Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με «εφόδιο» την αντιλαϊκή πολιτική

Με κράχτη την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και με τη δέσμευση να προχωρήσει στα επόμενα βάρβαρα μέτρα που αφορούν στην πρώτη «αξιολόγηση» του τρίτου μνημονίου προσέρχεται η κυβέρνηση στα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Ενδεικτικό είναι και το σημείωμα που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον τίτλο «Τα εφόδια του πρωθυπουργού στο Νταβός», με το οποίο, επί της ουσίας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να αναβιώσει το λεγόμενο «success story» των προκατόχων της, στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάκαμψης και της προσέλκυσης επενδύσεων, πάντα στο έδαφος των αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων διαρκείας.

Το εν λόγω κυβερνητικό σημείωμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω «επιτεύγματα»:

-- Την «υπερεκτέλεση» των κρατικών εσόδων, τα οποία εμφανίζονται διογκωμένα κατά 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του κρατικού προϋπολογισμού. Πρόκειται για ποσά που εισέρρευσαν στο κρατικό ταμείο από τη διόγκωση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, καθώς και από κονδύλια του ΕΣΠΑ που διοχετεύονται σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους, αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα»...

-- Με την παράθεση επιλεκτικών στατιστικών στοιχείων, διαβλέπουν «σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη το 2016». Η ανάκαμψη με τη σειρά της έχει ως προϋπόθεση την πλήρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και τα οποία συνδέονται με την επιτυχή έκβαση της «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουν ότι οι «πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2016» (που θα πάνε δηλαδή στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων) θα φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Χτες, εξάλλου, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, με αντικείμενο «τον συντονισμό και τη βέλτιστη προετοιμασία της κυβέρνησης στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ