Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ
Προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης από την κυβέρνηση

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου

Από παλιότερη διαμαρτυρία των αγροτών
Από παλιότερη διαμαρτυρία των αγροτών
Με υπεκφυγές απαντά η κυβέρνηση στο αίτημα των αγροτών να καταβληθεί άμεσα και χωρίς παρακρατήσεις η βασική ενίσχυση, ενώ ούτε σαν σκέψη δεν περνάει από το μυαλό της η λήψη του παραμικρού μέτρου που αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους μικρομεσαίους αγρότες, προκειμένου να επιβιώσουν.

Στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι «πολλοί αγρότες έκαναν "μαύρα" Χριστούγεννα, γιατί δεν δόθηκαν ή ήταν πετσοκομμένες οι επιδοτήσεις που περίμεναν. Αυτό συνέβη στις περισσότερες περιοχές, από τα Τρίκαλα, την Αιτωλοακαρνανία, τη Σάμο, τη Λήμνο, μέχρι και στην Κρήτη», με τα μεγαλύτερα θύματα να είναι οι νέοι αγρότες.

Οπως ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, «οι υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θα έπαιρναν έγκαιρα και ολόκληρες τις επιδοτήσεις τους αποδείχτηκαν κάλπικες». Σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία που κατέθεσε, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

-- Με τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020, η μείωση των ενισχύσεων φτάνει και το 50%, ενώ δεν δίνεται η πετσοκομμένη προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης.

-- Τουλάχιστον 90.000 αγρότες δεν θα πάρουν ούτε δεκάρα επιδότηση, γιατί το ποσό που προβλέπεται είναι κάτω από 250 ευρώ (που όμως είναι κοντά μισό μηνιάτικο) και δεν επιτρέπεται από την ΕΕ η καταβολή του!

-- Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, ενώ δήλωσαν δεντρώνες, πήραν επιδότηση για αρόσιμες εκτάσεις (π.χ. σιτοβολώνες) που είναι πολύ μικρότερα τα ποσά, ή χαρακτηρίστηκαν δάση και δεν πήραν «μία». «Μιλάμε - ανέφερε η Διαμάντω Μανωλάκου - για ελαιώνες που όλα αυτά τα χρόνια έπαιρναν επιδότηση ως τέτοιοι, όπως στην Κέρκυρα. Μάλιστα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κάνει ελέγχους στο 60% αυτών των εκτάσεων. Ξαφνικά χαρακτηρίστηκαν δάση και δεν πήραν ούτε μισό ευρώ αυτοί οι άνθρωποι»!

-- Από πάνω, όσοι θέλουν να καταθέσουν ενστάσεις βρίσκουν το σύστημα κλειστό! Αν δεν ανοίξει το σύστημα έγκαιρα θα χάσουν εντελώς το δικαίωμα για ένσταση. Βέβαια, την ίδια ώρα, αν ένας αγρότης οφείλει, του αρπάζουν το οφειλόμενο ποσό, από την επιδότηση πριν προλάβει να τη δει στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Σε αυτά, επισήμανε, προστίθενται η αύξηση 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, η κατάργηση ουσιαστικά του αγροτικού πετρελαίου και η εξοντωτική φορολόγηση, ενώ με το νέο Ασφαλιστικό έρχεται ο τριπλασιασμός των ήδη μεγάλων εισφορών στον ΟΓΑ, όταν σήμερα το 38% των αγροτών δεν έχει να πληρώσει, δηλαδή είναι ανασφάλιστο, που σημαίνει, «θα πεθαίνει κόσμος γιατί δεν θα έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ισχύουν οι δεσμεύσεις των προηγούμενων

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ελλάδας, Μ. Μπόλαρης, προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, λέγοντας ότι «έγινε η πληρωμή του 90% της βασικής ενίσχυσης. Είναι απέξω κόσμος, γιατί οι πληρωμές έγιναν με στοιχεία που πήρε το υπουργείο στις 30 Νοέμβρη. Οσοι λοιπόν στις 30 Νοέμβρη δεν ήταν στο σύστημα και έκαναν αιτήσεις και δηλώσεις μετά, είναι απ' έξω. Λέω ένα παράδειγμα. Δικαιούνται; Δικαιούνται. Θα τα πάρουν; Βεβαίως». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «η διαδικασία των ενστάσεων γίνεται».

Στην επισήμανση της Διαμάντως Μανωλάκου ότι το 80% των επιδοτήσεων πάει στο 20% των αγροτών που είναι μεγάλες επιχειρήσεις και ότι το θέμα είναι η επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, που δεν τους δίνονται ούτε αυτά που έπαιρναν, ο Μ. Μπόλαρης είπε:

«Η δέσμευση για το πού θα πάνε τα λεφτά και πώς θα πληρωθούν δεν έγινε από αυτήν την κυβέρνηση. Εγινε τον Αύγουστο του 2014, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε ότι η κατανομή θα γίνει με βάση τα ιστορικά δικαιώματα. Οταν λοιπόν υπάρχει κυβέρνηση και δέσμευση, φυσικά και το σύστημα θα πληρώσει με βάση τις δεσμεύσεις μιας προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε αυτό»!

Η Διαμάντω Μανωλάκου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακολουθεί την ίδια ακριβώς πολιτική με τους προηγούμενους, που σταδιακά εξοντώνει τους μικρομεσαίους αγρότες, για να συγκεντρωθεί η γη σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ. «Δίκαια - υπογράμμισε - βγαίνουν οι αγρότες σε κινητοποιήσεις. Εμείς θα είμαστε μαζί τους, αλλά καλούμε και τους άλλους εργαζόμενους να δείξουν αλληλεγγύη και συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ