Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προβληματισμός και διεργασίες για τη στήριξη του κεφαλαίου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Καθώς εντείνονται οι εξελίξεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο γύρω από τη Συρία και η Τουρκία εξακολουθεί να στηρίζει την κλιμάκωση της επέμβασης, στο εσωτερικό της χώρας οι δυσκολίες στην οικονομική ανάπτυξη επιδρούν και σε διεργασίες στο εσωτερικό διαφόρων κομμάτων, ανάμεσά τους και στο κυβερνών ΑΚΡ.

Τις τελευταίες μέρες, στον αντικυβερνητικό Τύπο πυκνώνουν ειδήσεις περί σχεδίων ίδρυσης νέου κόμματος από πρώην κεντρικά στελέχη του ΑΚΡ, τα οποία διαφωνούν με βασικές πολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται και ο Γιασάρ Γιακίς (διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στο διάστημα Νοέμβρη 2002 - Μάρτη 2003, επί πρωθυπουργίας Αμπντουλάχ Γκιουλ). Ο Γιακίς, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζαμάν», επέκρινε τα σχέδια χερσαίας επέμβασης και υποστήριξε ότι «ο κόσμος δε θα δεχτεί τέτοια επέμβαση από το στρατό της Τουρκίας στη Συρία. Δε θα επιτρέψει ένα μονομερή επανασχεδιασμό των συνόρων. Ακόμα περισσότερο, αν ο τουρκικός στρατός έρθει αντιμέτωπος με την ήττα, η Συρία μπορεί να θέσει πάλι ζήτημα για την επαρχία Χατάι (σ.σ. που τυπικά παραμένει εδαφική διαφορά μεταξύ των δυο χωρών)». Ανάμεσα σε άλλα, ο πρώην διπλωμάτης ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ ίσως δεν ενεργοποιήσει το άρθρο 5 και ότι «όπως και με την επέμβαση στην Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ίσως αφήσουν την Τουρκία μόνη της». Εκτός από τον Γιακίς (που σύμφωνα με τη «Ζαμάν» πρόσφατα παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του AKΡ και απειλείται με αποπομπή για «συμπεριφορά που δε λειτουργεί προς όφελος των αρχών του ΑΚΡ»), τους τόνους της κριτικής σε Νταβούτογλου - Ερντογάν υψώνουν όλο και περισσότερο και ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς, όπως και ο συνιδρυτής του κόμματος, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Πάντως, από τη μεριά του εθνικιστικού κόμματος MHP, ο ηγέτης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί διαμηνύει ολόπλευρη στήριξη στην ετοιμότητα της κυβέρνησης για εισβολή στη Συρία. Φυσικά, τους τόνους κρατά ψηλά πρώτα απ' όλα ο Πρόεδρος της χώρας, Ρ. Τ. Ερντογάν, που και το περασμένο Σαββατοκύριακο επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τους κανόνες εμπλοκής απαντώντας στις επιθέσεις και όλες τις τρομοκρατικές απειλές».

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι τα θύματα της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης που έγινε στην Αγκυρα στις 17/2 ανέβηκαν σε 29, αφού ένας τραυματίες υπέκυψε στα τραύματά του.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org