Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτεύεται «εθνικά» και «υπεύθυνα» και στο Προσφυγικό

Με πυξίδα τις «αγωνίες» του κεφαλαίου οι σημερινές επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη με σειρά αξιωματούχων της ΕΕ

Από την προχτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αθήνα

Dimitris Papamitsos_+306946384

Από την προχτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πρέσβεις των κρατών - μελών της ΕΕ στην Αθήνα
Με τα χαρακτηριστικά της «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, που είναι διατεθειμένη να δώσει «εθνικές μάχες», συνεχίζει να πορεύεται απέναντι στην κυβέρνηση η ΝΔ, αγωνιώντας και αυτή μην παρθούν τέτοια μέτρα από τους «εταίρους» τους στο εξωτερικό, που θα φέρουν σε χειρότερη θέση την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στο φόντο και της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, για το Προσφυγικό, στο φόντο απειλών για «αναστολή» της συμμετοχής της χώρας στη ζώνη Σένγκεν, εξέλιξη που φοβούνται ότι θα επιφέρει πλήγματα σε κλάδους του κεφαλαίου, και κατόπιν προηγούμενων δηλώσεων, όπως του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, ότι χώρες - μέλη της ΕΕ θα κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, έσπευσε χτες να δηλώσει:

«Παρακολουθούμε έκπληκτοι υπουργούς να προαναγγέλλουν μοιρολατρικά το ενδεχόμενο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας μας. Ζητώ επιτακτικά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αμήχανη και ερασιτεχνική στάση. Γι' αυτό το εθνικό θέμα, οφείλουμε να δώσουμε μάχες, για να αποτρέψουμε πολύ δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μου, στις συναντήσεις που θα έχω στις Βρυξέλλες, τις επόμενες μέρες.Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι λύση και γι' αυτό πρέπει να πειστούν όλοι».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης βρίσκεται από χτες βράδυ στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και να συναντηθεί με μια σειρά από αξιωματούχους της ΕΕ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα συναντάται με τους προέδρους του Ευρωκοινοβουλίου, M. Σουλτς, της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, και της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας των «Φιλελευθέρων και Δημοκρατών», Γκ. Φερχόφσταντ, τους αντιπροέδρους της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις και Γ. Κατάινεν, καθώς και τους ευρωενωσιακούς Επιτρόπους Μεταφορών, Β. Μπουλκ, Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλο, Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, και Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Παραπέρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, ο πρόεδρος της ΝΔ προγραμματίζεται να έχει διμερείς συναντήσεις με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπ. Μπορίσοβ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μ. Ραχόι και τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Π. Κοέλιο.

«Να τα καταφέρει η κυβέρνηση...»

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική σε ό,τι αφορά την... ανησυχία της ΝΔ μην τυχόν και πέσει η κυβέρνηση και χρειαστεί να αναλάβουν οι ίδιοι τις δύσκολες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, είναι η χτεσινή τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γ. Κύρτσου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha»:

«Ολα είναι δύσκολα, αλλά όχι απελπιστικά. Η κυβέρνηση αν βρει το ρυθμό της μπορεί να τα καταφέρει. Πρώτα πρώτα στο θέμα με τους αγρότες (...) Παρά τα προβλήματά τους είναι επιδοτούμενοι σε όλα. Ο λογαριασμός θα πάει στον φορολογούμενο πολίτη, αν η κυβέρνηση ικανοποιήσει τα αιτήματά τους», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ρίχνοντας και αυτός, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νερό στον προπαγανδιστικό μύλο της κυβέρνησης ενάντια στους λαϊκούς αγώνες.

Από κοντά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό «ΣΚΑΪ» τόνισε: «Δεν μπορούμε, βέβαια, από τη μια να θεωρούμε την κυβέρνηση καταστροφική και από την άλλη να της ζητάμε να μείνει. Ομως δεν μπορούμε να επιβάλουμε εκλογές και δεν μπορούμε να κάνουμε εκλογές κάθε 4 μήνες»...

Για δε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού στο Αιγαίο, κατόπιν κοινού αιτήματος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Τουρκίας, Γερμανίας, ο Ν. Δένδιας είπε: «Είναι προφανές τι έγινε και ότι αν αρνιόμασταν θα μας πετούσαν έξω από τη Σένγκεν. Αλλά θα προτιμούσα τον ευρωπαϊκό έλεγχο στα σύνορά μας, όπου η Τουρκία δεν έχει λόγο, από τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία έχει και ρόλο και βέτο (...) Η κυβέρνηση κατάφερε να μετατρέψει τον Ερντογάν σε απαραίτητο συνομιλητή της Ευρώπης για το Προσφυγικό, όπως και τα Σκόπια (...) Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ιστορία του ΝΑΤΟ. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι εδώ που φτάσαμε δεν μπορούσαμε να φέρουμε και τη Γερμανία απέναντι».

Παρέχει, δηλαδή, και η ΝΔ νομιμοποίηση στην ΝΑΤΟική εμπλοκή (έστω παρουσιάζοντάς την ως... «αναγκαίο κακό»), με την κριτική της ουσιαστικά να εστιάζει στο ότι δεν επελέγη η λυκοσυμμαχία της ΕΕ για μια τέτοια εμπλοκή, ως πιο συμφέρουσα για την ελληνική αστική τάξη στον ανταγωνισμό της με την τουρκική.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ