Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη για το λαό

Βαθύτερα στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μπαίνει η χώρα με τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, η οποία, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αναζητά διεθνή ερείσματα και ισχυρά στηρίγματα στην αντιλαϊκή της στρατηγική, παζαρεύοντας κάτω από το τραπέζι για άγνωστα - μέχρι στιγμής - ανταλλάγματα. Οι σχεδόν ταυτόχρονες προσκλήσεις στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο αντίστοιχα, εντάσσονται στους μεταξύ τους διαγκωνισμούς και σε καμιά περίπτωση ο λαός δεν πρέπει να τρέφει προσδοκίες ότι κάτι καλό θα προκύψει για τα συμφέροντά του.

Το αντίθετο συμβαίνει. Η σπουδή και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν την «ελληνική κρίση» οι διεθνείς προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και οι διαγκωνισμοί που οξύνονται, δείχνουν ότι παίζεται «χοντρό παιχνίδι» από τους μεγάλους παίχτες. Αυτό που επιχειρείται δεν είναι η διευθέτηση των ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά, με πρόσχημα αυτά, η καθεμιά από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάνει στρατηγικές κινήσεις στη σκακιέρα. Από κοντά ακολουθεί και η αστική τάξη της χώρας μας, γυρεύοντας να κάνει στρατηγική επένδυση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των Ελλήνων εργαζομένων.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία, σπεύδουν, σαν έτοιμες από καιρό, να βάλουν στο τραπέζι το σύνολο των επιδιώξεών τους. Οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν ότι στην ατζέντα της συνάντησης είναι το Αιγαίο, το Κυπριακό και η υπόθεση της ΠΓΔΜ, με τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις και την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι αυτοί που σηκώνουν τα βάρη της ΕΕ, πρέπει να έχουν και τη μερίδα του λέοντας στην πίτα που προκύπτει από τα ανταλλάγματα τα οποία εγγυάται η Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη στην αφαίμαξη του λαού.

Η αναζήτηση από την ντόπια πλουτοκρατία ερεισμάτων, είτε στη Σκύλλα του ενός ιμπεριαλιστικού πόλου είτε στη Χάρυβδη του άλλου, είναι εξ ορισμού ενάντια στο λαό. Η πολιτική που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, όπως προηγούμενα η ΝΔ, είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Γι' αυτό όποια «υποστήριξη» κι αν εξασφαλίσει, θα μεταφραστεί στο εσωτερικό σε ακόμα πιο μεγάλη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Αλλωστε, το λένε χωρίς αναστολές. Αφού πρώτα κατασκεύασαν τον μπαμπούλα του «εθνικού κινδύνου», τώρα καλούν το λαό να καθίσει «φρόνιμα» και να μην προκαλεί αυτούς που θα πασχίζουν δήθεν να τον σώσουν. Από αυτή τη σκοπιά, ταξικό και πατριωτικό καθήκον του λαού είναι να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα, να σπάσει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, όπως σημειώνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις προσκλήσεις Ομπάμα και Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργό.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ