Τρίτη 17 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Συνεχείς επαφές με ξένους παράγοντες για τα κομπρεμί του κεφαλαίου

Τον προγραμματισμό δράσεων οικονομικής διπλωματίας για το τρέχον έτος παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, στα μέλη της Ενωσης Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων ξένων πρεσβειών στην Ελλάδα, με στόχο να προσελκύσει εδώ ξένες επενδύσεις.

Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν εμπορικοί και οικονομικοί διπλωμάτες από 31 πρεσβείες ξένων χωρών (Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία, Πορτογαλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ελβετία, Ισραήλ, Ιορδανία, Ν. Αφρική, Αυστραλία κ.ά.).

Ο υφυπουργός παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την «πολιτική προώθησης εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων» του υπουργείου Εξωτερικών.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία για: τη διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών, τις σχεδιαζόμενες εμπορικές αποστολές και Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές σε χώρες του εξωτερικού, τις τρεις προγραμματιζόμενες Διασκέψεις/Συνέδρια με στόχευση τις χώρες Βαλκανικής, Ευξείνου Πόντου και Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τις προωθητικές δράσεις μέσω του προγράμματος «Window to Greece», τις παρουσιάσεις ξένων αγορών σε εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων από στελέχη του κλάδου των Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) του ΥΠΕΞ μέσω των κλαδικών τους φορέων/συνδέσμων, καθώς και για τις συνεχείς επαφές του υφυπουργού με ξένους «επενδυτές», οι οποίες μέχρι στιγμής υπερβαίνουν τις 100, σε ΗΠΑ, Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο και Βρετανία.

Μπίζνες με Ρωσία

Παραπέρα, από το ΥΠΕΞ δόθηκαν κάποια επιπλέον στοιχεία για τη συνάντηση την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη των λεγόμενων συμπροέδρων της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας - Ρωσίας, Δ. Μάρδα και Μαξίμ Σοκολόβ, υπουργού Μεταφορών Ρωσίας, για την πρόοδο της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, μετά την 9η Σύνοδο της ΜΔΕ, στο Σότσι, το Νοέμβρη 2015.

Διαπιστώθηκε η επίτευξη «αξιόλογης προόδου» στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των Μεταφορών, της διαπεριφερειακής συνεργασίας, του Τουρισμού, καθώς και στον τομέα της Ενέργειας, ενώ επεξεργάστηκαν κοινές θέσεις για την ενίσχυση των ελληνορωσικών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Ενέργειας, της γεωλογικής έρευνας, στον αγροτικό τομέα, στον τομέα των Μεταφορών, του Τουρισμού, της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας, της διαπεριφερειακής συνεργασίας και της συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών.

Επιπρόσθετα, εξετάστηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης το Σεπτέμβρη, παράλληλα με την 81η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, της επόμενης, 10ης Συνόδου της ελληνορωσικής ΜΔΕ για την Οικονομική, Βιομηχανική, Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία.

Σε συνάντηση αναδείχτηκε, κατά πληροφορίες, το «ιδιαίτερο ενδιαφέρον» της Ρωσίας για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ, ενώ συζητήθηκε η προοπτική ανάπτυξης της Κρουαζιέρας από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας προς τη Θεσσαλονίκη, με Ρώσους τουρίστες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη Μόσχα για διεύρυνση των μπίζνες του κεφαλαίου(8/10/2016)
Του ΣΥΡΙΖΑ οι ωφελούμενοι(1/10/2016)
Δράσεις κομμένες και ραμμένες για το κεφάλαιο(23/9/2016)
Ψάχνει μπίζνες και στη Ν. Αφρική(16/6/2016)
Αλλο ένα εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου(1/6/2016)
Στήνει για το κεφάλαιο γέφυρες και με Ιορδανία(21/1/2016)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org