Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Συμμετείχαν 11 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 8 βαλκανικές χώρες

Από τις εργασίες της Συνάντησης
Από τις εργασίες της Συνάντησης
Την Κυριακή 15/5 πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες των Βαλκανίων, με θέμα: «Ο επικίνδυνος ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί που φέρνουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά, τον εθνικισμό και η απάντηση των λαών».

Στη Συνάντηση παραβρέθηκε και έκανε την εισαγωγική ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν 11 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από 8 βαλκανικές χώρες και συγκεκριμένα από την Αλβανία (Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας), τη Βουλγαρία (Ενωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία, Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας), την Ελλάδα (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), την Κροατία (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας), την ΠΓΔΜ (Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας), τη Ρουμανία (Σοσιαλιστικό Κόμμα Ρουμανίας, Κόμμα Κοινοτήτων Ρουμανίας), τη Σερβία (Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κόμμα Κομμουνιστών Σερβίας) και την Τουρκία (Κομμουνιστικό Κόμμα). Τις αντιπροσωπείες των κομμάτων καλωσόρισε στη Συνάντηση ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, που εκτυλίσσονται στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των κινδύνων που προκαλούν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των αστικών τάξεων.

Πολλοί ομιλητές σημείωσαν την επίθεση που έχουν εξαπολύσει η αστική τάξη και η ΕΕ στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Συζητήθηκαν οι εμπειρίες από τους αγώνες των ΚΚ και του εργατικού κινήματος ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, ενάντια στο ΝΑΤΟ.

Από τους ομιλητές τονίστηκε ότι η λύση και για τους λαούς των Βαλκανίων δεν βρίσκεται στη μάταιη προσπάθεια «εξανθρωπισμού» του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, αλλά στην πάλη για την ανατροπή του και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Για την παραπέρα συνεργασία των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων

Συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν μέτρα για την ανάπτυξη της παραπέρα συνεργασίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, όπως:

-- Ανάπτυξη της κοινής πάλης ενάντια στον αντικομμουνισμό, στις διώξεις ΚΚ και κομμουνιστών.

-- Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, μέτωπο στην κατασταλτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών τάξεων, πάλη ενάντια στις αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα.

-- Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στη συμμετοχή των βαλκανικών χωρών σ' αυτόν, κατά των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων παρακολούθησαν τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε το απόγευμα της ίδιας μέρας η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από την εργατική εξέγερση του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη.

  • Ολόκληρη η εισαγωγική ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνάντηση θα δημοσιευτεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ