Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επιχειρηματικοί όμιλοι κατά του «Brexit»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι κόντρες μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιούνη για την παραμονή ή αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ βρίσκονται μόλις στην αρχή.

Χτες, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ παραδέχτηκε ότι εκπονούνται σχέδια «έκτακτης ανάγκης», ενόψει του δημοψηφίσματος, και ότι ασκούνται πιέσεις στη στερλίνα στις διεθνείς χρηματαγορές, σημειώνοντας εντούτοις ότι η τράπεζα δεν προβαίνει σε κρίση για την έκβαση της κάλπης, θεωρώντας ότι "παραμένει το ισχύον καθεστώς".

Παράλληλα, οι επικεφαλής του ενός τρίτου των μεγαλύτερων βρετανικών επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος BT, οι εταιρείες λιανικής πώλησης «Marks & Spencer» και «Asda» και η πετρελαϊκή BP) προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έθετε σε κίνδυνο την οικονομία και θα απειλούσε τις θέσεις εργασίας.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι η παραπάνω δράση, που διοργανώθηκε από την εκστρατεία «Η Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη», με τη στήριξη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, απηχεί παρόμοιες κινήσεις που έγιναν από μεγάλες επιχειρήσεις πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας το 2014.

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε χτες η αντίδραση του Τσέχου πρωθυπουργού, Μπόχουσλαβ Σομπότκα, που δήλωσε ότι εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, τότε θα ξεκινήσει μία ανάλογη «συζήτηση για ένα «Czexit» (κατ' αναλογία με το «Brexit») και στην Τσεχική Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι είναι «υπαρκτός ο κίνδυνος» να βρεθεί η Τσεχία στη «σφαίρα επιρροής της Ρωσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πόλεμος» δηλώσεων και πόλωση(18/5/2016)
Θέση μάχης υπέρ της ΕΕ παίρνει ο Εργατικός Κόρμπιν(15/4/2016)
«Εκστρατεία» Κάμερον για το δημοψήφισμα(26/5/2015)
Οι «Τόρις» βλέπουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα(30/9/2014)
Διαμάχη για την πίτα του προϋπολογισμού(15/6/2005)
Σε δημοψήφισμα το ευρωπαϊκό Σύνταγμα(21/4/2004)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org