Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς νέο «Καλλικράτη»

Περί τα τέλη του χρόνου αναμένεται νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα επιφέρει αλλαγές στον «Καλλικράτη». Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, ο νόμος που θα έρθει, «θα επιχειρεί ριζική ανατροπή και αλλαγή του μοντέλου του κράτους».

Μια γεύση, πάντως, των αλλαγών που αναμένονται, δίνει η πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία προτάθηκε η δήθεν ενίσχυση της Τοπικής Διοίκησης μέσα από την εμπλοκή της στις δομές της «κοινωνικής οικονομίας». Ουσιαστικά, συνηγορεί υπέρ της δρομολογούμενης πολιτικής για την παραπέρα εμπλοκή του κεφαλαίου στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, στο οποίο θα παραδοθούν σειρά υπηρεσιών και έργων. Στα σοβαρά, δηλαδή, προβλήματα της λειψής Πρόνοιας, που περιορίζεται στις περισσότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, της δυσλειτουργίας των υπηρεσιών που πάσχουν από προσωπικό και της ανυπαρξίας έργων που περιορίζονται στα στοιχειώδη ή σε όσα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή επιφέρουν κέρδος, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ως λύση την «κοινωνική οικονομία». Δηλαδή την παραπέρα υποκατάσταση του διαρκώς συρρικνούμενου δημόσιου τομέα και την εκχώρηση δράσεών του στους φορείς «κοινωνικής οικονομίας», από ΜΚΟ, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μέχρι το εθελοντικό κίνημα.

Χαρακτηριστικά, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, επισημάνθηκε ως ζητούμενο η «ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της ανατροπής του συγκεντρωτικού μοντέλου που ισχύει σήμερα, στο οποίο όλες οι εξουσίες είναι συγκεντρωμένες στα πρόσωπα των περιφερειαρχών και των δημάρχων, καθώς και την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής». Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εμπλοκή των θεσμών της ΤΑ στις δομές της κοινωνικής οικονομίας». Για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη» ήδη λειτουργεί στο υπουργείο Εσωτερικών 25μελής Επιτροπή, που εξετάζει τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και στο χωροταξικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ