Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΣΕ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Μυριόστομη απόδοση τιμής σ' αυτούς που νίκησαν το θάνατο πέφτοντας για του λαού τη λευτεριά

«Είναι αυτοί που νίκησαν το θάνατο»

Η επιγραφή στο μνημείο δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Είναι αυτοί που νίκησαν το θάνατο! Κι ήταν ανάσταση νεκρών αυτό που συνέβη στη Φλώρινα το πρωινό της προηγούμενης Κυριακής. Το βεβαίωναν οι εννιά μορφές που με υψωμένα τα χέρια στον ουρανό δικαίωναν τη φράση του Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γιάννη Βήττα, ο οποίος απευθυνόμενος σ' όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα είπε: «Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή γιορτή, εδώ στη Φλώρινα. Εδώ που σήμερα τιμάμε γίγαντες, θρυλικές μορφές που έπεσαν στη μάχη για ό,τι ανθρώπινο, στη μάχη για του λαού την εξουσία».

Ηταν μια ξεχωριστή μέρα αυτή, η Κυριακή 14 του Φλεβάρη του 2016, 67 ολόκληρα χρόνια μετά τη μάχη της Φλώρινας.

Η πόλη από νωρίς το πρωί είχε αλλάξει όψη. Κόκκινες σημαίες στις κολόνες έδειχναν στους επισκέπτες το δρόμο για το χώρο της συγκέντρωσης. Εκατοντάδες αφίσες μιλούσαν για το γεγονός: Σήμερα τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Σήμερα τιμάμε τους μαχητές και τις μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Αντιπροσωπείες των Οργανώσεων Περιοχών του ΚΚΕ απ' όλη τη χώρα έφταναν η μία μετά την άλλη στην κεντρική πλατεία. Από την Καστοριά και την Κοζάνη έφταναν τα πούλμαν με όσους είχαν διανυκτερεύσει εκεί, καθώς τα καταλύματα στη Φλώρινα δεν αρκούσαν για να φιλοξενήσουν τις χιλιάδες που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να αποτίσουν φόρο τιμής στους κοντά 700 μαχητές του ΔΣΕ που άφησαν την τελευταία τους πνοή σ' αυτά τα χώματα.

Κι όταν ήρθε η ώρα ξεκίνησαν τη μαχητική πορεία προς τον κοινό τάφο. Με τα πανό και τα κόκκινα λάβαρα του ΚΚΕ υψωμένα, κρατώντας τις σημαίες της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα, τιμής και δόξας για τους μαχητές και τις μαχήτριες, για την ιστορία αγώνα και θυσίας του ΚΚΕ. «Οι μαχητές της Φλώρινας δεν λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΔΣΕ», «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΟΠΛΑ - ΔΣΕ δόξα και τιμή στο ΚΚΕ», «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δεν ελύγισαν οι κομμουνιστές». Στην κεφαλή της πορείας πίσω από το πανό της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας ήταν η πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ
Κι όταν η πορεία έφτασε στο χώρο του μνημείου, το σύνθημα «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» αντήχησε στα γύρω βουνά.

«Σας καλωσορίζουμε - είπε ο Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Γιάννης Βήττας - στη σημερινή γιορτή, εδώ στη Φλώρινα. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη, μια μεγάλη μέρα για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Οχι, όμως, μόνο για το ΚΚΕ. Είναι μια μεγάλη μέρα για το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Προσπάθειες δεκαετιών βρήκαν την κατάληξή τους, πέτυχαν τον ιερό σκοπό τους.

...Θα μπορούσε να αναρωτηθεί καθένας, τι είδους γιορτή είναι αυτή, όταν η μάχη της Φλώρινας κατέληξε σε μεγάλης έκτασης ήττα για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, με τεράστιες απώλειες σε μαχητές, με εκατοντάδες νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους καθώς και σε οπλισμό και εφόδια.

Θα δανειστούμε λόγια συντρόφων που ειπώθηκαν κατά την αναγγελία της εκδήλωσης. Ενας σύντροφος είπε ότι τη σημερινή εκδήλωση πρέπει να την τιμήσουμε με το παραπάνω αναλογιζόμενοι το εξής: "Στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ανατολική, τα μνημεία που συμβόλιζαν την τιτάνια πάλη των λαών ενάντια στη φασιστική λαίλαπα, την πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση, τα μνημεία όσων ηγούνταν σε αυτήν, γκρεμίζονται από τις αστικές, αντιδραστικές κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Εδώ στήνουμε καινούργια μνημεία".

Σήμερα σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ, υποκλινόμαστε σε αυτούς που έπεσαν για να θριαμβεύσει η ζωή. Σήμερα περνάν μπροστά μας οι στρατιές που πάλεψαν για μια Ελλάδα της δουλειάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση».

«Την οργή των νεκρών να φοβάστε...»

Με έναν στίχο του Οδυσσέα Ελύτη «την οργή των νεκρών να φοβάστε και των βράχων τ' αγάλματα» άρχισε την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (ολόκληρη η ομιλία δημοσιεύθηκε στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη»).


Η συνέχεια της περιγραφής αυτού που συνέβη ξεπερνά τις δυνατότητες έκφρασης μέσα από ένα γραπτό. Από την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τράβηξε το κόκκινο πανί κι αποκαλύφθηκε το μνημείο, έως αργά, ώρες μετά, όταν είχε τελειώσει και η ανάγνωση όλων των ονομάτων των νεκρών, ένα «παρών» ακουγόταν πότε εδώ, πότε εκεί, σ' όλο το χώρο. Καθένας από τους παρευρισκόμενους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ανακάλυπτε και μια «συγγένεια» με αυτά τα ονόματα. Οχι μόνο οι απευθείας απόγονοι των νεκρών, μα κάθε σύντροφος αναγνώριζε σ' αυτό ή το άλλο όνομα, έτσι όπως ήταν χαραγμένα στις πλάκες περιμετρικά του ομαδικού τάφου την προσωποποίηση ενός θρύλου απ' το τάδε χωριό, τη διπλανή πόλη, το παραδίπλα σπίτι. Τιμημένοι νεκροί του ΚΚΕ, ένας προς έναν, μία προς μία...

Προσωποποιημένοι όλοι στη μορφή των γλυπτών που ορθώνουν τα χέρια στον ουρανό, έτσι όπως τους «συνέλαβε» ο Μέμος Μακρής, όταν έστηνε αυτό το μνημείο αναφορά στον αγωνιστή «που δεν λυγίζει, που από την πάλη και το θάνατό του αντλεί αισιοδοξία και μεταδίδει το μήνυμα της τελικής νικηφόρας μάχης».

Παρόντες στην εκδήλωση η κόρη του Μέμου Μακρή, Κλειώ, που παραχώρησε στο ΚΚΕ τα δικαιώματα για την ανέγερση του μνημείου, καθώς επίσης οι σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ στην Ουγγαρία, που είχαν καθοριστική συμβολή τόσο στην κατασκευή όσο και στην τοποθέτηση του μνημείου.


Παρόντες συγγενείς και απόγονοι μαχητών του ΔΣΕ συνέβαλαν στην εκδήλωση και με δική τους χορωδία, για να ακουστεί ξανά το «βροντάει ο Ολυμπος και πάλι», αλλά και η Διεθνής, με την οποία έκλεισε η εκδήλωση.

Πέρα από τις δεκάδες ανθοδέσμες που ακούμπησαν στο μνημείο οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση, στεφάνια κατέθεσαν: Για το ΚΚΕ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, για το ΚΣ της ΚΝΕ η Τίνα Γκουζιάκη, για την Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ο Γρηγόρης Τουγλίδης. Επίσης, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Γιαννακίδης, εκ μέρους του δήμου Φλώρινας, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ολγα Μούσιου, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, Νίκος Μουρατίδης.




ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι μαχητές στο Βίτσι δεν λύγισαν ποτέ!(2018-02-27 00:00:00.0)
Μνημείο αντάξιο της προσφοράς και της θυσίας των μαχητών του ΔΣΕ(2016-02-21 00:00:00.0)
Την Κυριακή 14 Φλεβάρη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μάχη της Φλώρινας(2016-01-28 00:00:00.0)
Την Κυριακή 14 Φλεβάρη η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μάχη της Φλώρινας(2016-01-24 00:00:00.0)
Το μνημείο για τους μαχητές του ΔΣΕ θα στηθεί στον τόπο της θυσίας τους(2009-10-18 00:00:00.0)
Εδωσαν υπόσχεση...(2008-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ