Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, «προαπαιτούμενα» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κρ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί, μετά από συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Από αριστερά προς τα δεξιά: Κρ. Λαγκάρντ, Γ. Ντάισελμπλουμ, Π. Μοσκοβισί, μετά από συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ
Με 17 «προαπαιτούμενα» νέα αντιλαϊκά μέτρα, και επιπλέον τη συγκρότηση του μηχανισμού για τον «αυτόματο κόφτη», ολοκληρώνεται η πρώτη «αξιολόγηση» του 3ου μνημονίου. Ο επόμενος κύκλος, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», θα απαιτήσει ακόμη 43 «προαπαιτούμενα» αντιλαϊκά μέτρα, αυτήν τη φορά κυρίως για μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Τα παραπάνω επισημαίνει υψηλόβαθμος παράγοντας της ΕΕ, ομολογώντας, ουσιαστικά, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν έχουν τέλος, ενώ επιπλέον θα επεκτείνονται σε βάθος δεκαετιών. Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η «γιγαντιαία» και «σκληρή» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα οδηγήσει σε «εξοικονόμηση» των κρατικών δαπανών στο 1,2% του ΑΕΠ το 2018 και το λιγότερο στο 2,5% του ΑΕΠ έως το 2030.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πολυνομοσχέδιο - εφαρμοστικό νόμο που κατατίθεται στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα, πέρα από όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, περιλαμβάνονται και σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως για το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας, στο χωροταξικό σχεδιασμό, στην παραπέρα απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών καθώς και στα ειδικά μισθολόγια που ισχύουν σε κατηγορίες εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Το ύψος της δόσης, που αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωζώνη, με ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο να διαιρεθεί σε «υποδόσεις», εκτιμάται από 9 μέχρι 11 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι το ελληνικό κράτος, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», θα χρειαστεί περίπου 7 δισ. ευρώ για τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους και 3,5 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες.

Σε ό,τι αφορά το «δημοσιονομικό κόφτη», ο αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες για τον αυτοματισμό και την αξιοπιστία του, οι οποίες, όπως εκτίμησε, θα ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε πως ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων και πως ούτε οι ελληνικές αρχές αλλά ούτε και οι «θεσμοί» θα έχουν λόγο σε αυτά. Ουσιαστικά, η ενεργοποίηση των μέτρων από το «εφεδρικό» πακέτο θα γίνεται βάσει ειδικού αλγόριθμου, χωρίς διαβουλεύσεις, παζάρια και άλλες «χρονοτριβές».

«Πυθάρι» χωρίς πάτο

Επιπλέον, σύμφωνα με «διαρροές» του επικαιροποιημένου μνημονίου, είτε αυτά ενταθούν στην τρέχουσα είτε στην επόμενη «αξιολόγηση» (αναμένεται τον Οκτώβρη), προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλα, και τα παρακάτω νέας κοπής αντιλαϊκά μέτρα:

«Μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας», με τη συμμετοχή «ανεξάρτητης ομάδας ειδικών» με γνώμονα τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και διεθνώς, σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, τις απεργίες και τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μέτρα, δηλαδή, που συνεχίζουν το τσάκισμα όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει σε συνδυασμό με τη δημιουργία εμποδίων στην ανάπτυξη των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων ικανοποίησης των αναγκών των εργαζομένων.

Επίσης, συνεχίζουν με μέτρα παραπέρα ενίσχυσης του κεφαλαίου και δημιουργίας συνθηκών για επενδύσεις όπως:

-- Πρόγραμμα για τον πλήρη διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, αναζήτηση «επενδυτή» για τον ΑΔΜΗΕ με πρόβλεψη για την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του μετοχικού πακέτου (100%) σε περίπτωση καθυστερήσεων.

-- Ψήφιση σχετικής νομοθεσίας και μέτρων με στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 20%.

-- Προεδρικά διατάγματα για τα δάση, συμφωνία για αλλαγές στο χωροταξικό νόμο που θα περιλαμβάνει και τις χρήσεις γης.

-- Νέος ορισμός για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και κατάργηση της «προνομιακής» φορολογίας για τις επιδοτήσεις από την ΕΕ.

-- Ρυθμίσεις σχετικά με τις «εκκρεμότητες» που αφορούν στις λίστες του ΟΟΣΑ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι αποφάσεις των δικαστηρίων (ΣτΕ) που δικαιώνουν κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων, θα πρέπει να αναπληρωθούν από άλλα μέτρα, πέρα από αυτά που αφορούν στο Ασφαλιστικό και τις συντάξεις, δηλαδή με περαιτέρω περικοπές κρατικών δαπανών.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ