Κυριακή 15 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το φέρνουν «λάου - λάου»

«Λάου - λάου» το φέρνει η κυβέρνηση, για να μας πει ότι ο «κόφτης», που θα ισχύει βέβαια στο διηνεκές, θα κάνει πρεμιέρα με νέα αντιλαϊκά μέτρα εκεί γύρω στο 2018. Σε συνέντευξή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε επί λέξει ότι «όταν έχεις κάνει μια σύμβαση και έχεις βάλει στόχους, αν δεν τους φτάσεις, έτσι κι αλλιώς θα αναγκαστείς να κάνεις κάτι ούτως ώστε να προσαρμοστείς». Και συνέχισε σε άλλο σημείο: «Φέτος, οι προβλέψεις που είχαμε για την ελληνική οικονομία πήγαν εξαιρετικά καλύτερα (...) Ετσι, εάν σήμερα υπήρχε αυτός ο μηχανισμός (σ.σ. «κόφτης»), προφανώς και δεν θα ενεργοποιούνταν (...) Για τον επόμενο χρόνο οι προβλέψεις είναι άριστες και δεν θα χρειαστεί. Και φτάνουμε στο 2018, το οποίο έχει ένα πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο είναι συμφωνημένο, ύψους 3,5%, και πραγματικά και εμείς το θεωρούμε μεγάλο. Ωστόσο, έχουμε δύο χρόνια μπροστά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και μαζί με τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη σωστή αντιμετώπιση της διαχείρισής του (...) έχουμε λόγους για να είμαστε αισιόδοξοι». Δηλαδή: Φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα λειτουργούν και θα ωριμάσουν τα εξοντωτικά μέτρα που ψηφίζονται τώρα. Για το 2018, η μόνη «εγγύηση» ότι δεν θα ενεργοποιηθούν τα νέα μέτρα του «κόφτη», είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η διαχείριση του χρέους και η ...αισιοδοξία της κυβέρνησης. Προπάντων η τελευταία είναι λόγος ισχυρός για να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι...

Μένει το ΔΝΤ...

Μόλις πριν από λίγες μέρες, το ένα μετά το άλλο τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ανέβαιναν στα κεραμίδια, καταγγέλλοντας τις «παράλογες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και υπογραμμίζοντας ότι το Ταμείο δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται στα της ΕΕ, η οποία μόνη της πρέπει να λύνει τα προβλήματά της. Το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ πυροδοτήθηκε περαιτέρω απ' τη διαρροή των συνομιλιών αξιωματούχων του μέσω των Wikileaks.

Ομως, πριν αλέκτορα φωνήσαι, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ότι υποβολέας αυτής της στάσης απέναντι στο ΔΝΤ δεν ήταν ποτέ η έγνοια τους για τα λαϊκά συμφέροντα που με μεγάλη ευκολία τσακίζουν, νομοθετώντας αράδα τα αντιλαϊκά μέτρα. Οτι οι αντιθέσεις και οι κόντρες ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να συντάσσεται πότε με το ένα και πότε με το άλλο (υπήρξε και περίοδος που κάθε αναφορά τους στο ΔΝΤ έσταζε μέλι...), δεν γίνονται για να ελαφρύνει το βάρος του λαού, αλλά για συμφέροντα ξένα και εχθρικά προς το λαό, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απ' τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ είναι κάτι που πρέπει να την πάρουμε ως δεδομένη», πως «δεν είμαστε εμείς αυτοί που εγείρουμε το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα» και πως «θέλουμε το ΔΝΤ να ασκήσει τώρα πίεση στους Ευρωπαίους για μία ελάφρυνση χρέους, αφού εμείς έχουμε συμφωνήσει στο στόχο του 3% για δημοσιονομική προσαρμογή...».

... που έφευγε!

Δηλαδή, αφού τα «παράλογα μέτρα», που ζητούσε τάχα μόνο το Ταμείο, ψηφίστηκαν στη Βουλή και μάλιστα με πανηγυρισμούς απ' την κυβερνητική πλειοψηφία, τώρα το ΔΝΤ έγινε και πάλι «φίλος μας» στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους. Μιας διευθέτησης για την εξοικονόμηση παραπέρα πόρων για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας στην Ελλάδα, που θα έρθει πάνω στο σωρό ερειπίων των δικαιωμάτων του λαού, προσθέτοντας κι άλλα, αφού είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Υ.Γ.: Για την ιστορία, να θυμίσουμε τι δήλωνε ο κ. Παππάς τον περασμένο Δεκέμβρη, κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη: «Δεν ζητήσαμε την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, διότι θεωρούμε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι ικανή να λύνει μόνη της τα προβλήματά της» (...) «Την παρουσία του ΔΝΤ την θέλησαν οι χώρες εκείνες οι οποίες αντιτάσσονται σε μια ουσιαστικότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά εμείς θεωρούμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά μεταρρυθμίσεις που έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές».

Τους κλέβει το πρόγραμμα

Την Παρασκευή, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εργασίας, είπε για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης: «Εμείς δεν θα φέρναμε την κατάσταση σε αυτό το σημείο. Να βρούμε μοντέλο που θα κρατάει την κρατική δαπάνη για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε ποσοστό που προβλέπεται και στη βάση του οποίου κινείται και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε. Να δούμε εναλλακτικούς τρόπους ώστε να ενισχυθούν τα Ταμεία, για να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, πώς θα καταβάλλονται συντάξεις στους συνταξιούχους (...) Πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα. Ο δεύτερος πυλώνας Ασφάλισης είναι τα επαγγελματικά Ταμεία, πρέπει να ενθαρρυνθούν και να ενισχυθούν. Τρίτος η ιδιωτική ασφάλιση, θα μπορούσε, αν έχεις τις απαραίτητες θεσμικές εγγυήσεις, να γίνει συνέργεια 2ου και 3ου πυλώνα». Με απλά λόγια, η ΝΔ συμφωνεί με τα ποσά που πρέπει να περικοπούν - εξοικονομηθούν από το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τα επόμενα χρόνια. Υιοθετεί, δηλαδή, εξολοκλήρου τη βάση των ανατροπών που έκανε η κυβέρνηση. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά συστήνει αυτή η μεταρρύθμιση να αξιοποιηθεί σαν βάση για να προχωρήσει το σύστημα των τριών πυλώνων, δηλαδή να επεκταθούν τα ιδιωτικά συστήματα σε όλες τις μορφές τους. Κατά τ' άλλα, η μόνη μομφή που καταλογίζει στην κυβέρνηση είναι ότι ...άργησε. Πάλι καλά που δεν την κατηγορεί ότι τους έκλεψε το πρόγραμμα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ