Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Κυβέρνηση και ΝΑΤΟ μεθοδεύουν επικίνδυνες εξελίξεις

Επικίνδυνες εξελίξεις προμηνύονται το επόμενο διάστημα στον άξονα Αθήνα - Αιγαίο - Αγκυρα, με την παρουσία της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ να μονιμοποιείται, όπως όλα δείχνουν, στο Αιγαίο, μετατρέποντάς το σε ΝΑΤΟική θάλασσα, με τη σύμφωνη γνώμη και ακέραιη την ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αλλωστε, την παραμονή και επέκταση της δράσης εδώ του ΝΑΤΟ προπαγανδίζουν, το ένα μετά το άλλο, μια σειρά αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εμπλοκή του λαού και της χώρας σε ολοένα και πιο επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Ο υπουργός

Ενδεικτικά, μιλώντας την προηγούμενη Κυριακή στην «Καθημερινή», ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, είπε μεταξύ άλλων, εστιάζοντας σε παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από πλευράς Αγκυρας, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, αμφισβήτηση της ελληνικής εκεί κυριαρχίας κ.ά.:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε μια ποιοτική αναβάθμιση της προκλητικότητας της Τουρκίας (...) Η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν ένταση και ίσως θερμό επεισόδιο αλλά και ατύχημα (σ.σ. στο Αιγαίο), εξαιτίας των συνεχών εμπλοκών».

Δίνοντας μιαν ιδέα τού πού βασίζεται η κυβέρνηση για να ...δοθεί «λύση», είπε: «Η Ελλάδα ενημερώνει τους συμμάχους αλλά και τη διεθνή κοινότητα (...) μίλησα τηλεφωνικά με τον γγ του NATO. Ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, ύστερα από την ενημερωτική επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών στο NATO, ζήτησε να μιλήσει μαζί μου. Τον ενημέρωσα για ό,τι συμβαίνει πάνω από το Αιγαίο».

«Του είπα ότι η Ελλάδα ζητεί ομαλοποίηση και ζήτησα την παρέμβασή του και των συμμαχικών χωρών για να σταματήσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «προμοτάρει» την ανάδειξη του ΝΑΤΟ σε ρόλο «διαμεσολαβητή» στο Αιγαίο...

Εστιάζοντας, δε, στην ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, με πρόσχημα το Προσφυγικό, υποστήριξε κάνοντας ...αγιογραφίες της λυκοσυμμαχίας: «Η παρουσία του NATO στην περιοχή (...) βοηθάει στην απόδειξη των δίκαιων θέσεων της Ελλάδος και την από τουρκικής πλευράς προκλητική συμπεριφορά». Κι αυτό ενώ η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας συμπίπτει «όλως τυχαίως» με τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο!

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, προδιέγραψε επέκταση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης, επισήμως προκειμένου να αποφευχθεί άνοδος των προσφυγικών ρευμάτων από τη Βόρεια Αφρική:

«Η Ελλάδα έχει δώσει διπλωματική άδεια για όλα τα χωρικά ύδατά της. Οσον αφορά την επέκταση των επιχειρήσεων νότια της Κρήτης, θεωρώ ότι οι δύο προϋποθέσεις που έθεσε ο κ. Κοτζιάς, καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις: Πρώτον, η μη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Κρήτη και, δεύτερον, ο απόλυτος σεβασμός των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή».

Ο αναπ. υπουργός

Ακολούθησε, μια μέρα μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, που μιλώντας στην ΕΡΤ1, επέμενε ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτήν την αποστολή, δηλαδή να διευρύνει την αποστολή και στο χώρο του Νότιου Αιγαίου».

Παραπέρα, σχολιάζοντας ο Δ. Βίτσας τις τουρκικές προκλήσεις, ανέφερε: «Τις αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με ταχύτητα, με το γνωστό τρόπο και μέσω της διπλωματικής οδού (...) Αξιοποιούμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και κινητοποιείται και το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας κι αυτός από το δικό του πόστο ότι η κυβέρνηση χρίζει το ΝΑΤΟ «διαμεσολαβητή» στο Αιγαίο.

Ο λύκος

Κατά βάση «βάζουν το λύκο να φυλά τα πρόβατα», αν και η καπιταλιστική Ελλάδα δεν είναι πρόβατο, συμμετέχει στην αγέλη των λύκων. Η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης - στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων κι από τις δυο πλευρές για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στη μεγάλη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Αιγαίου - εκδηλώνεται εν πλήρη γνώσει των «μεγάλων συμμάχων» της ντόπιας αστικής τάξης, των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπό τα βλέμματα μάλιστα υψηλόβαθμων στελεχών της λυκοσυμμαχίας που υπηρετούν στα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2.

Και πώς αλλιώς, εφόσον κινούνται με βάση γνωστές διαταγές της λυκοσυμμαχίας, όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούν το Αιγαίο και επιβάλλουν «ίσες αποστάσεις» της λυκοσυμμαχίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όποτε προκύπτει κάποιο ζήτημα στο Αιγαίο.

Ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα ότι «υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Γι' αυτόν το λόγο είχαμε δηλώσει με μεγάλη προσοχή, όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ευαισθησία σε οποιαδήποτε εθνική θέση, απόφαση που αποτελεί και τη βάση της δράσης μας εξαρχής». Οπερ σημαίνει ευαισθησία και σε «οποιαδήποτε εθνική θέση» προβάλλει η Αγκυρα, για να ...μακιγιάρει τις απαράδεκτες αξιώσεις της.

Πρόσθετη ανησυχία

Ολα αυτά γίνονται ακόμα πιο ανησυχητικά αν συνδυαστούν με πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία στην Αθήνα, ότι υφίσταται πλέον κίνδυνος για τη χώρα, η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τα «προβλήματα» με την Τουρκία να οδηγήσουν σε «διεθνοποίηση» ενός τμήματος του Αιγαίου, με αλλαγή του νομικού του καθεστώτος και προφανείς συνέπειες για την ελληνική κυριαρχία.

Και ακόμα: προβάλλεται πια ως στόχος των ΗΠΑ να παραμείνει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και να επεκτείνει την ακτίνα δράσης του στη Μεσόγειο, σε αντιπαράθεση με τα ρωσικά μονοπώλια για τον έλεγχο ζωνών και ενεργειακών οδών.

Αλλωστε, μια σειρά δηλώσεων και κινήσεων των ΝΑΤΟικών αποδεικνύουν στην πράξη ότι η ανάπτυξη εδώ της SNMG2 έρχεται και κουμπώνει με άλλες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας που ελέγχουν όλο το δίαυλο από Μαύρη Θάλασσα έως Ανατολική Μεσόγειο, τον οποίο διασχίζουν ρωσικά πολεμικά για να φτάσουν στη Συρία.

Διόλου τυχαία, ήδη από τα μέσα Απρίλη η SNMG2 συγκρότησε την υποομάδα SNMG - TU2, με βασικό κορμό της την καναδέζικη φρεγάτα «FREDERICTON» και την ιταλική «ALISEO», οι οποίες έφυγαν από το Αιγαίο και αναπτύχθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ενσωματώνοντας πλοία του βουλγαρικού, του ρουμανικού και του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, διεξάγουν «αεροναυτικά γυμνάσια», κινητοποιώντας στην πράξη κι άλλες δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα, στην κόντρα με Ρωσία.

Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις και υπονοούμενά του, αρχές Απρίλη, στο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, ουσιαστικά επιβεβαίωνε ότι η ανάπτυξη της SNMG2 στο Αιγαίο διασυνδέεται με τις ναυτικές επιχειρήσεις «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ και «Euronav Med SOPHIA» της ΕΕ που επιχειρούν στη Μεσόγειο, το δε Αιγαίο παίζει κομβικό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς...


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ