Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επιβεβαιώνεται η διασύνδεση με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Στην κόντρα τους με τη Ρωσία εντάσσουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και το δράμα των προσφύγων

Ο ΝΑΤΟικός διοικητής, Φ. Μπρίντλοβ, με τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, στην πρόσφατη Σύνοδο που αποφάσισε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Ο ΝΑΤΟικός διοικητής, Φ. Μπρίντλοβ, με τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, στην πρόσφατη Σύνοδο που αποφάσισε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο
Το γεγονός ότι η συγκέντρωση πρόσθετων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο - με αφορμή το Προσφυγικό και με τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης - «δένει» με ευρύτερα σχέδια της λυκοσυμμαχίας σε όλο το φλεγόμενο τόξο από Μαύρη Θάλασσα μέχρι Ανατολική Μεσόγειο και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, στην κόντρα της με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα και ειδικά τη Ρωσία, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά από τον ίδιο τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, ο οποίος ενέπλεξε ανοιχτά τις προσφυγικές ροές στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον έλεγχο ζωνών στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, ο πτέραρχος Φ. Μπρίντλοβ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βοηθά το Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Αλ Ασαντ, να μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε «όπλο» εναντίον της «Δύσης». Οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν «αποσταθεροποιητικές συνέπειες» στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταφεύγουν και αυτό λειτουργεί υπέρ της Μόσχας, ανέφερε.

Μόσχα και Δαμασκός εσκεμμένα τροφοδοτούν τη μαζική εκτόπιση των Σύρων, επέμεινε ο Μπίντλοβ, εστιάζοντας στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία και στον ισχυρισμό ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί βόμβες - βαρέλια σε κατοικημένες περιοχές.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλος λόγος χρήσης αυτών των όπλων, που δεν είναι ακριβείας, τόσο από τον Ασαντ όσο και από τις ρωσικές δυνάμεις, πέρα από το να προκαλέσουν τη μετακίνηση προσφύγων και να τους κάνει το πρόβλημα κάποιων άλλων», πρόσθεσε.

«Ξέχασε», βέβαια, ο ΝΑΤΟικός το βρώμικο ρόλο που παίζουν στον πόλεμο στη Συρία οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή, πολλά χρόνια πριν τη ρωσική επέμβαση, η οποία βέβαια εντείνει παραπέρα τη σύγκρουση...

Ο ίδιος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αποτελεί μία ολοένα μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ. «Η Ρωσία έχει επιλέξει να είναι αντίπαλος και αποτελεί μακροπρόθεσμη υπαρξιακή απειλή για τις ΗΠΑ και για τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας» τόνισε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το γαϊτανάκι και... ο «ιθύνων νους»

Σε ό,τι αφορά την άλλη παράμετρο της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, την αξιοποίησή της από την Αγκυρα για να προβάλει όλο το πακέτο διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, τις τελευταίες μέρες στήθηκε ένα γαϊτανάκι «ανταποκρίσεων», «διαρροών», «διαψεύσεων», «διευκρινίσεων» από ΝΑΤΟ, Αθήνα και Αγκυρα. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει την έγκρισή της να αναπτυχθούν ΝΑΤΟικά πλοία στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Οτι οι Τούρκοι είπαν στο Γερμανό διοικητή της SNMG2, Γ. Κλάιν, να πάει στην Αγκυρα για να καθοριστεί η ζώνη όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί η ΝΑΤΟική δύναμη. Οτι η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, που σκοπεύει να επισκεφτεί τη γερμανική ναυαρχίδα της SNMG2, ήθελε να περάσει το πλοίο στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να απονηωθεί από εκεί με ελικόπτερο, ώστε να επισκεφτεί τη Λέσβο. Οτι οι Τούρκοι δεν δέχτηκαν το σχέδιο πτήσης που υπέβαλαν οι Γερμανοί, ισχυριζόμενοι ότι η Λέσβος είναι αποστρατικοποιημένη, εξ ου και δεν μπορεί να την προσεγγίζουν στρατιωτικά μέσα. Οτι παρά τις διαβεβαιώσεις Γερμανών και Ελλήνων αξιωματούχων, η Τουρκία δεν δείχνει διάθεση να δεχτεί πίσω στο έδαφός της πρόσφυγες που διασώζονται από ΝΑΤΟικά πλοία. Οτι η Αγκυρα αρνείται τις προαναφερόμενες πληροφορίες, απαντώντας ότι «γίνονται εργασίες ώστε η δράση του ΝΑΤΟ να υλοποιηθεί όπως σχεδιάστηκε».

Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, T. Bilgic, δήλωνε χτες: «Η Τουρκία έχει ενεργήσει ως ο ιθύνων νους» της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι η σχετική απόφαση της λυκοσυμμαχίας είναι απόρροια της πρότασης που διατυπώθηκε από τους υπουργούς Αμυνας Τουρκίας, Γερμανίας και Ελλάδας στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, επί τη βάσει - όπως πρόσθεσε ο ίδιος - προηγούμενης συμφωνίας μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού, Α. Νταβούτογλου και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η Αγκυρα δεν μετακινείται ούτε χιλιοστό από τις πάγιες θέσεις της περί «διαφιλονικούμενων ζωνών» στο Αιγαίο, το οποίο επιμένει να αντιμετωπίζει ως «κοινή θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Καθώς, επίσης, επιμένει όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές «να αντιμετωπιστούν ως σύνολο», όπως διέχεαν τις προηγούμενες μέρες Τούρκοι αξιωματούχοι.

Τις τέτοιες διεκδικήσεις επανέφερε χτες, στην πράξη, και ο Τ. Bilgic, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τα προβλήματα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα σχετικά με το Αιγαίο αντιμετωπίζονται σε διμερές επίπεδο. Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί η δράση του ΝΑΤΟ, χωρίς να πυροδοτήσουμε διμερή προβλήματα. Η απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ κατέγραψε ότι οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ θα εκτελεστούν χωρίς να βλάπτουν τις εθνικές θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να μπλοκάρει την απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ»...

Σταθερά σε ρόλο «καλού μαθητή» του ΝΑΤΟ η συγκυβέρνηση...

Μέσα σε ένα τέτοιο, άκρως επικίνδυνο για τους λαούς πλαίσιο, που εγκυμονεί κινδύνους ευρύτερης ανάφλεξης, αλλά και παραπέρα γκριζαρίσματος του Αιγαίου, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες εξωραϊσμού της ΝΑΤΟικής επιχείρησης.

Χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, είπε χτες στο «Mega»: «Είμαστε στην αναμονή, ώστε η αποστολή του ΝΑΤΟ να διαμορφώσει ένα πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο και να αρχίσει να λειτουργεί (...) Η πλευρά της συμμάχου χώρας, της Τουρκίας, δημιουργεί κάποια προσκόμματα στην όλη διαδικασία, τα οποία συζητούνται στην Αγκυρα και νομίζω ότι θα επιλυθούν και θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ώστε να έχουμε μια μείωση των προσφυγικών ροών».

Στη γραμμή της κυβέρνησης να το παίζει «καλό παιδί» του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι για λόγους εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία κάνει ορισμένα πράγματα, αυτό μας έχει φέρει σε καλή θέση, δηλαδή δεν είμαστε αυτοί που γκρινιάζουν. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή δημιουργεί και μια αντίδραση από τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες και την ΕΕ»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ