Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Βρέθηκαν 9 σοροί προσφύγων από παλιότερο ναυάγιο

Οι σοροί άλλων εννέα προσφύγων εντοπίστηκαν στα τουρκικά παράλια, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να προέρχονται από ναυάγιο που συνέβη πριν από δέκα μέρες, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές. Οι σοροί είχαν ξεβραστεί σε δύο διαφορετικά σημεία στην ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης. Ομάδα έξι σορών, πέντε ανδρών και μίας γυναίκας, βρέθηκε στις ακτές του Σεφεριχισάρ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο τοπικός κυβερνήτης, ενώ πρόσθεσε πως οι ιατροδικαστές πιστεύουν ότι είχαν πνιγεί μεταξύ πέντε και δέκα μέρες πριν τον εντοπισμό τους την Τρίτη. Από την πλευρά της, η τουρκική Ακτοφυλακή ανέφερε ότι βρήκε κοντά στο Αϊβαλί τις σορούς ενός κοριτσιού και δύο γυναικών.

Κι ενώ ο κατάλογος των θυμάτων μακραίνει, η Frontex θα προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση τη δημιουργία θαλάσσιας οδού μέσω της οποίας θα ...επανεισάγονται στην Τουρκία οι μετανάστες που φτάνουν χωρίς χαρτιά στα ελληνικά νησιά, όπως δήλωσε στο «Associated Press» ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Κατά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η ελληνική πρόταση θα προβλέπει τη μίσθωση πλοίων που θα μεταφέρουν στα τουρκικά παράλια μετανάστες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε να ζητήσουν άσυλο ως πρόσφυγες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κατά το ρεπορτάζ, το θέμα δεν έχει ακόμα τεθεί επίσημα στις κυβερνήσεις άλλων κρατών - μελών της ΕΕ και οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Δύο εθελοντές από την Ελβετία, οι οποίοι έφτιαχναν φαγητό για μετανάστες και πρόσφυγες στη Χίο, συνελήφθησαν προχτές από το Λιμενικό. Μετά από επιχείρηση στο σπίτι το οποίο οι δύο Ελβετοί ετοιμάζονταν να νοικιάσουν αλλά ήδη χρησιμοποιούσαν στη θέση Σούδα της Χίου, βρέθηκαν 47 γραμμάρια ινδικής κάνναβης. Επίσης, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι, βρέθηκε χειραποσκευή με 12 σπρέι πιπεριού. Ακόμα, ένας Ισπανός, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά ζητήματα εθνικής ασφάλειας επειδή φωτογράφιζε σκάφος της Frontex, αφέθηκε ελεύθερος και θα οριστεί τακτική δικάσιμος. Στον εισαγγελέα Λέσβου θα οδηγηθούν, δε, πέντε εργαζόμενοι σε δύο ΜΚΟ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δυο μουσουλμάνοι υπηκοότητας Δανίας και τρεις Ισπανοί κατηγορούνται για διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα. Ας σημειωθεί ότι οι τρεις Ισπανοί δηλώνουν πυροσβέστες που είναι στη Λέσβο εργαζόμενοι εθελοντικά ως διασώστες, στο πλαίσιο άδειας από την υπηρεσία τους. Οι πέντε συνελήφθησαν χτες το πρωί, επιβαίνοντες στο ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος το οποίο ανήκει σε μια από τις δύο οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ