Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίστηκε η περιοδεία Τουσκ σε χώρες των Βαλκανίων

Συνεχίστηκε χτες η περιοδεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε χώρες των Βαλκανίων (σήμερα έρχεται και στην Αθήνα). Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χτες ένα σχέδιο Εκτακτης Ανάγκης, με παροχή βοήθειας προς τα κράτη - μέλη, για να αντεπεξέλθουν σε μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, ανακοίνωσε την διάθεση 700 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια. Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό για το 2016. Οι ανάγκες για το 2016 εκτιμώνται σε 300 εκατ. ευρώ. και τα επόμενα χρόνια από 200 εκατ. και είπε ότι ένα σημαντικό μέρος θα πάει προς την Ελλάδα που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, ποσό που πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, στον βρετανικό «Γκάρντιαν» διέρρευσε ένα σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπει άρση των εσωτερικών συνοριακών περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους, ώστε όπως λέει «να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν». Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα διενεργήσουν στα μέσα Απρίλη ελέγχους, για να διαπιστώσουν εάν οι έλεγχοι των ελληνικών συνόρων είναι επαρκείς, ενώ η τελική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στη Ζώνη Σένγκεν θα ληφθεί το Μάη.

Ο Ντ. Τουσκ, συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας, Μίρο Τσέζαρ, και επανέλαβε τη ...ανάγκη «να διατηρηθεί και να αποκατασταθεί η Συνθήκη της Σένγκεν» και παρότρυνε για «καλύτερο συντονισμό, ειδικά των χωρών της βαλκανικής οδού».

Ενδεικτική είναι και νέα δήλωση του αντιδραστικού πρωθυπουργού της Σλοβακίας,Ρόμπερτ Φίτσο, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, που επισκέφτηκε χτες τα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, που είπε ότι η χώρα του «θα κλείσει τα σύνορά της όσο δεν εξασφαλίζεται η φύλαξη των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία, που είναι και σύνορα της ΕΕ», ενώ υποσχέθηκε περισσότερους Σλοβάκους αστυνομικούς και στρατιώτες στην ΠΓΔΜ. Στις 29 Φλεβάρη, είχε σε δηλώσεις προκλητικά προβλέψει ότι: «Η Ελλάδα θα γίνει ένα μεγάλο hot spot, όσο δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ