Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εκφράζουμε ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Ομήρου
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Γ. Ομήρου
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες στη Βουλή με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκη Ομήρου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο πρέσβης της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος, η Βασιλική Αναστασιάδου, γενική διευθύντρια της κυπριακής Βουλής, ο Αντώνης Κουταλιανός, διευθυντής του γραφείου Προέδρου της κυπριακής Βουλής, η Εύη Χατζηγιάννη, διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της κυπριακής Βουλής, ο Κύπρος Γεωργαλλής, σύμβουλος της κυπριακής πρεσβείας στην Ελλάδα, και η Ιωάννα Συγκρασίτη, λειτουργός Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της κυπριακής Βουλής.

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε τον πρόεδρο της κυπριακής Bουλής, κ. Γιαννάκη Ομήρου, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για την κατάσταση στις δύο χώρες, και την Ελλάδα, με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο λαός μας.

Εκφράσαμε, ως ΚΚΕ, τις ανησυχίες μας για μια ακόμα φορά για την πορεία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Θεωρούμε ότι η πορεία, μαζί με την τουρκική αδιαλλαξία, την τουρκική πολιτική, αλλά και την πολιτική άλλων δυνάμεων γύρω από το κυπριακό ζήτημα, το οδηγούν σε πολύ δύσκολη εξέλιξη. Ανησυχούμε γι' αυτήν την πορεία της διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα για το ζήτημα των δύο συνιστώντων κρατών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πάει στις καλένδες η ουσιαστική, η βιώσιμη λύση για το κυπριακό πρόβλημα.

Εξακολουθούμε να παλεύουμε για μία Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία ιθαγένεια, χωρίς ξένους στρατούς, χωρίς ξένους προστάτες, χωρίς εγγυητές, ελεύθερη και κυρίαρχη, με το λαό της κυρίαρχο στον τόπο του, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Από αυτή την άποψη εκφράζουμε ξανά την αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον κυπριακό λαό.

Ταυτόχρονα, ενημερώσαμε για την πορεία και τα δεινά που βιώνει ο λαός της Ελλάδας σήμερα, με το τρίτο μνημόνιο και την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Καλούμε τον ελληνικό λαό, με την αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών λαών, να μπορέσει να αναπτύξει τους αγώνες του, έτσι ώστε να έχει κατακτήσεις, έτσι ώστε να μην περάσουν βάρβαρα μέτρα και να ξημερώσουν πραγματικά καλύτερες μέρες και για το λαό της Ελλάδας, για το λαό της Κύπρου, για όλους τους λαούς της Ευρώπης».

Νωρίτερα, στην αρχή της συνάντησης, ο Γ. Ομήρου ανέφερε προς τον Δ. Κουτσούμπα τα εξής:

«Το ΚΚΕ έχει μια σταθερή θέση αρχών σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, και το απέδειξε έμπρακτα σε δύσκολες ώρες της κυπριακής Ιστορίας, και το 1974 και το 2004, και είμαι βέβαιος και τώρα μέσα στις νέες συνθήκες όπως διαμορφώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, αγρυπνεί μαζί μας για να κατοχυρωθούν προϋποθέσεις, πραγματικά βιώσιμης, λειτουργικής, δημοκρατικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Πολλά λέγονται και πολλά γράφονται τους τελευταίους μήνες, τις τελευταίες εβδομάδες για προοπτική σύντομης λύσης του Κυπριακού. Οπως είναι φυσικό, ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί τη λύση περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, το συντομότερο δυνατό, την επιθυμούσαμε από το 1974, αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, τη λύση, αλλά να είναι λύση η οποία να μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Γι' αυτό συστήνουμε σε όλους αυτούς που λένε, γράφουν ή λένε σε δηλώσεις για λύση την ερχόμενη βδομάδα, τον ερχόμενο μήνα και τα δημοψηφίσματα θα γίνουν τον Μάρτη και τον Απρίλη και τον Μάη, να στραφούν προς την Τουρκία για να την πείσουν να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη θέση της».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο(21/7/2016)
Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον δήμαρχο Μόρφου(17/6/2015)
Επικίνδυνες εξελίξεις για τον κυπριακό λαό(16/2/2014)
Σταθερή και ολόπλευρη στήριξη στον κυπριακό λαό(30/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org