακανιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, συναντήθηκαν στη Γενεύη με εκπροσώπους της Ομάδας του Μινσκ (συμπροεδρεύουν Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία) του ΟΑΣΕ, για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.

Την ίδια μέρα οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσαν την αιχμαλώτιση «ενός ακόμη Σύρου τρομοκράτη», προσθέτοντας πως «υπάρχουν κι άλλοι τρομοκράτες στην πρώτη γραμμή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν».

Παράλληλα, περιφερειακοί «παίκτες» του Νότιου Καυκάσου, η Τουρκία και το Ιράν, διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και μια θέση στο τραπέζι των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Το Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζει σθεναρά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην «ειρηνευτική διαδικασία». Ο Αζέρος Πρόεδρος, Ιλχάμ Αλίεφ, που έχει αναφερθεί επανειλημμένα στον ρόλο της Τουρκίας στον Νότιο Καύκασο ως «παγκόσμιας δύναμης», δήλωσε την περασμένη βδομάδα: «Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που έχει σύνορα με τις τρεις χώρες του Καυκάσου (...) επομένως φυσικά πρέπει να συμμετέχει ενεργά και έχει ήδη εμπλακεί και το υποστηρίζουμε σθεναρά». Πρόσθεσε εξάλλου πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι (Πρόεδρος, ΥΠΕΞ και υπουργός Αμυνας) συνομιλούν καθημερινά με τους Τούρκους ομολόγους τους για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πάντως η Αρμενία - και μέσω αυτής και η Ρωσία - απορρίπτει επανειλημμένα τη συμμετοχή της Τουρκίας, που υποστηρίζει ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το Ιράν πρότεινε σε Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκία συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις προκειμένου «να βρεθεί μια λύση για τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη βοήθεια των περιφερειακών χωρών», καθώς η Ομάδα του Μινσκ «περιλαμβάνει χώρες που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς και δεν μπορούν να αισθανθούν πραγματικά τον πόνο των ανθρώπων της περιοχής μας».

Νωρίτερα ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Ιράν, Αμπάς Αράχτσι, είχε δηλώσει ότι το ιρανικό σχέδιο προβλέπει «τερματισμό της κατοχής, σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων». Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν απέρριψαν εμμέσως πλην σαφώς την ιρανική πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ