Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ - ΝΤ. ΤΟΥΣΚ
Στο επίκεντρο μέτρα και μηχανισμοί για το ανοιγοκλείσιμο της «κάνουλας» στα σύνορα

Οι επαφές συνεχίζονται σήμερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ντ. Τουσκ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ντ. Τουσκ
Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, παραμονή της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με κύριο θέμα συζήτησης το Προσφυγικό, στο φόντο της ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο.

Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, καθώς και σε διευρυμένη συνάντηση 11 κρατών - μελών της ΕΕ με συμμετοχή και της Τουρκίας.

«Πλέγμα» στα σύνορα

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε «διεθνή και ευρωπαϊκή πρόκληση» την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, ζήτησε «κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με σεβασμό στις αρχές του διεθνούς Δικαίου και της ΕΕ» και «δίκαιο επιμερισμό των βαρών». Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τις «αξίες της ΕΕ», αυτές δηλαδή που κατατάσσουν την ΕΕ στους υπαίτιους για την τραγωδία των προσφύγων, τις ίδιες που σήμερα φέρνουν το ΝΑΤΟ σε ρόλο «χωροφύλακα» στο Αιγαίο...

«Προσπερνώντας» το ρόλο της λυκοσυμμαχίας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ο πρωθυπουργός ζήτησε κατά δήλωσή του απ' τον Ντ. Τουσκ «να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επίλυση του συριακού προβλήματος και την εξεύρεση λύσης για ειρήνη, για αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Οι δυο τους φέρεται να συμφώνησαν ότι «είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουμε λάβει και που αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών» και πιο συγκεκριμένα να στηριχθούν Λίβανος και Ιορδανία και να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας, με μείωση των ροών από την Τουρκία.

Επίσης, συμφώνησαν για ένα πλέγμα μέτρων, ώστε η «κάνουλα» στα σύνορα να ανοιγοκλείνει ανάλογα με τις ανάγκες του ευρωενωσιακού κεφαλαίου: Ενίσχυση της Frontex, άμεση υποστήριξη των κρατών πρώτης γραμμής και των κρατών της βαλκανικής οδού με εξοπλισμό και στελεχιακό δυναμικό, αναβάθμιση των διαδικασιών ταυτοποίησης και καταγραφής στην Ελλάδα και επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, επανεισδοχή μεταναστών στην Τουρκία και μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη, από έναν αξιόπιστο, μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης.

Σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η «δραστηριοποίησή του» αφορά «την υποβοήθηση των τουρκικών Αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τονίσαμε τη σημασία που έχει, επίσης, η συνεργασία με τη Frontex και την επιχείρηση "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" στο πλαίσιο αυτό, με διασφάλιση, προφανώς, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της χώρας μας».

Συζήτηση για το «Brexit»

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Βρετανίας, τμήμα των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μέλλον της λυκοσυμμαχίας.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την προθυμία της κυβέρνησης να συμβάλει «στην επίτευξη ενός ισόρροπου συμβιβασμού, ο οποίος θα ικανοποιεί τις βρετανικές επιδιώξεις, διαφυλάσσοντας όμως το κεκτημένο της ΕΕ».

Εξήγησε ότι ο συμβιβασμός «θα πρέπει να διασφαλίζει τη διαρκή εξέλιξη του ενοποιητικού μας εγχειρήματος (...) αλλά και το σεβασμό στις θεμελιώδεις Αρχές της Ενωσης», ουσιαστικά δηλαδή να βρεθεί ένας συμβιβασμός ανάμεσα στα ζητούμενα των αστικών τάξεων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τις αντιλαϊκές «θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ζητώντας μάλιστα να μη γίνουν εκπτώσεις.

«Δεν είναι περίοδος για exits», ανέφερε, σε μια έμμεση αναφορά στα ενδεχόμενα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή τη ζώνη Σένγκεν, «είναι περίοδος για να ενώσουμε δυνάμεις και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Απ' την πλευρά του, ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι διαπίστωσε σύγκλιση ανάμεσα στις απόψεις του και αυτές του πρωθυπουργού, για το συμβιβασμό με την Βρετανία, ενώ σε ό,τι αφορά στο Προσφυγικό δήλωσε ότι «τεστάρει» τα όρια των αντοχών της ΕΕ, ενώ απέρριψε τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Συνθήκη του Σένγκεν, λέγοντας «δεν είναι λύση» και πρόσθεσε πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας, αλλά με έναν τρόπο που θα χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και θα χρειαστεί και περισσότερη στήριξη από τους εταίρους μας στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ