Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ωφελημένοι βγαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι οι λαοί

Απόσπασμα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βαλκανική Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, σχετικό με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στη Βαλκανική Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας για την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την έκφρασή τους στην περιοχή, έκανε ειδική αναφορά στην κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ, ως άλλη μια πτυχή αυτών των αντιθέσεων.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε τα εξής:

«Και εδώ στη Θεσσαλονίκη, έχουμε μια άλλη πτυχή αυτών των αντιθέσεων. Στις 17/5 αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνια της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου, TAP, παρουσία των αρχηγών των κρατών διέλευσης (Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ιταλία) και φυσικά από την Ελλάδα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η παρουσία στα εγκαίνια και των εκπροσώπων της Κομισιόν, των ΗΠΑ δείχνει πως η κατασκευή ενεργειακών υποδομών, εκείνων δηλαδή των "αρτηριών", όπως τους αποκαλούν, της Ενέργειας, που είναι αναγκαίες για να κινηθούν τα γρανάζια της καπιταλιστικής οικονομίας, συνδέεται με τη συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά αποθέματα, τους δρόμους μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών. Αυτό δείχνει η παρουσία των εκπροσώπων αυτών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα εγκαίνια, όταν είναι γνωστό πως οι ίδιες δυνάμεις (ΕΕ και ΗΠΑ) έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τα ανάλογα ρωσικά ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια, για την απεξάρτηση, όπως ισχυρίζονται, της ΕΕ από τη Ρωσία.

Επιπλέον, τονίζουμε πως, από την κατασκευή του ΤΑΡ, ωφελημένοι θα βγούνε οι επιχειρηματικοί όμιλοι, και όχι οι εργαζόμενοι. Μόνον όταν ο λαός κατακτήσει πραγματικά τη δική του εξουσία, μπορεί να διασφαλίσει την αμοιβαία επωφελή διακρατική συνεργασία στον ενεργειακό τομέα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνον χαράζοντας έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των υποδομών, με την αποδέσμευση απ' την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μόνον τότε τέτοια έργα μπορεί να αξιοποιούνται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία κι όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου κι επιπλέον να μην είναι "εστία" ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τα εγκαίνια του ΤΑΡ δείχνουν ακόμη το πόσο έωλες ήταν οι εκτιμήσεις εκείνων, που υπόσχονταν πως τέτοια έργα θα γίνουν αντικειμενικά παράγοντες για τη σταθερότητα, την ασφάλεια, και την ειρήνη των χωρών, που εμπλέκονται σ' αυτούς.

Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Αλβανία, όμως αυτό δεν στάθηκε αιτία στο να λυθούν τα προβλήματα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, να λυθούν π.χ. τα ζητήματα της ΑΟΖ.

Αντίθετα, όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως κινούμαστε το τελευταίο διάστημα στην αύξηση των αμφισβητήσεων. Στο έργο εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, όμως αυτό δεν στάθηκε ικανό να επιλύσει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει την προκλητικότητα με την οποία η αστική τάξη της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Ερντογάν, εντείνει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ