Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ευρώπη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

«Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και διεθνής οικονομία στο επίκεντρο των επαφών του

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σ. Αμπε, με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Ντ. Τουσκ
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σ. Αμπε, με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ και τον Ντ. Τουσκ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Επαφές στην Ευρώπη πραγματοποιεί από τις αρχές της βδομάδας ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, στο πλαίσιο και της Συνόδου Κορυφής του G7 που θα γίνει φέτος στη χώρα του.

Στις συναντήσεις που είχε στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε την ανάγκη το G7 να συντονίσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων, όπως οι «τρομοκρατικές επιθέσεις». Λίγες βδομάδες αφότου τέθηκαν και επίσημα σε ισχύ οι νέες διατάξεις, που επιτρέπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις να «δρουν» εκτός συνόρων, ο Αμπε επισήμανε ότι μπροστά και στη Σύνοδο του G7 το Τόκιο «είναι αποφασισμένο να επιδείξει ηγετική στάση» στην επίλυση θεμάτων που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι «από την Ανατολική και τη Νότια Κινεζική Θάλασσα μέχρι τις συγκρούσεις στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, το G7 θα χρειαστεί να μείνει ενωμένο», αναδεικνύοντας τη διεύρυνση των πεδίων των σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στα οποία εμπλέκονται και ανερχόμενες δυνάμεις (π.χ. Κίνα). «Σε τόσο κρίσιμες εποχές, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ευρώπη συνεισφέρει στη σταθερότητα και όχι στην αστάθεια, τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Τουσκ. Στις συζητήσεις κυριάρχησε και το ζήτημα της κατάστασης της διεθνούς οικονομίας, με τις δυο πλευρές να επαναλαμβάνουν ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη διμερή Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του Αμπε περιλάμβανε επαφές σε Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Βέλγιο. Στο Παρίσι, στη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, διαμηνύθηκε η προτεραιότητα που οι δύο χώρες δίνουν στην ενίσχυση του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Την ίδια στιγμή, Αμπε και Ολάντ επισήμαναν τη σημασία που έχουν οι «ευέλικτες» δημοσιονομικές πολιτικές αλλά και η ταυτόχρονη επιτάχυνση των «δομικών μεταρρυθμίσεων», δηλαδή αφενός η διασφάλιση ευελιξίας ως προς τους τρόπους ενίσχυσης των μονοπωλίων από τα δημόσια ταμεία, αφετέρου η απαρέγκλιτη εφαρμογή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Μετά από την επίσκεψη στις δυτικές πρωτεύουσες, ο Αμπε αναμένεται να βρεθεί στο Σότσι της Ρωσίας για ανεπίσημες επαφές με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου πολλοί εκτιμούν ότι ίσως δρομολογηθεί μια επίσημη επίσκεψη του Πούτιν στο Τόκιο, μετά τη ματαίωση εκείνης που το 2014 είχε προγραμματιστεί και τελικά δεν έγινε λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ