Τρίτη 1 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επικράτηση των λεγόμενων μεταρρυθμιστών

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σημαντική αύξηση των δυνάμεών τους στη νέα 290μελή ιρανική βουλή, αλλά και στο 88μελές Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων, που εκλέγει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, φαίνεται πως εξασφάλισαν οι υποψήφιοι των εκλογικών λιστών των λεγόμενων μεταρρυθμιστών, που στηρίζουν την πολιτική του Ιρανού Προέδρου, Χασάν Ροχανί.

Αν και τα εκλογικά αποτελέσματα, που είχαν ανακοινωθεί έως χτες, δεν ήταν τελικά, εντούτοις φάνηκε καθαρό πως θα ακολουθήσει τον Απρίλη και δεύτερος εκλογικός γύρος, με στόχο τον καταμερισμό 59 εδρών, στις οποίες κανένας από τους υποψήφιους δεν συγκέντρωσε επαρκή αριθμό ψήφων ώστε να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΡ, που επικαλείται ανακοινώσεις του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών και της δημόσιας ιρανικής τηλεόρασης, η λίστα μεταρρυθμιστών εξέλεξε τουλάχιστον 85 βουλευτές, οι λεγόμενοι μετριοπαθείς άλλους 73, οι συντηρητικοί 68 βουλευτές και άλλοι 5 βουλευτές εξελέγησαν από θρησκευτικές μειονότητες. Από τους νέους βουλευτές, οι 14 είναι γυναίκες, οι περισσότερες εκ των οποίων θεωρούνται υπέρ του Προέδρου Ροχανί.

Οι λεγόμενοι μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς φάνηκε να επικρατούν, σε γενικές γραμμές, και στο 88μελές Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε στο 62% σε εθνικό επίπεδο, ενώ στην πρωτεύουσα, Τεχεράνη, έφθασε μόλις το 50%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ