Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ
Διαχείριση με άξονα τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις

Δίνουν και φορολογικά κίνητρα σε όλους τους εμπλεκόμενους στη διαχείριση των δανείων, την ώρα που φοροληστεύουν το λαό. Νέοι «παίκτες» στη διαχείριση δανείων, με στόχο την αύξηση συμμετοχής στην οικονομία και τα κέρδη

Με το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων) σε άλλους «επενδυτές». Επιπλέον, η πώληση των δανείων θα γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρων ή άλλων τελών, εξέλιξη που αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων αντιλαϊκών φορολογικών πακέτων.

Ειδικότερα:

«Ανοίγει» η δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων (εξυπηρετούμενων και «κόκκινων»), με τη δυνατότητα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων να τα μεταβιβάζουν σε άλλους «επενδυτές».

Προβλέπεται ειδική φορολογική ρύθμιση σχετικά με τα κέρδη που ενδέχεται να προκύψουν από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με φοροαπαλλαγές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις δανεισμένες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τις μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «παίκτες».

Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδας θα προχωρήσει από την πλευρά της σε τροποποίηση του ισχύοντος «Κώδικα Δεοντολογίας» τραπεζών, σφίγγοντας ακόμη τη θηλιά των εκβιασμών και των απειλών γύρω από την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Επίσης, θα προχωρήσουν ρυθμίσεις για την αναμόρφωση του δικαστικού και εξωδικαστικού πλαισίου, που αφορά στους διακανονισμούς των χρεών.

Νέοι «παίκτες» στο προσκήνιο

Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αγοράζοντας χαρτοφυλάκια «προβληματικών» δανείων από εγχώριους τραπεζικούς ομίλους. Υπενθυμίζεται ότι η EBRD, μέσω της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι σήμερα μέτοχος σε τραπεζικούς ομίλους, ενώ με τη «διαχείριση» και των «προβληματικών» δανείων (με έμφαση στα μεγάλα επιχειρηματικά) φαίνεται να αναλαμβάνει ρόλο σημαντικού «παίκτη», στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και της παραγωγικής ανασυγκρότησης και των επιχειρηματικών συμφωνιών σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, η EBRD θα δραστηριοποιηθεί και στο κρίσιμο ζήτημα της χρηματοδότησης επιχειρήσεων με «προβληματικά» δάνεια, που κρίνονται ανταγωνιστικές και βιώσιμες, με τη δυνατότητα να συμμετάσχει και στα μετοχικά τους κεφάλαια, να τις «εξυγιάνει» και με δυνατότητα να τις μεταβιβάσει σε άλλους «παίκτες», όπως και οι άλλες εταιρείες που θα δραστηριοποιηθούν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Η EBRD ανέλαβε δράση στις αρχές της δεκαετίας του '90, με ειδική «αποστολή» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στον απόηχο των αντεπαναστατικών εξελίξεων, ενώ σήμερα δραστηριοποιείται και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, σε οικονομίες που επίσημα χαρακτηρίζονται «αναδυόμενες».

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, Φ. Καραβία, ο οποίος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τόνισε: «Παρά την αύξηση των αφίξεων με νέα ρεκόρ σχεδόν κάθε χρόνο, παρά τη διατήρηση των τουριστικών εσόδων σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχουμε το φαινόμενο τα ληξιπρόθεσμα δάνεια του ξενοδοχειακού κλάδου να κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα με κλάδους που δέχτηκαν σφοδρότατο το πλήγμα της οικονομικής κρίσης». Επισήμανε πως «θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το πρόβλημα αυτό εστιάζεται σε συγκεκριμένους μόνο ομίλους». Οπως είπε, «δεν αποτελεί πρώτη μας επιλογή η πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά δε τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά οφείλουμε να κινηθούμε γρήγορα και με ρεαλισμό στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων και ενίσχυση των επιχειρήσεων με νέα κεφάλαια, όπου αυτό είναι απαραίτητο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ