Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12430

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ακονίζουν» και το δημοσιονομικό «κόφτη»...

Νέα απογείωση των έμμεσων φόρων, «απελευθέρωση» αγοράς «κόκκινων» δανείων και «υπερ-ταμείο» ιδιωτικοποιήσεων συμπληρώνουν το αντιλαϊκό πακέτο που προωθείται άμεσα στη Βουλή


ΣΕΛ.  5
ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Oι φοιτητές - σπουδαστές να δυναμώσουν με την ψήφο τους την Πανσπουδαστική ΚΣ

ΣΕΛ.  15

Με φόρους, περικοπές και «κόφτες» πληρώνει ο λαός

Ο «καβγάς» κυβέρνησης - ΝΔ για το μείγμα των αντιλαϊκών μέτρων δεν αφορά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα

Νέα ψευτοδιλήμματα και κάλπικες αντιπαραθέσεις στήνουν κυβέρνηση και ΝΔ με στόχο να αποπροσανατολίσουν και να εγκλωβίσουν το λαό. Ο λαός καλείται να επιλέξει αν θα χάσει με νέα φοροεπιδρομή ή με νέες περικοπές δαπανών.

Η πραγματικότητα, βεβαίως, είναι ότι το μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης περιέχει τα πάντα, και περικοπές, και φοροκαταιγίδα, και αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, τις οποίες βαφτίζουν μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν νέα πεδία ανάκαμψης της κερδοφορίας για το κεφάλαιο με απαλλαγές, διευκολύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Το ζήτημα για τους εργαζόμενους και όλο το λαό είναι να απεγκλωβιστούν από αυτά τα διλήμματα, για να οργανώσουν την πάλη τους σε αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων τους, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε όχι.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φόροι και περικοπές

Με εκατέρωθεν ανακοινώσεις, η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ εστιάζει στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τους φόρους και όχι να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι της «αξιολόγησης».

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επέλεξε τους «αντιαναπτυξιακούς» φόρους, αντί των μεταρρυθμίσεων και των περικοπών στις κρατικές δαπάνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος, κατανέμοντας «δίκαια» τα βάρη μέσω της φορολογίας και κατηγορεί τη ΝΔ ότι θέλει απολύσεις στο Δημόσιο και περιστολή κοινωνικών δαπανών.

Κυβέρνηση και ΝΔ καβγαδίζουν για την αναλογία των μέτρων στο μείγμα της αντιλαϊκής διαχείρισης, θεωρώντας δεδομένο ότι ο λαός θα πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλο τρόπο. Από αυτήν τη σκοπιά, το «φόροι ή περικοπές κρατικών δαπανών» είναι ψευτοδίλημμα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Ασφαλιστικό. Προκειμένου το κράτος να εξοικονομήσει 8 και πλέον δισ. ευρώ, με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τα δημοσιονομικά, συνταξιούχοι και σφαλισμένοι θα χάσουν την επόμενη τετραετία (2016 - 2019) 6 δισ. ευρώ από περικοπές σε συντάξεις και άλλες παροχές, ενώ θα πληρώσουν επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των εισφορών τους.

Είναι φανερό ότι το μείγμα «περικοπές - πληρωμές», που εφαρμόζεται και στην περίπτωση της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, καταλήγει σε επιδείνωση της θέσης ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ανεξάρτητα από το αν υπερισχύουν οι περικοπές ή οι επιπλέον πληρωμές. Αλλωστε, στην ίδια τσέπη εφαρμόζονται τόσο οι περικοπές, όσο και οι πληρωμές.

Αυτό είναι το κριτήριο για τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις: Ανεξάρτητα από το μείγμα των μέτρων, ο λαός καταλήγει φτωχότερος σε εισόδημα και δικαιώματα, για να ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οσο για το επιχείρημα της δήθεν δίκαιης κατανομής των φόρων, που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, τέτοια δεν μπορεί να υπάρξει. Και μόνο το γεγονός ότι το πακέτο που έρχεται τώρα στη Βουλή περιλαμβάνει αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 1,8 δισ. ευρώ, σε προϊόντα μαζικής λαϊκής κατανάλωσης, είναι αρκετό για να κάνει σκόνη τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης.

Το ότι η κυβέρνηση επιβάλλει φόρους, δεν σημαίνει ότι δεν περικόπτει και κρατικές δαπάνες, όχι βέβαια από αυτές που προορίζονται για τις επιδοτήσεις και τα προνόμια του κεφαλαίου, αλλά αυτές που αφορούν στην Υγεία, στην Πρόνοια, στα κοινωνικά επιδόματα, στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η υπόδειξη της ΝΔ ότι η αναλογία των μέτρων θα έπρεπε να «γέρνει» στις περικοπές και όχι στους φόρους, είναι η άλλη όψη της ίδιας ταξικής πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου. Περικοπές σημαίνει ακόμα πιο άγρια μείωση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό που δεν έχουν ανταποδοτικότητα για το κεφάλαιο ή εμποδίζουν την παραπέρα διείσδυσή του σε τομείς της οικονομίας.

Κυβέρνηση και ΝΔ καβγαδίζουν για το ποιος μπορεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να οδηγήσει σε ανάκαμψη την οικονομία, για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή η συζήτηση, όπως και η παράλληλη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα του λαού. Πραγματική διέξοδος για το λαό μπορεί να προκύψει μόνο αν απεγκλωβιστεί από τα ψευτοδιλήμματα και την πολιτική των δυνάμεων που υπηρετούν το κεφάλαιο.


80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ '36
Το ΚΚΕ διαχρονικά στην πρώτη γραμμή της πάλης για τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος

Με μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης και την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τα 80 χρόνια από τον ματωμένο Μάη του 1936.


ΣΕΛ.  11  -  13

Προσφορά

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΓΕΡΟΖΗΣΗ, η οικογένεια Τριαντάφυλλου Γεροζήση προσφέρει στο ΚΚΕ 2.000 ευρώ.



ΣΕΡΡΕΣ
Δύο νεκροί εργάτες από σύγκρουση οχημάτων σταθερής τροχιάς

Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα


ΣΕΛ.  17
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Ζητούν απεγκλωβισμό και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης

ΣΕΛ.  9
ΑΡΘΡΟ
Ο Στάλιν, οι Τάταροι και οι «μοιρολογίστρες» των ναζί...

ΣΕΛ.  21

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ