Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καθαγιάζει» το ΝΑΤΟ και πανηγυρίζει για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις

Την αποφασιστικότητα του Μεγάρου Μαξίμου να κλείσει με κάθε τρόπο - όσο επικίνδυνος ή επώδυνος κι αν είναι για το λαό - τα ανοιχτά «μέτωπα» εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για το Προσφυγικό, αφού διαβεβαίωσε εκ νέου για τη συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της και κάλεσε τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ να υλοποιήσουν τις δικές τους, «καθαγίασε» και τη ΝΑΤΟική εμπλοκή λέγοντας: «Καθοριστικό ρόλο θα παίξει η υλοποίηση του σχεδίου δράσης μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας που έχει συμφωνηθεί και η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ».

Επιχείρησε, μάλιστα, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, με αστειότητες όπως ότι... ο ΣΥΡΙΖΑ ασκούσε κριτική όχι στην ύπαρξη του ΝΑΤΟ, αλλά στο λόγο ύπαρξής του (!), υποστηρίζοντας ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν εκτιμάει πως πρέπει να το ανοίξει σήμερα, πόσο μάλλον σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά σε πάρα πολλά ανοιχτά ζητήματα (...) Αυτό που λέγεται για τη θέση ενάντια στο να υπάρχει ΝΑΤΟ, δεν αντιστοιχεί στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοιχεί σε άλλο κόμμα. Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, βεβαίως, γινόταν για το λόγο ύπαρξης, αλλά μέχρι εκεί».

Μάλιστα, την ώρα που η Τουρκία γκριζάρει το Αιγαίο με τις πλάτες και του ΝΑΤΟ, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, γιατί όπως συνάγεται απ' τις «μέχρι τώρα συζητήσεις», αυτά προστατεύονται, ενώ οι θέσεις της κυβέρνησης «έχουν συμπεριληφθεί και στο κείμενο που έχει συνταχθεί και δεν έχουμε λόγους να ανησυχούμε».

Λίγο μετά, βέβαια, η ίδια επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα για απόρριψη από την Αγκυρα του σχεδίου πτήσης που επεβλήθη για το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ιράν, επειδή περιελάμβανε στάση του (στρατιωτικού) πρωθυπουργικού αεροσκάφους στη Ρόδο, η οποία θεωρείται αποστρατιωτικοποιημένη από την Τουρκία. Οπως είπε η Ο. Γεροβασίλη, η Αθήνα έκανε διάβημα διαμαρτυρίας και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε στο Ιράν μέσω Αιγύπτου.

Σε απανωτές ερωτήσεις που δέχτηκε, ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ «δεν θα δραστηριοποιηθεί στις ανατολικές ακτές των νησιών μας», παρά μόνο «στα παράλια της Τουρκίας, προκειμένου να ανακόψει τις ροές από εκεί και να δίνει πληροφορίες και να κάνει έλεγχο, ώστε να υπάρχει επιστροφή προς την Τουρκία όσων προσπαθούν να περάσουν προς την Ελλάδα».

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στην ερώτηση αν το ΝΑΤΟ αποδέχεται ως χώρο Ερευνας και Διάσωσης της Ελλάδας το FIR Αθηνών. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι «επειδή επιχειρεί ταυτόχρονα και η Frontex στην περιοχή μας με συγκεκριμένους χάρτες, η θέση μας είναι ότι ισχύει η επιχειρησιακή δραστηριότητα, ακριβώς όπως και η Frontex μέχρι σήμερα».

Τα... «καλά νέα»

«Ευλογώντας»... τα αντιλαϊκά τους πεπραγμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος επικρότησε ως «καλά νέα» το γεγονός ότι το Γενάρη του 2016 υπερέβησαν τους στόχους τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα και τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ «ελεύθερη πτώση» έναντι των στόχων σημείωσαν οι κρατικές δαπάνες...

Κραδαίνοντας αυτές τις αντιλαϊκές επιδόσεις, αλλά και τη διαβεβαίωση για πιστή τήρηση του μνημονίου, η κυβέρνηση ευελπιστεί για γρήγορη επάνοδο του κουαρτέτου και ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης».

«Με δεδομένη την πορεία των επαφών αυτών, έχουμε τη βάσιμη αισιοδοξία ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν πολύ σύντομα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Θεωρούμε ότι σχεδόν όλες οι πλευρές έχουν κατανοήσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση, ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει το σταθερό βηματισμό της προς την έξοδο από την κρίση» ανέφερε σχετικά η Ολγα Γεροβασίλη, εγκαλώντας «φωνές που αμφισβητούν όχι απλώς την τήρηση της συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και την ίδια τη συμφωνία», ότι «δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρώπη και στην προσπάθεια να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση».

Για να μη μείνει καμία αμφιβολία για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όλες με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, η κυβερνητική εκπρόσωπος επέμεινε: «Γνωρίζετε πόσο καθοριστική είναι η στιγμή, πόσο μεγάλο αγώνα δίνει η ελληνική κυβέρνηση για το γρήγορο και επιτυχές κλείσιμο της αξιολόγησης με βάση τη συμφωνία του καλοκαιριού, της οποίας υλοποιούμε τα στάδια και τα μέτρα τα οποία έχουμε δεχτεί, με στόχο να κλείσει η αξιολόγηση και να περάσουμε στο ζήτημα της διευθέτησης του χρέους, το οποίο είναι το καθοριστικό, για τα επόμενα χρόνια, για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και για τις προοπτικές της χώρας».

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η Ο. Γεροβασίλη προανήγγειλε παρέμβαση και στο ζήτημα των ραδιοφωνικών συχνοτήτων, των περιφερειακών τηλεοπτικών αδειών, αλλά και στο διαδίκτυο, αναφέροντας ότι «...υπάρχουν γεγονότα πάνω στα οποία πατάμε σαν αφορμή και κάνουμε μια μυθοπλασία πάνω σ' αυτό, που τα εμφανίζουμε ως γεγονός».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ