Μεγάλες απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--
Σημαντικές απώλειες είχαν τα αστικά κόμματα εξουσίας που συμμετείχαν στην «κυβέρνηση συνασπισμού» στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν στην Ιρλανδία την περασμένη Παρασκευή, τα τελικά αποτελέσματα των οποίων, για τις 158 έδρες της Βουλής, μέχρις χτες αργά ακόμα αναμένονταν. Ψήφισαν περίπου 3.200.000 Ιρλανδοί με τη συμμετοχή να κυμαίνεται στο 65% (περίπου 5% κάτω από τις προηγούμενες εκλογές). Τα περί «εξόδου από το μνημόνιο» δεν κατάφεραν να πείσουν πολλούς και από διαφορετικές αφετηρίες, ενώ η πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα είναι αυτή των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των χαμηλών μισθών, των χαρατσιών στο νερό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν νωρίς χτες βράδυ και αφορούσαν τη σύνθεση των 148 εκ των 158 εδρών της νέας ιρλανδικής Βουλής (γνωστής και ως «Ντάιλ»), το συντηρητικό «Φίνε Γκάελ» (Fine Gael) του πρωθυπουργού Ε. Κένι, εκλέγει 47 βουλευτές (από 73 προηγουμένως) με ποσοστό 25,52%. Ακολουθεί το άλλο συντηρητικό «Φιάνα Φέιλ» (Fianna Fail) του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικλ Μάρτιν με 24,35% και 43 βουλευτές, οι διάφοροι ανεξάρτητοι υποψήφιοι βγάζουν αθροιστικά ποσοστό 17,83% και 20 βουλευτές, το σοσιαλδημοκρατικό «Sinn Fein» του Τζέρι Ανταμς, που υπόσχεται φιλολαϊκή διαχείριση στο πλαίσιο του καπιταλισμού, διπλασίασε τους βουλευτές του εκλέγοντας 22 με ποσοστό 13,85%. Οι Εργατικοί, που συμμετείχαν στην κυβέρνηση του Ε. Κένι, χάνουν τα 2/3 των βουλευτών αφού εξέλεξαν μόλις 6 βουλευτές και ποσοστό 6,6%. Ενώ υπάρχουν και άλλα διαχειριστικά σχήματα, η «Συμμαχία κατά της Λιτότητας/Ανθρωποι πριν από τα Κέρδη» με 5 βουλευτές και ποσοστό 3,95%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 3 βουλευτές και 3%, οι Πράσινοι με 2 βουλευτές και 2,72%.
Το ΚΚ Ιρλανδίας κατέβασε δικούς του υποψηφίους σε λίγες περιφέρειες και κάλεσε να ψηφιστούν υποψήφιοι που τοποθετούνταν ενάντια στην ΕΕ και τη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (TTIP). Το Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας κατέβασε δικούς του υποψηφίους σε 5 περιφέρειες.
Μερίδα του ιρλανδικού Τύπου εκτιμά ότι στο παρόν στάδιο δεν αναμένεται το ενδεχόμενο συμμαχίας ανάμεσα σε «Φίνε Γκάελ» και «Φιάνα Φέιλ», καθώς εκπρόσωπος του δεύτερου το απέκλεισε, ανακοινώνοντας, το βράδυ της Κυριακής, ότι θα σεβαστεί ένα είδος «πολιτικής εκεχειρίας» με το κόμμα «Φίνε Γκάελ» ώστε να παραμείνει ο Εντα Κένι στη θέση του πρωθυπουργού τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.
Το χρονοδιάγραμμα, πάντως, προβλέπει ότι η νέα ιρλανδική Βουλή θα συνεδριάσει στις 10 Μάρτη για να εκλέξει (εάν τα καταφέρει...) νέο πρωθυπουργό, ωστόσο όλοι προδικάζουν ότι νέα κυβέρνηση, ακόμη και κυβέρνηση μειοψηφίας, δεν θα καταστεί δυνατό να σχηματιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μάρτη. Σε άλλη περίπτωση θα γίνουν εκ νέου εκλογές.