Πέμπτη 5 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Καθολική εφαρμογή του ΦΠΑ

Ως μέτρο «ελάφρυνσης» των επιχειρήσεων

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με στόχο ένα «περιβάλλον ευνοϊκότερο για τις επιχειρήσεις», όπως εξηγούσε και χτες το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», η Κίνα ξεκίνησε από την 1η Μάη την καθολική εφαρμογή ενός Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), αντικαθιστώντας το φόρο επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Η μετάβαση αυτή ξεκίνησε το 2012 σε ορισμένους κλάδους και πλέον επεκτείνεται και σε Κατασκευές, Ακίνητη Περιουσία, Χρηματοπιστωτικό και Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το ίδιο αναλυτικό ρεπορτάζ, η μετάβαση στο σύστημα του ΦΠΑ αποδεικνύεται ωφέλιμη για τη μείωση του φορολογικού «βάρους» των επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι - σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και σχετικά με τα μεγέθη άλλων χωρών - μικρές. Βέβαια, αντικειμενικά, μια τέτοια διαδικασία εξυπηρετεί τη διαδικασία της συγκέντρωσης του κεφαλαίου που ήδη ξεκινά από τη στιγμή που μέσα παραγωγής μπορούν να αποτελούν ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Ηδη, αναλυτές σε κινεζικά ΜΜΕ τονίζουν πόσο ωφέλιμη θα είναι η εξάπλωση του ΦΠΑ (σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων) και για τις ξένες εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα. Από τη μεριά της κυβέρνησης, εκφράζονται αυξημένες προσδοκίες και για συνολική «αναβάθμιση» των ρυθμών ανάπτυξης. Ωστόσο, η ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και στην Κίνα δεν μπορεί παρά να «κουβαλά» μαζί της την ανισομετρία και τις κρίσεις υπερπαραγωγής που νομοτελειακά χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο σύστημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ