Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για την εμπιστοσύνη των ισχυρών «προστατών»

Τις επιθυμίες των μεγάλων αφεντικών σπεύδει να ικανοποιήσει με καταπληκτική ταχύτητα η κυβέρνηση, «απαντώντας» έτσι στις πιέσεις τους για λήψη μέτρων για την αναστροφή του κλίματος στην πολιτική σκηνή και το ΧΑΑ

Από το προηγούμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Από το προηγούμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Την εμπιστοσύνη των μεγάλων αφεντικών πασχίζει να διατηρήσει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Σημίτη, ώστε να συνεχίζει να απολαμβάνει της ολόπλευρης υποστήριξής τους, όπως μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό προσπαθεί να ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες τους, πράγμα όμως που δεν είναι πάντα εύκολο.

Στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται για λήψη άμεσων μέτρων και πρωτοβουλιών για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος στο χρηματιστήριο και την πολιτική σκηνή, η κυβέρνηση προσπαθεί να ανταποκριθεί με κάθε πρόσφορο μέσο, χωρίς όμως να φαίνεται να αφήνει, προς τα παρόν, ικανοποιημένες τις «αγορές», οι οποίες, βέβαια, θέλουν να βρουν διέξοδο στη δική τους ύφεση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξαντλεί τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου με το νέο πακέτο που εξήγγειλαν χτες οι οικονομικοί υπουργοί, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα που πρέπει να δοθούν στο κεφάλαιο, κυρίως οι φορολογικές ελαφρύνσεις του κεφαλαίου.

Αυτό ακριβώς θα επιβεβαιώσει ο Κ. Σημίτης, που γύρισε χτες το βράδυ από τη Μόσχα, είτε με εξαγγελίες κυβερνητικών μέτρων το επόμενο διάστημα είτε στη ΔΕΘ. Οπωσδήποτε πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός θα υποσχεθεί και θα προωθήσει ό,τι αξιώνουν οι «δυνάμεις της αγοράς», προκειμένου να επανακτήσει την εμπιστοσύνη τους και να συνεχίσει να αποτελεί το βασικό εκφραστή των συμφερόντων της. Στην κατεύθυνση αυτή πιέζει και το σύνολο σχεδόν των κυβερνητικών στελεχών, με στόχο βέβαια να διασωθεί η εξουσία. Είναι τέτοια η προθυμία και η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση δίνει τα πάντα στους ισχυρούς προστάτες της, ώστε ορισμένοι στο κυβερνών κόμμα αναρωτιούνται «τι μπορούν ακόμα να δώσουν και δεν το έχουν δώσει και τι θα μείνει για αργότερα»(!).

Ο Κ. Σημίτης θα προσπαθήσει τις επόμενες μέρες να καλλιεργήσει την αίσθηση ανασύνταξης και παραγωγής κυβερνητικού έργου. Δε δέχεται την «κατηγορία» περί παράλυσης στη λειτουργία της κυβέρνησης και τη δημιουργία κλίματος ακυβερνησίας ούτε ότι η αναγγελία επίσπευσης του συνεδρίου λειτούργησε αρνητικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε χθες αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να κάνει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση που του ζητούν παράγοντες της αγοράς, ώστε να αναστραφεί το κλίμα που υπάρχει στις αγορές, προσπάθησε να πείσει ότι οι πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες δε θα είναι προϊόν της πίεσης που ασκούνται. «Ο πρωθυπουργός έχει πάρει πρωτοβουλίες», είπε ο Δ. Ρέππας και ως τέτοια ανέφερε την εισήγηση του Κ. Σημίτη και την απόφαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ για την επίσπευση του Συνεδρίου. Σχολιάζοντας την πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου έκανε στροφή από τη μέχρι πρότινος κυβερνητική θέση ότι αυτό αντανακλά την οικονομία και είπε ότι «το χρηματιστήριο ακολουθεί τη δική του πορεία. Θα πρέπει να το αποσυνδέσουμε από τις εξελίξεις που αφορούν την ελληνική οικονομία»(!). Παράλληλα, αποδοκίμασε τις φήμες που θέλουν τη «θυσία» κάποιου οικονομικού υπουργού για την αναστροφή του κλίματος, λέγοντας ότι «τέτοιου είδους φήμες προσφέρουν πολύ αρνητική υπηρεσία», γιατί υπονομεύουν το κλίμα βεβαιότητας και σταθερότητας που πρέπει να υπάρχει.

Σε άλλη ερώτηση για τη θέση του Α. Τσοχατζόπουλου ότι προϋπόθεση του «όλοι μαζί» είναι να υπάρξει συμφωνία επί των «προοδευτικών» πολιτικών που απαιτούνται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μεγαλόψυχα ότι «στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί».

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι υπουργοί προσπαθούν να υποστηρίξουν την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών, κυρίως απέναντι σε ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους. «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες στιγμές της», υποστήριξε χθες (στον «Φλας») ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, εντοπίζοντας το πρόβλημα «στην πλημμύρα καταστροφολογίας, η οποία αδικεί πάρα πολλές θετικές εξελίξεις». Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος έθεσε ως ορόσημο για τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες τη ΔΕΘ και την κατάθεση του προϋπολογισμού. «Πλησιάζουμε σε μια περίοδο, η οποία είναι ούτως ή άλλως περίοδος μεγάλων πολιτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών, γιατί πλησιάζουμε προς την Εκθεση της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι αναγκαστικά περίοδος λήψης και εξαγγελίας πολύ σημαντικών μέτρων». Οσο για τα μέτρα που μπορεί να εξαγγελθούν ο δήθεν «διαφωνών» βουλευτής Χ. Καστανίδης έσπευσε να αναφέρει «ισχυρά φορολογικά μέτρα υπέρ συνολικά των επιχειρήσεων και όχι μόνο των εισηγμένων»!

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα βρει τη δύναμη να αναστρέψει το σκηνικό και να προχωρήσει ακόμα πιο αποφασιστικά στην υπηρέτηση του μόνου του στόχου, που είναι η λαϊκή εντολή και το συμφέρον της χώρας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμοι για το «όχι»(2004-04-21 00:00:00.0)
Επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής(2001-08-22 00:00:00.0)
Δυσκολεύεται με την «αλλαγή κλίματος»(2001-07-26 00:00:00.0)
«Ετοιμότητα» για στήριξη της κυβέρνησης(2001-07-18 00:00:00.0)
ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ επικίνδυνος για τον τόπο(1999-07-17 00:00:00.0)
Μετά τις "εορταστικές" διαγραφές τα... μεθεόρτια(1997-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ