Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Στο χείλος της αβύσσου

Είκοσι μία Ιανουαρίου του σωτήριου έτους 2001. Μπροστά το καπιτώλιο ο «άνθρωπος που δεν εκλέχτηκε ποτέ πρόεδρος» ορκιζόταν ως 43ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ελάχιστες μέρες πέρασαν και τα πρώτα απειλητικά σύννεφα σκίασαν τον ουρανό, όχι μόνο πάνω από την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά σε όλη την υδρόγειο. «Κύριο μέλημα της αμερικανικής πολιτικής είναι να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του 21ου αιώνα»... Ούτως ειπείν, αναδιάρθρωση του στρατεύματος και εγκατάλειψη του μέχρι στιγμής δόγματος των «δύο πολέμων». Ραχοκοκαλιά αυτού του νέου δόγματος, είναι το «Εθνικό Αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ», το επονομαζόμενο και «υιός του πολέμου των άστρων».

Η οικουμένη σοκαρισμένη κρατά την ανάσα της. Δεν αντιδρά. Σκέφτεται σχέδια είναι. Δεν μπορούν να το πράξουν, είναι αδιανόητο.

Και όμως, λίγες μέρες αργότερα οι ΗΠΑ, το κράτος που έχει τεράστια μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση του πλανήτη, αρνούνται να επικυρώσουν το «Πρωτόκολλο του Κιότο». Ελάχιστοι αντέδρασαν δυναμικά, μόνο οι κυβερνήσεις για λόγους εντυπωσιασμού και τακτικής ψέλλισαν ήπιες κατάρες. Οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν σε τι μέγεθος θα επηρεάσει τη ζωή τους το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Μετά οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη διεθνή Συνθήκη για τη χρήση χημικών, βιολογικών και τοξικών. Σχεδόν κανείς δεν αντέδρασε, αφού δεν το έμαθε. Τέτοιου είδους όπλα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα ζητήματα και δεν ενδείκνυνται να κοσμούν τα διεθνή ΜΜΕ.

Λίγο αργότερα, εξέφρασαν την πρόθεση να αποσυρθούν από τη συμφωνία ΑΒΜ, που απαγορεύει την υλοποίηση του «υιού του πολέμου των άστρων», καθώς τη θεωρούν αναχρονιστική και ξεπερασμένη, «συμφωνία σχεδόν μιας τριακονταετίας που δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη νέα εποχή που ανατέλλει τον 21ο αιώνα». Και πάλι λίγοι μίλησαν, καθώς δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι θα σημάνει η εγκατάλειψη της διμερούς συμφωνίας του 1972.

Οι κυβερνήσεις που αντέδρασαν το έκαναν για λόγους αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων και ανταγωνισμών στην ως τώρα ισορροπία μεταξύ των «συμμάχων». Αλλά οι ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποίησαν δύο δοκιμές της αντιπυραυλικής ασπίδας, κάνοντας την ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, πεδίο βολής. Και ακριβώς αυτή τη στιγμή ήρθε, η πιο ουσιώδης αντίδραση με την προχτεσινή στρατηγική συμφωνία, Ρωσίας και Κίνας η πρώτη εδώ και μια πεντηκονταετία! Το πνεύμα που διέπει τις δύο μεγάλες δυνάμεις, που έχουν φωτογραφηθεί από τις ΗΠΑ ως «εχθροί», είναι αυτό της συνέχισης της ισχύος της ΑΒΜ, ως θεμέλιου λίθου της διατήρησης της στρατηγικής ισορροπίας του πλανήτη, αλλά και αυτό της αμυντικής στάσης, για να αποφευχθεί οιοσδήποτε κίνδυνος, όπως είναι απολύτως φυσικό.

Με τις τελευταίες εξελίξεις και κυρίως υπό το πρίσμα ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να εγκαταλείψουν και τη Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, οι δοκιμές στη Νεβάδα, για τις νέες πυρηνικές κεφαλές που θα εξοπλιστούν τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στην αντιπυραυλική ασπίδα είναι καθ' οδόν.

Αυτή πια τη στιγμή πιθανώς μιλάμε για την πλήρη κατάρρευση όλων των διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο τόσο των όπλων μαζικής καταστροφής όσο και των πυρηνικών. Και είναι η πιο επικίνδυνη ατραπός που θα μπορούσε να εισέλθει η οικουμένη. Εκτός αν η ιλιγγιώδης πτώση στο κενό αποτραπεί. Και ο τρόπος είναι μόνος ένας: απαιτώντας και παλεύοντας, όλοι οι λαοί μαζί να «σταματήσουν οριστικά τα σχέδια πολέμου».


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ