Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Παιχνίδια με τους αγρότες παίζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις δίκαιες αντιδράσεις τους με αιχμή το Φορολογικό - Ασφαλιστικό. Ετσι, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι οι αγρότες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των εισφορών, αλλά προσπάθησε να την ωραιοποιήσει. Για να χρυσώσει μάλιστα το χάπι, είπε ότι η κυβέρνηση, μέσω της ΚΑΠ, ετοιμάζεται να μοιράσει στους αγρότες 3,5 δισ. ευρώ. Επειδή ο υπουργός κάνει πως δεν ξέρει, για να του φρεσκάρουμε τη μνήμη αναφορικά με τα μέτρα για τους αγρότες, του θυμίζουμε ότι: Η πραγματική επιβάρυνση για ένα αγροτικό νοικοκυριό, όπου εργάζονται ο άνδρας και η σύζυγός του κι έχουν καθαρό εισόδημα έως 10.000 ευρώ το χρόνο, το συνολικό ποσό για φόρο και Ασφάλιση που θα κληθεί να πληρώσει, θα ξεκινήσει από τα 5.400 ευρώ το 2016, θα ανεβεί στα 7.613 ευρώ το 2017, στα 7.951 ευρώ το 2018 και θα φτάσει στα 8.288,5 ευρώ το 2019! Του θυμίζουμε ακόμα ότι τα 3,5 δισ. τα οποία ισχυρίστηκε ότι πάνε γενικά στους αγρότες, τα καρπώνονται οι λίγοι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες και όχι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών που παίρνουν τα κουτσουρεμένα ψίχουλα των ενισχύσεων της ΚΑΠ. Τέλος, του λέμε και τούτο: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, μ' όσο θράσος κι αν πας να το σερβίρεις...

Κι άλλος «λαγός»

«Λαγός» του ΣΥΡΙΖΑ στο «διάλογο» για την Παιδεία δεν ήταν, όπως φαίνεται, μόνο ο Αλ. Τριανταφυλλίδης με τα δίδακτρα. Μάλλον θα δούμε κι άλλους για διάφορα θέματα. Κάπως έτσι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος λέει πως είναι «καιρός να δούμε σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις τον αριθμό των σχολείων που, διάσπαρτα στη χώρα, εξυπηρετούν περισσότερους καθηγητές παρά μαθητές. Δεν είναι δυνατόν ετούτα τα χρόνια να λειτουργούν σχολεία με ελάχιστους μαθητές, που μπορούν να εξυπηρετηθούν σε πολύ κοντινά σχολεία», συμπλήρωσε. Δηλαδή, τα δύο - τρία προηγούμενα μεγάλα κύματα συγχωνεύσεων δεν του έφτασαν και θέλει νέα! Οσο για το πώς εξυπηρετούνται σε κοντινά σχολεία οι μαθητές των χωριών της χώρας, με τον ευκαιριακό τρόπο που λειτουργεί η μεταφορά μαθητών, το έχουμε δει μετά τις προηγούμενες συγχωνεύσεις, με μαθητές να κάνουν πεζοπορία χιλιομέτρων για να πάνε στο σχολείο τους, να μεταφέρονται σε καρότσες αγροτικών κ.ο.κ.

Σαπίλα μέχρι το μεδούλι...

«Εμφύτευμα που καταπολεμά τις εξαρτήσεις από ναρκωτικές ουσίες» δημιούργησαν ερευνητές ξένης φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο θα τοποθετείται κάτω από το δέρμα και περιλαμβάνει δύο υποκατάστατες ουσίες (βουπρενορφίνη και ναλοξόνη). Η είδηση επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το βρώμικο παιχνίδι των φαρμακοβιομηχανιών που θησαυρίζουν πάνω στον ανθρώπινο πόνο, υπονομεύοντας παράλληλα την έννοια της απεξάρτησης, που σημαίνει αποχή απ' όλες τις ουσίες. Στο όνομα της καταπολέμησης τάχα του προβλήματος των ναρκωτικών - ένα πρόβλημα που είναι κατά βάση κοινωνικό, που θρέφεται στις συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, και όχι ιατρικό - έρχονται να το διαιωνίσουν, να θησαυρίσουν εκ νέου απ' αυτό και παράλληλα να ανοίξουν δρόμους σε ιδιώτες - ιδιοκτήτες κλινικών ακόμη και στη χώρα μας και πάνω στην αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων ως «ασθενών». Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, την περίπτωση γνωστού κλινικάρχη και ιδρυτή ΜΚΟ - του οποίου η ιδιωτική κλινική, με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και παρά τις καταγγελίες των θεραπευτικών προγραμμάτων, λειτουργεί παράνομα, προσφέροντας έναντι αδράς αμοιβής αμφίβολης ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας υπηρεσίες - που πήρε την άδεια για αντίστοιχα εμφυτεύματα από τη Βουλγαρία. Φαρμακοβιομηχανίες, κλινικάρχες, κυβερνήσεις και το βρώμικο παιχνίδι που παίζουν με τη ζωή και το μυαλό των νέων ανθρώπων, συνθέτουν την πιο βαθιά σαπίλα του καπιταλισμού.

Σκουπίδια - χρυσάφι

Στο τραπέζι των «λύσεων» για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων βάζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μάλιστα, προς διευκόλυνση τέτοιων επιλογών, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι κάθε δήμος θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει το δικό του μοντέλο διαχείρισης ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Οι ΣΔΙΤ όμως θα προκύψουν ως «αναγκαιότητα», αφού οι δήμοι υστερούν σε πόρους και προσωπικό, για να μπορέσουν να ασκήσουν την εν λόγω αρμοδιότητα. «Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ δείχνει σαφή προτίμηση σε ισχυρούς, δομημένους και καλά στελεχωμένους φορείς διαχείρισης, εφόσον αυτοί διασφαλίζουν οικονομίες κλίμακας και έχουν διαχειριστική επάρκεια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, σε σχετικό συνέδριο για τα απορρίμματα, στην Αλεξανδρούπολη. Δήλωση που δείχνει καθαρά πού πάει το πράγμα, δεδομένης και της κυβερνητικής αντίληψης για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα. Αλλωστε, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξαναμοιράσει την πίτα στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1793 Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 18ος της Γαλλίας αποκεφαλίζεται (Γαλλική αστική Επανάσταση).

1919 Η Ιρλανδία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη Δημοκρατία.

1921 Πραγματοποιείται το ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας.

1924 Η καρδιά του Βλαντιμίρ Ιλιτς Ουλιάνοφ Λένιν παύει να χτυπά. Ο ηγέτης του ρωσικού προλεταριάτου, που το όνομά του έγινε σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη μαζί με αυτά των Μαρξ και Ενγκελς, είχε γεννηθεί στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ, στο Βόλγα.

Ο Λένιν, ως θεωρητικός της επιστημονικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης, μελετώντας τα έργα των Μαρξ - Ενγκελς, ανέπτυξε παραπέρα το μαρξισμό στην εποχή του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού, δηλαδή του ιμπεριαλισμού. Αλλά ανέπτυξε και τις θεωρητικές βάσεις της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Ετσι, δίκαια ο Λένιν καθιερώθηκε μαζί με τους Μαρξ - Ενγκελς ως ένας από τους θεμελιωτές της κοσμοθεωρίας του επιστημονικού κομμουνισμού.

Ο Λένιν συνδύαζε τη θεωρητική δουλειά με την πρακτική δράση για την επαναστατική ανύψωση της εργατικής τάξης. Επεξεργάστηκε τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και του προλεταριακού διεθνισμού και συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης, σε συνδυασμό με την επαναστατική στρατηγική, θέτοντας στο πρόγραμμά του την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου. Ηταν επίμονος στην ενιαία πάλη των Κομμουνιστικών Κομμάτων ενάντια στο διεθνή καπιταλισμό, έχοντας αποφασιστική συμβολή στην ίδρυση της Γ' Κομμουνιστικής Διεθνούς, στα 1919.

Ηταν φανατικός πολέμιος κάθε αναθεωρητικής και ρεφορμιστικής διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας. Θεωρούσε ως έναν από τους πιο βασικούς όρους για τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης την αδιάλλακτη πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό. Ως ηγέτης του ΣΔΕΚΡ, επικεφαλής της Κεντρικής του Επιτροπής, καθοδήγησε την Οχτωβριανή Επανάσταση και ήταν ο ηγέτης του πρώτου στον κόσμο εργατικού κράτους.

1941 Η βρετανική κυβέρνηση απαγορεύει την κυκλοφορία της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας «Daily Worker».

1942 Γερμανικές δυνάμεις υπό τον Εργουιν Ρόμελ ξεκινούν επίθεση στη Βόρεια Αφρική. Οι Βρετανοί αναγκάζονται να υποχωρήσουν στην έρημο.

1949 Ο ηγέτης των αστών εθνικιστών Τσανγκ Κάι Σεκ παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας, μια μέρα πριν την είσοδο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ στο Πεκίνο.

1963 Πεθαίνει στις φυλακές Ιτζεδίν ο Γιώργης Ερυθριάδης, πρώην μέλος του ΠΓ και τότε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1965 Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ, Αντρέι Γκρομίκο, πραγματοποιεί δήλωση για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Κύπρου, με αναφορά στην εσωτερική της διάρθρωση ως αποκλειστικής υπόθεσης του κυπριακού λαού.

1984 Πεθαίνει ο συγγραφέας και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ