Τρίτη 27 Αυγούστου 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Κράχτης» προσέλκυσης «επενδυτών» με θωράκιση του αντεργατικού πλαισίου

Σε εντατικούς ρυθμούς επανέρχονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΝΔ ενόψει της διαμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, σε συνδυασμό βέβαια με την έναρξη της 4ης «αξιολόγησης». Σε αυτό το φόντο, τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, όπου θα περιέχονται σειρά από νέες «εμβληματικές» παρεμβάσεις με άξονα την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, με κάθε είδους ρυθμίσεις «διευκόλυνσης» των επιχειρηματικών ομίλων, σε συνέχεια βέβαια αυτών που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως κράχτης για την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων θα προβλέπονται μεταξύ άλλων η περαιτέρω άρση εμποδίων, ειδικές ρυθμίσεις για το χωροταξικό, παρεμβάσεις γύρω από επιχειρηματικές ζώνες - πάρκα, στην εφοδιαστική αλυσίδα, κ.ά., με στόχο να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, περιλαμβανομένης της μορφής των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα), όπου αυτό κριθεί αναγκαίο, στο όνομα της «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, για την επιτάχυνση στις διαδικασίες της αδειοδότησης προωθείται η «βελτίωση» του νομοθετικού πλαισίου με την ανάθεση της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, που θα εντάσσονται στον «αναπτυξιακό» νόμο, σε τράπεζες και άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με το ίδιο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο προωθούνται η δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ταυτόχρονα η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη απεργίας και για τις αρχαιρεσίες στα συνδικάτα, σε συνδυασμό και με άλλες αντεργατικές διατάξεις με άξονα την προσέλκυση «επενδυτών».

Στο επίκεντρο τα «κόκκινα» δάνεια

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ίδιο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν και νέες παρεμβάσεις γύρω από τον «πτωχευτικό κώδικα» επιχειρήσεων, στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, ζήτημα το οποίο συγκαταλέγεται στα μόνιμα «προαπαιτούμενα» των «αξιολογήσεων» από την πλευρά των ευρωπαϊκών «θεσμών».

Την ίδια ώρα, από 1/7/2019 που ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέχρι 25/8 είχαν υποβληθεί μόλις 26 αιτήσεις «προστασίας» για την πρώτη κατοικία, γεγονός βέβαια που συνδέεται με τους διαδοχικούς «κόφτες» (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενόψει της πλήρους κατάργησης κάθε προστασίας στο τέλος του 2019, αλλά και της αποβολής μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών που με δικαστικές αποφάσεις ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας. Σε φάση έναρξης της διαδικασίας βρίσκονται 16.200 αιτήματα «προστασίας», ενώ χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι από τις 26 αιτήσεις που έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες μόλις 2 έχουν περάσει σε τελικό στάδιο ρύθμισης, με βάση πάντα τις «προτάσεις» των τραπεζών και κάτω από τους λεόντειους όρους που προβλέπονται στη σχετική διάταξη.

Μόνιμη επωδός τα «πλεονάσματα»

Σταθερά στις ράγες των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων συνέχισε στο μεταξύ η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και για το 7μηνο (Γενάρης - Ιούλης) του 2019, ως αποτέλεσμα της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα και της «αποδοτικότητας» των αντιλαϊκών ρυθμίσεων που αφορούν στην κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα καταγράφεται σχεδόν διπλάσιο (αύξηση 92%), καθώς στο φετινό 7μηνο εμφανίζεται στα 1,76 δισ. ευρώ, έναντι 926 εκατ. στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται στα 28,6 δισ. υπερβαίνοντας τον αντιλαϊκό στόχο κατά 2,1 δισ. Μεταξύ άλλων, η μάζα των κάθε είδους φόρων έφτασε σε 26,6 δισ. με υπέρβαση ύψους 450 εκατ.

Αντίθετα, χαμηλότερα από το στόχο κατά 627 εκατ. κατρακύλησαν οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ