Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λανσάρεται ως ικανότερη για τις «σωστές μεταρρυθμίσεις» του κεφαλαίου

...και διαβεβαιώνει ότι και ως αντιπολίτευση θα στηρίξει σειρά αντιλαϊκών παρεμβάσεων της κυβέρνησης για λογαριασμό των μονοπωλίων

Μια ακόμα κάλπικη για το λαό διαχωριστική γραμμή μεταξύ «λαϊκιστών» και «μεταρρυθμιστών» λανσάρει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι επιδιώκει να διευρύνει την επιρροή του κόμματός του στους δεύτερους. Ταυτόχρονα, οξύνει την κριτική του προς το «μείγμα» διαχείρισης που προκρίνει η κυβέρνηση, μιλά για μεγάλο κόστος που θα κληθεί να πληρώσει η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες αναθέρμανσής της. Ως «αντίδοτο» ζητά ταχύτερη προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Ενδεικτικά είναι όσα είπε, το Σαββατοκύριακο, στο συνέδριο της Δράσης (στις εκλογές του 2015 συμπορεύτηκε με το Ποτάμι, αλλά τώρα καλοβλέπει τη ΝΔ, όπως κάνουν και στελέχη του Ποταμιού), αλλά και σε στελέχη του κόμματός του.

Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Δράση και το Ποτάμι έχουν συμβάλει στον πολιτικό ορθολογισμό και έχουν εναντιωθεί συστηματικά στο λαϊκισμό (...) Αυτός είναι από μόνος του αρκετός λόγος να αισθάνομαι σήμερα πολύ οικεία που βρίσκομαι μαζί σας».

Επέμεινε: «Ενώ η χώρα βρίσκεται σε μια υπαρξιακή κρίση εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα την οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την έξοδο από τα μνημόνια (...) Δίχως μεταρρυθμίσεις δεν έρχονται επενδύσεις, δίχως επενδύσεις δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία και δεν έρχεται ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Πάνω, ακριβώς, στους στόχους του κεφαλαίου ζήτησε «μία ευρύτερη συμφωνία και δυνατότητα εξεύρεσης ευρύτερων συναινέσεων σε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες τελικά είναι προς όφελος της χώρας και φυσικά της ελληνικής οικονομίας». Οπου ως σημεία συναινέσεων απαρίθμησε ιδιωτικοποιήσεις, αξιολόγηση στο Δημόσιο, μείωση των φορολογικών συντελεστών ειδικά για το κεφάλαιο, συνταγματική αναθεώρηση.

Δίνοντας παράλληλα και νέα διαπιστευτήρια... «υπευθυνότητας» απέναντι στο κεφάλαιο, δήλωσε ότι «το 4ο μνημόνιο (...) συμπεριλαμβάνει - και πρέπει να το πούμε αυτό - και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και τις οποίες η ΝΔ θα τις στηρίξει, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις. Αναφέρομαι ενδεικτικά σε ένα πιο ρυθμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και σε παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο ζήτημα των "κόκκινων" δανείων».

Επιμένοντας στην κριτική προς την κυβέρνηση ότι δεν «τρέχει» αποφασιστικά τις «σωστές» μεταρρυθμίσεις, ανέφερε ότι «σε κάθε σωστή μεταρρύθμιση η οποία ακολουθείται υπάρχουν πάντα και άλλες φωνές. Το είδαμε με την περίπτωση του λιμανιού του Πειραιά. Το βλέπουμε τώρα πάλι με την περίπτωση της Εγνατίας. Μια κυβέρνηση ετερόκλητη, στην οποία εξακολουθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο άνθρωποι που διακατέχονται από βαθιές αριστερές ιδεοληψίες, είναι αδύνατον στην πράξη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων».

Εξ ου και επαναφέροντας το αίτημά του για εκλογές, υποστήριξε ότι «η ΝΔ θα είναι στις επόμενες εκλογές ο κεντρικός εκφραστής αυτής της μεγάλης μεταρρυθμιστικής συμμαχίας, η οποία σήμερα γεννιέται στη χώρα», διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «η ΝΔ μπορεί να ηγηθεί των τολμηρών μεταρρυθμιστικών και ασυμβίβαστων δυνάμεων στη χώρα. Διότι η πραγματική διαχωριστική γραμμή, η οποία υπάρχει σήμερα στη χώρα, δεν είναι μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, είναι ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και στο λαϊκισμό και στην οπισθοδρόμηση στην οποία μας οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα αυτή η ετερόκλητη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, απευθυνόμενος στα στελέχη της Δράσης, αλλά εμμέσως και του Ποταμιού, τους κάλεσε «σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια πρέπει να πάμε μαζί», ενώ κάλεσε τα στελέχη του κόμματός του «σε διαρκή εκλογική ετοιμότητα».

Στο εξωτερικό

Σημειωτέον, ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χτες στο Παρίσι όπου σήμερα συναντάται με τον γγ του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας, Εμ. Μακρόν, και τον πρώην Πρόεδρο της χώρας και επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος, Ν. Σαρκοζί.

Οπως διαχέεται, στο επίκεντρο των επαφών θα είναι οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα και την Ευρώπη, καθώς και το μείγμα μέτρων που προκρίνει η ΝΔ. Εξάλλου, ο ίδιος και αντιπροσωπεία της ΝΔ που τον συνοδεύει θα ενημερωθούν από στελέχη του ΟΟΣΑ για την «πρόοδο» που έχει συντελεστεί από το Μάρτη του 2015, οπότε και υπογράφτηκε το «Κοινό Εγγραφο Συνεργασίας» ΟΟΣΑ - Ελλάδας και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται για την αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ