Στο επίκεντρο οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Πάτμο, Λέρο, Κω και τα χερσαία σύνορα με Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ
Icon |
Τα περισσότερα χρήματα θα δοθούν στις «επιχειρήσεις» καταστολής (42.738.000 εκατ.). Για τις χερσαίες 4.250.000, τις θαλάσσιες 26.497.000 και τις εναέριες 2.650.000. Για τις επαναπροωθήσεις μεταναστών προβλέπεται κονδύλι 9.341.000, ενώ για την εκπαίδευση των στελεχών της FRONTEX και των κατά τόπους αρμόδιων αρχών 7.200.000. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, το κονδύλι για τη θαλάσσια επιτήρηση επιτρέπει την υλοποίηση επτά με εννέα σχεδίων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών που έχουν στήσει, αλλά και έξι με επτά κοινές επιχειρήσεις σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ενάντια στη «λαθρομετανάστευση».
Τα λοιπά κονδύλια τους επιτρέπουν 12-14 κοινές εναέριες επιχειρήσεις, την έκδοση ενός εγχειριδίου εναέριας επιτήρησης, τη συνηθισμένη επιτήρηση των χερσαίων συνόρων και τη συμβολή της FRONTEX σε 18 με 20 κοινές επιχειρήσεις επαναπροώθησης «λαθρομεταναστών» από αέρα, γη ή θάλασσα.
Για την Ελλάδα (όπου η FRONTEX δρα με επιχειρήσεις και περιπολίες από το 2006) αναφέρεται ότι σε απόλυτους αριθμούς το Αιγαίο θα παραμείνει το κύριο σημείο εισόδου μεταναστών (για τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ), όσο η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα είναι «περιορισμένη».
Σημειώνεται ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχονται τα εύσημα από την ΕΕ για την άγρια καταστολή σε βάρος των μεταναστών και τα νέα μέτρα που έχουν παρθεί. Αναφέρουν συγκεκριμένα: «Τα πρόσφατα διοικητικά και νομικά μέτρα ενάντια στους λαθρομετανάστες και τους διακινητές τους αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή το 2010. H ολοκλήρωση πρόσθετων εγκαταστάσεων κράτησης επίσης θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβάλει την περίοδο κράτησης για λαθρομετανάστες που τον Ιούνιο 2009 επεκτάθηκε το περισσότερο σε έξι μήνες. Σε αυτές τις συνθήκες, η διαδρομή μέσω Βουλγαρίας μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική οδό για ένα μεγάλο κομμάτι λαθρομεταναστών που ξεκινούν από την Τουρκία».
Σε άλλο σημείο του «Προγράμματος» τονίζεται ότι η επιχειρησιακή συνεργασία ενάντια στους πρόσφυγες πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνει στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Πάτμο, Λέρο και Κω, στα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με την Τουρκία, αλλά και στα σύνορα της Ελλάδας με Αλβανία και ΠΓΔΜ.