ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Πιέσεις κατά της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) άσκησε χτες η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, δημοσιοποιώντας έκθεση κρατικών αξιωματούχων που προβλέπει «καταστροφική αβεβαιότητα 10 ή περισσότερων ετών» για τη χώρα σε περίπτωση που χαραχτεί μία τέτοια πορεία στο επικείμενο δημοψήφισμα του Ιούνη...
Σε σχετικό έγγραφο, που επικαλέστηκε σε ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα «Guardian», περιγράφεται ότι το Brexit θα ήταν «κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία με απρόβλεπτες διαστάσεις», που θα είχε πιθανές, αβέβαιες έως και αρνητικές, επιπτώσεις ειδικά στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου και των επενδύσεων. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «μία ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα ήταν η αρχή και όχι το τέλος μίας διαδικασίας» που θα έπαιρνε «χρόνια», προκειμένου να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις για εμπορικές και άλλες συμφωνίες που θα ρυθμίζουν τις σχέσεις της χώρας με τα άλλα μέλη της ΕΕ, τις ΗΠΑ κ.ά.
Το ίδιο 24ωρο, ο ηγέτης των Βρετανών «Εργατικών», Τζέρεμι Κόρμπιν, επιβεβαίωσε ότι ο Ελληνας πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, θα γίνει σύμβουλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας στην τοπική αγγλική εφημερίδα «Islington Tribune»: «Ο Βαρουφάκης είναι ενδιαφέρων γιατί προφανώς πέρασε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της Ελλάδας. Νομίζω πως ήταν τρομερός ο τρόπος με τον οποίον συμπεριφέρθηκαν στην Ελλάδα».
Την Παρασκευή, πάντως, ο Βαρουφάκης είχε αρθρογραφήσει στο βρετανικό Τύπο, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα της Ελλάδας «δεν είναι λόγος που μπορεί να αναγκάσει» τη Βρετανία να αφήσει την ΕΕ.
Αλλοι σύμβουλοι του βρετανικού Εργατικού Κόμματος για οικονομικά ζητήματα είναι ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών, Τζον Μακντόνελ, ο Αμερικανός οικονομολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Τζόζεφ Στίγκλιτς, η Αμερικανοϊταλίδα οικονολόγος Μαριάνα Ματσουκάτο και ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, που στηρίζει παράλληλα και το γαλλικό «Σοσιαλιστικό Κόμμα».