Τετάρτη 22 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής

Κλίμα αναμονής και προσδοκίας προσπαθεί να δημιουργήσει στον ελληνικό λαό η κυβέρνηση ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτέμβρη. Πρόκειται για τμήμα της εκστρατείας «αναστροφής του αρνητικού κλίματος», την οποία κήρυξε το περιβάλλον του πρωθυπουργού, που συνοδεύεται από διάφορα προπαγανδιστικά τρικ. Ετσι, κάνουν λόγο μέσω δημοσιευμάτων για «λίφτινγκ στο κοινωνικό πρόσωπο» της κυβέρνησης, για «πακέτο 1 τρισ. στους "αδυνάτους"», για «διόρθωση λαθών αλλά σταθερή πορεία». Ωστόσο, ένα είναι το δεδομένο, ότι η πολιτική που ακολουθείται δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά γράμμα, αντίθετα θα ενισχυθεί προκειμένου να γίνει πιο «αποτελεσματική», δηλαδή ακόμα πιο αντιλαϊκή.

Η όλη εκστρατεία στοχεύει τόσο στο εσωκομματικό πεδίο, ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, όσο και ευρύτερα στην κοινωνία. Ανάμεσα στα εργαλεία που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν είναι τα λεγόμενα κοινωνικά πακέτα, δηλαδή ψίχουλα, με τη μορφή φιλανθρωπίας, που τα ονομάζουν «κοινωνική πολιτική», τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σαν προπέτασμα καπνού και άλλοθι για την ένταση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Εξάλλου, όπως προκύπτει και από όσα έγιναν γνωστά και από την προχτεσινή συνάντηση των Κ. Σημίτη-Κ. Σκανδαλίδη, ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός μεν σε «διορθωτικές» κινήσεις σε επιμέρους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής «ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, όχι όμως στην αλλαγή αυτής της πολιτικής». Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι «δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες, για να μη δημιουργηθούν μετά απογοητεύσεις», δίνοντας έτσι τον τόνο του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ενδεικτικές ακόμα είναι και οι χτεσινές προτροπές του πρωθυπουργού προς τους στενούς του συνεργάτες, κατά τη διάρκεια του «πρωινού καφέ», για επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και αναφερόμενος στη νέα περίοδο, τη χαρακτήρισε σημαντική για την προώθηση του κυβερνητικού έργου και αυτό γιατί μια σειρά κυβερνητικών επιλογών, όπως οι «διαρθρωτικές αλλαγές», βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην εμβάθυνσή τους, η οποία, όπως είπε, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την... πραγματική και κοινωνική σύγκλιση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ