Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Παλεύει να εμφανιστεί ως η πλέον αξιόπιστη δύναμη για το κεφάλαιο

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρ. Παυλόπουλο

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Πρ. Παυλόπουλο
Ως την κατ' εξοχήν «υπεύθυνη» αστική πολιτική δύναμη που μπορεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, προωθώντας «ρεαλιστικές» προτάσεις για την ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου, στοιχίζοντας ευρύτερα στρώματα πίσω από τα προτάγματα των μονοπωλίων, επιχειρεί να εμφανίσει τη ΝΔ η νέα ηγεσία της. Ταυτόχρονα, συνεχίζει η δικομματική κοκορομαχία της με τον ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμές για αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, ανικανότητα και αναποτελεσματικότητά του στην αστική διαχείριση. Αποκρύπτοντας ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος, Κυρ. Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον διαβεβαίωσε ότι «η ΝΔ θα τηρήσει στο ακέραιο το συνταγματικό της ρόλο. Θα είμαστε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα καταθέτει πάντα ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του τόπου».

Από την πλευρά του, ο Πρ. Παυλόπουλος, προερχόμενος άλλωστε από τη ΝΔ, του απάντησε: «Αποτελεί κοινό τόπο ότι η παράταξη, της οποίας πλέον ηγείσθε, είναι εκείνη η οποία άνοιξε τον δρόμο της χώρας μας στην Ευρώπη, την τότε ΕΟΚ, νυν ΕΕ. Είμαι βέβαιος ότι και υπό την ηγεσία σας θα συμβάλει καθοριστικώς, ώστε να εδραιωθεί η θέση της χώρας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη».

Στην προσπάθειά της η ΝΔ να παρουσιαστεί υπεύθυνη, αξιόπιστη και με λύσεις, αξιοποίησε χτες άλλη μια ...πάσα από την κυβέρνηση, που συνεχίζει άλλωστε την πολιτική της σε μια σειρά πεδία. Σε ανακοίνωσή της για τον ΟΠΛ, η ΝΔ γράφει: «Η σημερινή εξέλιξη για την πώληση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ δικαιώνει τη σταθερή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ για προσέλκυση επενδυτών και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας ως πύλης εισόδου στην Ευρώπη. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αφού επί ένα χρόνο καθυστέρησε και κωλυσιέργησε, σύρεται στην προώθηση αυτής της σημαντικής αποκρατικοποίησης, όπως σύρθηκε και στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Δυστυχώς, εν τω μεταξύ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με κόστος για την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα», βάζοντας και μια πινελιά αντιπαράθεσης.

Συντηρώντας την τέτοια δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέμεινε ότι «η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ορισμός του λαϊκισμού» και κάλεσε την κυβέρνηση «να επανασυνδεθεί με τη σοβαρότητα», σημειώνοντας την ανάγκη να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις.

Επανέλαβε τη θέση ότι «η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, πρέπει να συνδυάσει μια αντίληψη καινοτόμο με τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία. Κι αυτό είναι που και με το πρόγραμμά της πρέπει να αποδείξει η ΝΔ. Η ΝΔ θέλει να είναι η σύγχρονη ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική κεντροδεξιά στην Ελλάδα» πρόσθεσε, σκιαγραφώντας την προσπάθεια αναστήλωσης του λεγόμενου κεντροδεξιού πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Παραπέρα, ως προς τη στάση της ΝΔ απέναντι στην κυβέρνηση, την περιέγραψε ως εξής: «Για τον τόπο προέχει η αντιπολίτευση να είναι σοβαρή, να κάνει σοβαρή και αξιόπιστη κριτική στην κυβέρνηση, καταθέτοντας ταυτόχρονα και τις δικές της εναλλακτικές προτάσεις. Δεν έχουμε σκοπό να χαριστούμε στην κυβέρνηση, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουμε σκοπό να είμαστε μια παραδοσιακή ελληνική αντιπολίτευση, που κάνει κριτική στην κυβέρνηση χωρίς να αντιπροτείνει. Θέλουμε να έχουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή αντίληψη».

Σε αυτό το κλίμα δικομματικής αντιπαράθεσης, σχεδόν η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσε χτες Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και υπουργούς, στήνοντας μέτωπο στην κυβέρνηση με αφορμή τους διορισμούς «συγγενών και φίλων μελών της κυβέρνησης σε θέσεις μετακλητών και σε θέσεις ευθύνης».

Βάζοντας και ένα ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης, ότι «η σημερινή κυβέρνηση με τις πολιτικές της και την "περήφανη διαπραγμάτευσή" της οδηγεί σε κλείσιμο εκατοντάδες επιχειρήσεις, αναγκάζει να μεταφερθούν εκτός χώρας πολλές άλλες επιχειρήσεις, εναντιώνεται στην ανάπτυξη και χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας», μιλά - με αφορμή τους τέτοιους διορισμούς - και για «κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κατρακύλα της κυβέρνησης».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντάται σήμερα με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη και αύριο με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. Ακόμα, προγραμματίζεται για τις αμέσως επόμενες μέρες το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, στη Λευκωσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα...(14/8/2019)
Επί τάπητος οι προτεραιότητες του κεφαλαίου(29/8/2017)
ΑΤΙΤΛΟ(30/4/2013)
Κοκορομαχία υπευθύνων για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας(19/9/2008)
ΑΤΙΤΛΟ(23/6/2005)
ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ(28/8/1996)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org