Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα για την «ενεργειακή ασφάλεια» των μονοπωλίων

Νέα δέσμη μέτρων για την προώθηση της «Ενεργειακής Ενωσης» και τη «βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια» παρουσίασε χτες η Κομισιόν, με στόχο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, την αντιμετώπιση ενδεχόμενων διακοπών του ενεργειακού εφοδιασμού. Ζήτημα που απασχολεί έντονα τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Βασικά σημεία των προτάσεων είναι η διενέργεια «εκ των προτέρων ελέγχων» από την ίδια Επιτροπή των διακυβερνητικών συμφωνιών, που υπογράφονται με τρίτες χώρες για την προμήθεια φυσικού αερίου, η εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προώθηση της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η «αρχή της αλληλεγγύης» στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή προωθεί νέο κανονισμό «για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», με σκοπό την προστασία των μονοπωλίων της ΕΕ από μια πιθανή διακοπή του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, η οποία, ανάμεσα σε άλλα, εισάγει την «αρχή της αλληλεγγύης» μεταξύ των κρατών - μελών, ώστε να διασφαλίζεται ο απρόσκοπτος ενεργειακός εφοδιασμός. Βασικό στοιχείο της παραπάνω πρότασης αποτελεί η ενίσχυση των μηχανισμών «ανάστροφης ροής» φυσικού αερίου, δηλαδή το να μπορούν όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ να προμηθεύουν και να προμηθεύονται από τα γειτονικά τους φυσικό αέριο μέσω του υπάρχοντος δικτύου.

Να σημειώσουμε ότι η ρωσική «Gazprom» είναι σταθερά αντίθετη στην παραπάνω εξέλιξη, καθώς διαπραγματεύεται ξεχωριστά με την κάθε κυβέρνηση τις ποσότητες και τις τιμές προμήθειας φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τους «εκ των προτέρων» ελέγχους της Κομισιόν στις διακυβερνητικές ενεργειακές συμφωνίες με τρίτες χώρες, αναφέρεται ότι αυτοί θα «καθιστούν δυνατό τον έλεγχο της συμμόρφωσης με τους κανόνες ανταγωνισμού και τη νομοθεσία για την εσωτερική αγορά Ενέργειας» πριν την υπογραφή των συμφωνιών.

Τέλος, για την προώθηση χρήσης του LNG, επισημαίνεται πως η συνολική ικανότητα της Ευρώπης να το εισάγει σήμερα είναι αρκετή, ώστε να καλύπτει περίπου το 43% της συνολικής ζήτησης, ωστόσο υπάρχουν «σημαντικές περιφερειακές ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση» σε αυτό.

Βασικά σημεία της στρατηγικής αυτής είναι η ανάπτυξη στρατηγικών υποδομών, με στόχο την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας και τον τερματισμό της αποκλειστικής εξάρτησης από εισαγωγές από έναν μόνο προμηθευτή για ορισμένα κράτη - μέλη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ