Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μια παρέα είναι

Αντιγράφουμε από δελτίο Τύπου του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Κύρτσου: «Ο ευρωβουλευτής Γ. Κύρτσος (...) παρέθεσε σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόγευμα εργασίας στα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ. Τα επτά μέλη του ΣΕΒ (...) επισκέπτονται τις Βρυξέλλες για επαφές με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Στο πρόγευμα εργασίας συμμετείχαν Ελληνες ευρωβουλευτές, οι κ.κ. Δ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του ΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ/GUE), Μ. Κεφαλογιάννης (επικεφαλής ΚΟ ΝΔ στο ΕΚ/ΕΛΚ), Ελίζα Βόζεμπεργκ (ΝΔ/ΕΛΚ), Μιλ. Κύρκος (Το Ποτάμι/S&D), Εύα Καϊλή (ΕΛΙΑ/S&D), Κωνσταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ/GUE)». Και παρακάτω: «Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που έλαβε χώρα τόσο τα μέλη του ΣΕΒ όσο και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και υπογράμμισαν την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων». Επίσης: «Τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΒ εκτίμησαν ότι (...) χρειάζεται να γίνουν ουσιαστικές προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων (...) να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν καθυστερήσει αρκετά, να αποφευχθεί η υπερβολική φορολόγηση, να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες καλύτερης χρηματοδότησης της οικονομίας που θα εξασφαλίσει η θετική πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής και να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες πολλές φορές ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται». Τα ίδια προτάγματα έχουν, νέα αντιλαϊκά μέτρα προς αναθέρμανση της οικονομίας του κεφαλαίου. Πώς να μην είναι μια παρέα..;

Εχουν συνευθύνη

«Εμείς στηρίξαμε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο, ως την ύστατη λύση περιορισμού των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών. Και ελπίζουμε πραγματικά ότι η ανάπτυξη των πλοίων της Συμμαχίας στο Αιγαίο, αυτήν την εβδομάδα, θα μειώσει ουσιαστικά αυτές τις εισροές». Τάδε έφη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας προχτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, δείχνοντας ότι, εκτός από την κυβέρνηση, η ευθύνη για την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε όλο το φλεγόμενο τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο, με συγκέντρωση κι άλλων δυνάμεων στο αρχιπέλαγος, όπως και η ευθύνη για το παραπέρα γκριζάρισμα του Αιγαίου, μέσα από την προώθηση της συνδιαχείρισης υπό την επιδιαιτησία της λυκοσυμμαχίας, βαραίνουν όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Μεθοδεύουν τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, εμπλέκοντας το λαό σε επικίνδυνα σχέδια, βάζοντας ταυτόχρονα τα κυριαρχικά του δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη των μονοπωλιακών συμφερόντων. Οι σχεδιασμοί τους δεν πρέπει να περάσουν.

Καμία σχέση...

Τι σχέση έχει η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράζεται αυτές τις μέρες από σωματεία, συλλόγους, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με την πολιτική της κυβέρνησης που συνδιαμορφώνει το πλαίσιο που τους εγκλωβίζει εδώ κατά χιλιάδες και τους χρησιμοποιεί σαν «διαπραγματευτικό χαρτί»; Καμία φυσικά, ίσα - ίσα που είναι αντίθετα, γιατί η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη πολεμάει ταυτόχρονα και τις αιτίες που οξύνουν τα προβλήματα και υπηρετεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή τις επαχθείς συνθήκες της ΕΕ, το ιμπεριαλιστικό μακελειό για τα κέρδη, την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως αυτό φαίνεται και με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Κι όμως: ο κ. Πουλάκης, γγ του υπουργείου Εσωτερικών, προσπάθησε χτες με μια λαθροχειρία να αναμείξει τα δύο αυτά αντίθετα πράγματα στο μίξερ της «εθνικής» τάχα γραμμής που χρειάζεται για το Προσφυγικό, λέγοντας ότι η Ελλάδα «έχει δείξει και το ανθρωπιστικό της πρόσωπο, με την κινητοποίηση όλου του ελληνικού λαού και με τις αλληλέγγυες δυνάμεις οι οποίες βοηθάνε και μαζί με την κυβέρνηση, σε αυτή την κατεύθυνση». Θα ήθελαν, αλλά... καμία σχέση.

Οι πράξεις μετράνε

Ηταν πολλά αυτά που είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο STAR την περασμένη Δευτέρα. Ενα από αυτά ήταν και το εξής: Οταν ρωτήθηκε για τις συναντήσεις με το μεγαλοεκδότη Ψυχάρη, εννοείται πως τις επιβεβαίωσε, αλλά πρόσθεσε: «Σημασία δεν έχει με ποιον συναντήθηκα και τι είπα, αλλά το τι πράττω». Και για άλλη μια φορά έχει απόλυτο δίκιο. Αν κρίνουμε από αυτά που κάνει η κυβέρνησή του από τον περασμένο Γενάρη μέχρι σήμερα και όσα υπόσχεται ότι θα κάνει στο μέλλον, τότε θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Νέο αντιλαϊκό μνημόνιο, φόροι, μείωση μισθών και συντάξεων, νέο Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, αναπτυξιακός νόμος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του κεφαλαίου, κίνητρα για επενδύσεις, φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, δεσμεύσεις για τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Είναι φανερό, λοιπόν, απ' όσα κάνει, ότι δουλεύει για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οπως είπε, οι πράξεις μετράνε... Και οι πράξεις του είναι απόλυτα συνεπείς με τα όσα λέει στην αφρόκρεμα των μεγαλοεπιχειρηματιών της χώρας, όταν φανερά ή κρυφά συναντιέται μαζί τους. Είτε από το βήμα συνεδρίων του ΣΕΒ, είτε σε διαμερίσματα με γατούλες Ιμαλαΐων...

Εκτακτη ανάγκη...

Πολλά και διάφορα περί «σχεδίων έκτακτης ανάγκης» γράφονται τις τελευταίες μέρες με αφορμή το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Δεν διευκρινίζει κανείς, βέβαια, τι ακριβώς σημαίνουν όσα γράφονται και όλη η κουβέντα περιορίζεται στην οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας για κάποιες προσλήψεις και υποδομές. Το σημειώνουμε γιατί παρατηρούμε πως: στα σχέδια πολιτικής προστασίας περιλαμβάνεται αυτό που αποφασίστηκε προχτές στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή η συγκρότηση Συντονιστικής - Επιτελικής Επιτροπής για τη διαχείριση του Προσφυγικού. Στο ίδιο σχέδιο, βέβαια, προβλέπονται και πολλά άλλα πράγματα που έχουν ενδιαφέρον, ένα εκ των οποίων είναι η ανάμειξη και εθελοντικών ομάδων (βλέπε ΜΚΟ κ.λπ.). Ομως, έχει κι άλλα, που συνιστούν ακόμα και την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ερώτημα είναι το εξής: το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που εννοεί η κυβέρνηση, συμπεριλαμβάνει τέτοια εμπλοκή και με ποιον τρόπο; Απλά ερωτήματα θέτουμε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1913 Περίπου 5.000 φεμινίστριες, οι επονομαζόμενες σουφραζέτες, διαδηλώνουν στην Ουάσιγκτον υπέρ της χορήγησης ψήφου στις γυναίκες. Στις συγκρούσεις που σημειώνονται, τραυματίζονται περίπου 40 άτομα.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία βγαίνει από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η σοβιετική αντιπροσωπεία υπογράφει στο Μπρεστ - Λιτόφσκ τη «Συνθήκη Ειρήνης», αρνούμενη να συζητήσει τους όρους της και δηλώνοντας πως η συμφωνία δεν στηρίζεται στην ελεύθερη συγκατάθεση των λαών, αλλά υπαγορεύεται στη Σοβιετική Ρωσία από τον πάνοπλο γερμανικό ιμπεριαλισμό, που εκμεταλλεύεται την προσωρινή αδυναμία της νεαρής Σοβιετικής Δημοκρατίας. Η Συνθήκη του Μπρεστ ήταν πλήγμα για τα σχέδια των ιθυνόντων κύκλων στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και στη Γαλλία, που λογάριαζαν να χρησιμοποιήσουν τη Γερμανία για να εκμηδενίσουν τη σοβιετική εξουσία. Παράλληλα, η Συνθήκη του Μπρεστ ενίσχυσε την προσπάθεια των λαών στις εμπόλεμες χώρες, για να τερματιστεί ο πόλεμος.

1924 Η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας καταργεί το χαλιφάτο και διώχνει το χαλίφη και την οικογένειά του από τη χώρα.

1929 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης.

1933 Δύο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές συλλαμβάνεται ο ηγέτης του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Ερνστ Τέλμαν. Η σύλληψή του δεν ανακοινώθηκε αμέσως από το φόβο που θα είχε ο αντίκτυπος της σύλληψής του στις λαϊκές μάζες, ενόψει μάλιστα και των εκλογών. Μετά τη σύλληψή του, ο Ερνστ Τέλμαν βίωσε την πιο τραγική περίοδο της ζωής του στα ναζιστικά μπουντρούμια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η απομόνωση, στην οποία τον υποχρέωσαν, συνοδεύτηκε με βασανιστήρια για να τον αναγκάσουν να προδώσει τους συντρόφους του και να ομολογήσει εγκλήματα που δε διέπραξε. Εκατομμύρια εργάτες ξεσηκώθηκαν, για να υπερασπιστούν τον ηγέτη των Γερμανών κομμουνιστών. Ο Τέλμαν δολοφονήθηκε από τους ναζί στις 18/8/1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ.

1946 Σε κοινή τους διακήρυξη τα κόμματα Ενωση Δημοκρατικών Αριστερών, Σοσιαλιστικό Κόμμα - Ενωση Λαϊκής Δημοκρατίας, Αριστεροί Φιλελεύθεροι, οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά και ο Πολιτικός Συνασπισμός των Κομμάτων του ΕΑΜ τονίζουν πως «εκλογές κάτω από τις επικρατούσες συνθήκες δεν είναι μόνο τραγική κωμωδία, αλλά και σωστό πολιτικό πραξικόπημα, που αποβλέπει στη μοναρχοφασιστική επικράτηση» και θα απέχουν από τις εκλογές της 31/3/1946.

1957 Καίγεται ζωντανός στο κρησφύγετό του από τον βρετανικό στρατό κατοχής ο Γρηγόριος Αυξεντίου, Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, έπειτα από πολύωρη μάχη. Προς τιμή του, ο Γιάννης Ρίτσος έγραψε το ποίημα «Αποχαιρετισμός».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ