Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Τις στρατιωτικές δαπάνες αυξάνει και η Αυστραλία

Στόχος να μείνει «ισχυρή» για να στηρίζει την «περιφερειακή σταθερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της χώρας, με μεγάλη στήριξη στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία, προβλέπει η Εκθεση του υπουργείου Αμυνας που παρουσίασε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Σύμφωνα με το υπουργικό σχέδιο, στόχος είναι από το οικονομικό έτος 2021 - 2022 τα χρήματα που η χώρα θα δαπανά για την άμυνά της να αντιπροσωπεύουν το 2% του ΑΕΠ. Το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης (επί πρωθυπουργός Αμποτ, τον οποίο ο Τέρνμπουλ «ανέτρεψε» εσωκομματικά το φθινόπωρο) προέβλεπε την εκπλήρωση αυτού του στόχου τρία χρόνια αργότερα, ωστόσο η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού επιδρά καταλυτικά στην αναπροσαρμογή των σχεδίων. Μάλιστα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτός ο προγραμματισμός δε θα ανατραπεί από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Μέχρι το έτος 2025 - 2026 προβλέπεται ότι οι σχετικές δαπάνες θα αυξηθούν από τα 32,4 δισ. δολάρια που είναι σήμερα στα 58,7. Πρόκειται, δηλαδή, για μια αύξηση κατά 81%.

Μεγάλο μέρος της Εκθεσης του υπουργείου αφορά στην «ενσωμάτωση» επενδυτικών προγραμμάτων, με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει την εγχώρια πολεμική βιομηχανία ακόμα περισσότερο στην υπηρεσία της στρατιωτικής αναβάθμισης της χώρας, περιφερειακά και διεθνώς. Ταυτόχρονα, ιεραρχείται ψηλά η στήριξη των ντόπιων βιομηχάνων του κλάδου, στο πλαίσιο ενίσχυσης της θέσης τους, σε μια περίοδο που και η αυστραλιανή οικονομία κλυδωνίζεται, υπό την επήρεια άλλωστε της συνολικής κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας.

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η κυβέρνηση αναφέρθηκε στην «περιφερειακή αστάθεια», που συνδέεται με την «άνοδο της Κίνας», η οποία, τονίστηκε, «όσο δυναμώνει, θα συνεχίσει να αναζητά μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή».

Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο Τέρνμπουλ υπογράμμισε πως στόχος είναι η χώρα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και ότι η Αυστραλία πρέπει να παραμείνει ισχυρή «για να διαδραματίσουμε το ρόλο (που μας αναλογεί) στη διασφάλιση μιας ισορροπίας από την οποία εξαρτάται η περιφερειακή ασφάλεια». Πρόσθεσε ότι οι καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας «εξαρτώνται από ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον στην περιφέρεια».

Θυμίζουμε ότι το τελευταίο διάστημα οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώνονται, ειδικά όσον αφορά την κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, από την οποία, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, περνά το 60% των εμπορευμάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ