ΑΓΚΥΡΑ.--
Κάτω από το όριο των 10 δισ. δολαρίων έπεσαν οι τουρκικές εξαγωγές το Γενάρη του 2016, για πρώτη φορά από το 2011, μεγαλώνοντας την ανησυχία του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας. Η πτώση είναι της τάξης του 22%, ενώ ειδικά όσον αφορά τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, η πρώτη εκτοξεύτηκε στο 65%.
Στο μεταξύ, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να ιεραρχεί την αναθέρμανση των σχέσεών της με το Ισραήλ, ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε και η πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του Ρ. Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε εκεί ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί κοινή ανακοίνωση των δύο χωρών. Επιπλέον, δημοσιεύματα τουρκικών και ισραηλινών εφημερίδων εμφανίζουν και κύκλους της «Χαμάς» να χαιρετίζουν και να συνδέουν την αναθέρμανση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων με την προοπτική ανοικοδόμησης σημαντικού λιμανιού στη Λωρίδα της Γάζας. Επιπλέον, η Τουρκία συνδέει τις επαφές με το Ισραήλ και με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, γενικά την «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.
Εξελίξεις φαίνεται να επιδιώκει η Αγκυρα και όσον αφορά τις επαφές της με την Αίγυπτο, με την κυβέρνηση να προκρίνει σε αυτή τη φάση μια διμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο (θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Αγκυρα αναφέρθηκε στη σημασία να συμμετέχει και το Κάιρο σε «Ομάδα Εργασίας» για τη Λιβύη).
Στο εσωτερικό, πάντως, η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά ψηλά τους τόνους απέναντι στους επικριτές της. Ο Ερντογάν δήλωσε ευθαρσώς ότι δε «σέβεται» την πρόσφατη δικαστική απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση δύο στελεχών της αντικυβερνητικής «Τζουμχουριέτ» (που εμπλέκονταν σε αποκαλύψεις για τη στήριξη της Αγκυρας στο «Ισλαμικό Κράτος»). Ακόμα, το Σάββατο διακόπηκε το σήμα του φιλοκουρδικού τηλεοπτικού σταθμού IMC, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι ο σταθμός μετέδιδε «τρομοκρατική προπαγάνδα».