Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα, «προβληματισμοί» για τη... «συγκυρία»

Ο «προβληματισμός» της κυβέρνησης για τη «συγκυρία» των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων είναι αποκαλυπτικός για τη φύση των παζαριών...

Eurokinissi

Ο «προβληματισμός» της κυβέρνησης για τη «συγκυρία» των πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων είναι αποκαλυπτικός για τη φύση των παζαριών...
Με ανοιχτό ζήτημα τη διαμόρφωση του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, με γνώμονα την επίτευξη των ήδη συμφωνημένων στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», συνεχίζονται τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Χαρακτηριστική, σε αυτό το επίπεδο, είναι και η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου: «Γιατί μας ζητούν περισσότερα σε αυτή τη συγκυρία;» αναρωτήθηκε, σχετικά με τη θέση του ΔΝΤ για την κατακρεούργηση των συντάξεων.

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, τόνισε και τα παρακάτω:

1. Το ΔΝΤ έχει ένα καλό επιχείρημα: Ξοδεύουμε πολλά ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως είπε, είναι δύσκολο να το αλλάξεις αυτό «όταν είσαι στον πάτο της ύφεσης». Σε αυτό το πλαίσιο, η πορεία κλιμάκωσης αποτελεί απλά ζήτημα κατάλληλης... «συγκυρίας».

2. Επαναλαμβάνοντας το σταθερό επιχείρημα συμβιβασμού του λαού με το μοίρασμα της φτώχειας, ανέφερε: «Αυτήν τη στιγμή, οι συντάξεις είναι αυτές που στηρίζουν ολόκληρες οικογένειες». Διευκρινίζοντας παραπέρα, διαβεβαίωσε ότι μακροπρόθεσμα το Ασφαλιστικό δεν πρέπει να καλύπτει την κοινωνική προστασία. Με τη δομική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, «μπορούμε σταδιακά να μεταφέρουμε πόρους στην προστασία των αδυνάτων που σήμερα στηρίζονται στις συντάξεις», τόνισε. Αποκαλύπτεται ανάγλυφα, δηλαδή, ότι το ζήτημα του συνταξιοδοτικού αποτελεί τμήμα των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Πρόνοια. Ουσιαστικά, θέλουν να διαχειριστούν τα ακραία φαινόμενα φτώχειας και κοινωνικής εξαθλίωσης, κόβοντας από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τόσο από τους σημερινούς όσο και τους αυριανούς συνταξιούχους...

3. «Είναι μέρος της στρατηγικής μας να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση καθυστέρησης θα καθυστερήσει και η ανάκαμψη. «Οι θεσμοί έφυγαν λέγοντας ότι θα επιστρέψουν σε δέκα ημέρες και περνάει ένας μήνας» υπογράμμισε, συνδέοντας ουσιαστικά την ανάκαμψη του κεφαλαίου με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Στις τρέχουσες εκκρεμότητες ανάφερε το δημοσιονομικό κενό, το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Οπως είπε, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις των «ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά το ΔΝΤ ζητά περισσότερα μέτρα και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβουμε».

Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε να αποσυνδέει την «αξιολόγηση» από τη διαχείριση του Προσφυγικού, προσθέτοντας ωστόσο πως «αυτό που λέμε είναι ότι αν δεν πιάσουμε τους στόχους γιατί υπάρχουν παραπάνω δαπάνες λόγω Προσφυγικού, αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».

Στο μεταξύ, τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους «θεσμούς» για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της επόμενης δόσης εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕMS), Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωσή του στο Λονδίνο. «Τα πολιτικά ζητήματα είναι δύσκολα, αλλά κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε, «είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Θεωρώ, επίσης, ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ. Στο τέλος, εάν κλείσει η αξιολόγηση, το Γιούρογκρουπ έχει δεσμευθεί να συζητήσει πρόσθετη ελάφρυνση χρέους, όχι ένα κούρεμα, αλλά πρόσθετη ελάφρυνση χρέους».

Την ίδια ώρα, τα ζητήματα της ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης» της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκονται στο επίκεντρο της «παράλληλης» διαβούλευσης που διενεργείται στο εσωτερικό των «θεσμών», μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν σε χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ), ενόψει και του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας.

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

«Ολες οι προϋποθέσεις υπάρχουν σήμερα για να επιταχυνθεί η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων (...) Η πρόκληση τώρα είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της διαγραφής ή της πώλησής τους». Αυτό τονίζει, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπου τα ποσοστά των «κόκκινων» δανείων είναι τα υψηλότερα, τόνισε πως χρειάζεται αποφασιστική δράση.

Στις προτεινόμενες λύσεις, συγκαταλέγονται η μεταβίβαση προβληματικών δανείων σε «εύλογες τιμές σε επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα και τη θέληση να τα διαχειρισθούν», η «βελτίωση» των πτωχευτικών Δικαίων καθώς και η επιτάχυνση των δικαστικών αποφάσεων.

Την ίδια ώρα, η Eurobank, ανακοίνωσε ζημιές ύψους 1,2 δισ. ευρώ για το 2015, κυρίως εξαιτίας των μεγάλων λογιστικών προβλέψεων για τα επισφαλή δάνεια. Ο πρόεδρος του ομίλου, Ν. Καραμούζης, ανέφερε σχετικά: «Η παράταση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με το μεγάλο θέμα του προσφυγικού κύματος, διατηρούν κλίμα ρευστότητας και υπονομεύουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του συνόλου των δραστηριοτήτων της Alpha Bank στη Βουλγαρία από την εκεί θυγατρική της Eurobank («Postbank»).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε μόνιμη «εποπτεία» οι λαϊκές ανάγκες με παρεμβάσεις στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους(2019-04-16 00:00:00.0)
«Ταμείο» για την 3η «αξιολόγηση» με νέα αντιλαϊκά μέτρα για τη συνέχεια(2018-01-18 00:00:00.0)
«Κουμπώνουν» τα μνημόνια(2016-02-25 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια με πρώτο θέμα την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών(2016-02-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ