Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Υπό όρους αποδοχή του σχεδίου «παύσης πυρός»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώνει και επίσημα το σχέδιο «παύσης πυρός»
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώνει και επίσημα το σχέδιο «παύσης πυρός»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Δεκτό με προϋποθέσεις έκαναν, χτες, αξιωματούχοι της συριακής κυβέρνησης το προχτεσινό αμερικανο-ρωσικό σχέδιο για κατάπαυση του πυρός σε ορισμένες από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, από τις οποίες εξαιρούνται οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Αλ Νούσρα», που θα βομβαρδίζονται συνεχώς από τα αεροπλάνα ΗΠΑ, Ρωσίας και των συμμάχων τους και μετά την έναρξη της «παύσης πυρός», το Σάββατο 27 Φλεβάρη.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ, που επικαλέστηκε κυβερνητικές πηγές, η Δαμασκός αποδέχθηκε το σχέδιο παύσης των εχθροπραξιών σε περιοχές που δεν δρουν οι τζιχαντιστές των παραπάνω οργανώσεων από τις 27/2, σημειώνοντας ότι θα το εφαρμόσει «σε συντονισμό» με τη ρωσική πλευρά υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Α) Να σφραγιστούν τα σύνορα και να σταματήσει η υποστήριξη από το εξωτερικό σε ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στο συριακό έδαφος. Β) Να εμποδιστούν αυτές οι οργανώσεις από το να ενισχύσουν τις ικανότητές τους ή να αλλάξουν τις θέσεις τους, προκειμένου να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο ναυάγιο αυτής της συμφωνίας. Γ) Παράλληλα, ο συριακός στρατός επιφυλάσσεται του δικαιώματος «να απαντήσει σε οποιαδήποτε παραβίαση από τις ομάδες αυτές στρέφεται εναντίον Σύρων πολιτών ή εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεών του».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απόφαση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, να ανακοινώσει το βράδυ της Δευτέρας την απόφασή του για διεξαγωγή εκλογών στις 13 Απρίλη για την εκλογή της 250μελούς Βουλής, μολονότι καταγράφεται κλιμάκωση των συγκρούσεων στα στρατιωτικά και διπλωματικά πεδία και ενώ ξεδιπλώνονται παράλληλα τα παζάρια για έμμεσες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες «παύσης πυρός»... Ας σημειωθεί επίσης ότι οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν το 2012 και ότι η θητεία της σημερινής Βουλής εκπνέει τον ερχόμενο Μάη.

Πάντως, με το αμερικανο-ρωσικό σχέδιο παύσης των εχθροπραξιών σε ορισμένα από τα μέτωπα των συγκρούσεων συμφώνησε υπό προϋποθέσεις και η αντιπολιτευόμενη «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» (ΥΔΕ). Η ΥΔΕ ανακοίνωσε πως συμφωνεί με το ρωσο-αμερικανικό σχέδιο θέτοντας και εκείνη τους δικούς της όρους, όπως: Αρση της πολιορκίας σε 18 περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών δυνάμεων, απελευθέρωση όλων των αντιφρονούντων που κρατούνται στις συριακές φυλακές, παύση των αεροπορικών επιδρομών και των επιχειρήσεων του πυροβολικού από τις στρατιωτικές συριακές και ρωσικές δυνάμεις...

Οι τουρκικές αντιδράσεις

Ορους για το σχέδιο παύσης πυρός έθεσε και η Τουρκία, που το «χαιρέτισε» μολονότι εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του και την τήρησή του από τις ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως για το κατά πόσον η Ρωσία θα σταματήσει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, απείλησε με συνέχιση των επιθέσεων του τουρκικού πυροβολικού στους Κούρδους της Συρίας, σε περίπτωση, όπως είπε, που οι τελευταίοι «συνεχίσουν τις προκλήσεις». Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία και τη Συρία ότι μαζί με το «Ισλαμικό Κράτος» και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας προσπαθούν να δημιουργήσουν «μία τρομο-ζώνη» κατά μήκος της μεθορίου Τουρκίας - Συρίας και προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το ίδιο 24ωρο, η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» προχώρησε σε νέες αποκαλύψεις των σχέσεων ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και σε δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν στην τουρκο-συριακή μεθόριο δημοσιεύοντας απομαγνητοφωνημένους διαλόγους μεταξύ των δύο πλευρών, για δεύτερη φορά από τον περασμένο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ