Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ψευτοεντυπώσεις για την αγροτιά

Γρηγοριάδης Κώστας

Στη δημιουργία εντυπώσεων επιδίδεται η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την κατάθεση υπομνήματος προς το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που καμία σχέση δεν έχει με τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς της χώρας. Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχειρεί να δείξει ότι ζητάει από την ΕΕ να γίνουν ενέργειες για τη στήριξη των αγροτών και να σπείρει αυταπάτες. Γιατί σε τι, πρακτικά, αλλά και ουσιαστικά, θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίοι αγρότες με τη «στήριξη και ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών, των γεωργικών συνεταιρισμών, των διεπαγγελματικών οργανώσεων στον εφοδιασμό της διατροφικής αλυσίδας» ή με «την προώθηση συμβάσεων μεταξύ γεωργών και προμηθευτών τροφίμων» ή με τη ...«βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των εισαγόμενων διατροφικών προϊόντων»! Ολα αυτά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα θέτει για να ρίξει στάχτη στα μάτια της αγροτιάς και να συγκαλύψει το αντιαγροτικό πρόσωπο της πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συναποφασίζει στις Βρυξέλλες και εφαρμόζει στην Ελλάδα με αρνητικότατα μέχρι τώρα αποτελέσματα για τους παραγωγούς και την αγροτική παραγωγή. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση η μικρομεσαία αγροτιά οφείλει να συνεχίσει τον αγώνα κατά της ΚΑΠ και της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που στηρίζει και εφαρμόζει κι αυτή η κυβέρνηση και να διεκδικήσει: Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, καθώς και σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

Η «μπανάλ» πορεία...

Στη δουλειά μέρα απεργίας πάνε μόνο τα «φυτά» και τα ρουφιανάκια των αφεντικών, αλλά από την άλλη, «το να πας στην πορεία μέρα απεργίας είναι declasse (σ.σ. κάπως μπανάλ...)». Επίσης, αν πας για ψώνια σου βγαίνουν ξινά από το λυπημένο ύφος του εμποροϋπαλλήλου, που σκέφτεται «γιατί εσύ και όχι εγώ;». Οπότε κάτσε στο σπιτάκι σου και κάνε «επαναστατικές πράξεις κλειστού χώρου» ακούγοντας cd και βλέποντας ταινίες.

Αυτές οι απόψεις δεν εκφράζονται από το στόμα κάποιου «εναλλακτικού» κυβερνητικού εκπροσώπου, ούτε από «προχωρημένους» εργοδότες. Είναι το άρθρο του αθλητικογράφου Αντώνη Πανούτσου μια μέρα πριν την απεργία στο contra.gr. Δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης μιας άποψης, όσο ποιον σε τελευταία ανάλυση εξυπηρετεί αυτή η άποψη. Και πώς τυχαίνει - σχεδόν πάντα - οι διάφορες απόψεις, διαφόρων δημοσιολόγων βολεύουν τις κυβερνήσεις και τους εργοδότες...

... και η βολική δημοσιογραφία

`Η μήπως δεν είναι βολική η προσωπική εκτίμηση του εν λόγω δημοσιογράφου ότι «στις πορείες πηγαίνουν επαγγελματίες συνδικαλιστές, συριζαίες που πηγαίνουν όπως πηγαίνουν οι θεούσες στα μοναστήρια, κνίτες που φοβούνται ότι θα κοπούν αν κάνουν απουσίες και fashion victims κουκουλοφόροι που θέλουν να δουν τι θα φορεθεί εφέτος το καλοκαίρι»; Οσο βολική είναι, άλλο τόσο και ψευδής. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Η εγκυρότητα δεν έχει τόση αξία, όσο η «ελευθερία της έκφρασης»! Ετσι, λοιπόν, «ελεύθερος» και «ανεξάρτητος» από κάθε υποχρέωση να πει την αλήθεια, ο Αντ. Πανούτσος δε βλέπει ούτε ανθρώπους που φοβούνται να απεργήσουν, γιατί τότε θα άφηνε υπονοούμενα για τρομοκρατία και έλλειψη δημοκρατίας στους χώρους δουλειάς, ούτε χιλιάδες εργαζόμενους που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα, ούτε αντικειμενικούς λόγους να διαδηλώσει ένας άνθρωπος των λαϊκών στρωμάτων, παρά την πλήρη κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι, λοιπόν, φυσικό να θεωρεί «επαναστατικές πράξεις» - έστω και «κλειστού χώρου», αν τελικά υπάρχουν τέτοιες - το να ακούσεις εκείνη τη μέρα ένα cd και να δεις μια ταινία με απεργιακό θέμα. Οποιος σκεφτεί ότι «δουλεύει ψιλό γαζί» τους αναγνώστες του, είναι πολύ επιεικής με αυτού του είδους τη δημοσιογραφία...

Τα παζάρια για τα δίδακτρα

Αρχισαν τα παζάρια μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων για τα δίδακτρα της επόμενης σχολικής χρονιάς.

«Πάγωμα», λέει το υπουργείο, «να εξαιρεθεί το κόστος για τη μεταφορά των μαθητών», απαντούν στις πρώτες «διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχολάρχες.

Κι όλα αυτά στο φόντο των αυξήσεων που ήδη απεργάζονται οι τελευταίοι, αφού ήδη οι πρώτοι τιμοκατάλογοι που έχουν γνωστοποιήσει περιλαμβάνουν ανατιμήσεις της τάξης του 5% - 12% . Γιατί, μην ξεχνιόμαστε, πάνω απ' όλα η... «επιχειρηματικότητα».

Η Σκύλλα και η Χάρυβδη για το λαό

Βαθύτερα στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μπαίνει η χώρα με τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, η οποία, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αναζητά διεθνή ερείσματα και ισχυρά στηρίγματα στην αντιλαϊκή της στρατηγική, παζαρεύοντας κάτω από το τραπέζι για άγνωστα - μέχρι στιγμής - ανταλλάγματα. Οι σχεδόν ταυτόχρονες προσκλήσεις στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, και την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο αντίστοιχα, εντάσσονται στους μεταξύ τους διαγκωνισμούς και σε καμιά περίπτωση ο λαός δεν πρέπει να τρέφει προσδοκίες ότι κάτι καλό θα προκύψει για τα συμφέροντά του.

Το αντίθετο συμβαίνει. Η σπουδή και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν την «ελληνική κρίση» οι διεθνείς προπαγανδιστικοί μηχανισμοί και οι διαγκωνισμοί που οξύνονται, δείχνουν ότι παίζεται «χοντρό παιχνίδι» από τους μεγάλους παίχτες. Αυτό που επιχειρείται δεν είναι η διευθέτηση των ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας αλλά, με πρόσχημα αυτά, η καθεμιά από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κάνει στρατηγικές κινήσεις στη σκακιέρα. Από κοντά ακολουθεί και η αστική τάξη της χώρας μας, γυρεύοντας να κάνει στρατηγική επένδυση σε βάρος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των Ελλήνων εργαζομένων.

Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία, σπεύδουν, σαν έτοιμες από καιρό, να βάλουν στο τραπέζι το σύνολο των επιδιώξεών τους. Οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν ότι στην ατζέντα της συνάντησης είναι το Αιγαίο, το Κυπριακό και η υπόθεση της ΠΓΔΜ, με τις γεωστρατηγικές τους επιδιώξεις και την προώθηση των συμφερόντων των αμερικανικών μονοπωλίων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους, με κάθε ευκαιρία επισημαίνουν ότι αυτοί που σηκώνουν τα βάρη της ΕΕ, πρέπει να έχουν και τη μερίδα του λέοντας στην πίτα που προκύπτει από τα ανταλλάγματα τα οποία εγγυάται η Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη στην αφαίμαξη του λαού.

Η αναζήτηση από την ντόπια πλουτοκρατία ερεισμάτων, είτε στη Σκύλλα του ενός ιμπεριαλιστικού πόλου είτε στη Χάρυβδη του άλλου, είναι εξ ορισμού ενάντια στο λαό. Η πολιτική που υπηρετεί το ΠΑΣΟΚ, όπως προηγούμενα η ΝΔ, είναι αντεργατική και αντιλαϊκή. Γι' αυτό όποια «υποστήριξη» κι αν εξασφαλίσει, θα μεταφραστεί στο εσωτερικό σε ακόμα πιο μεγάλη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων. Αλλωστε, το λένε χωρίς αναστολές. Αφού πρώτα κατασκεύασαν τον μπαμπούλα του «εθνικού κινδύνου», τώρα καλούν το λαό να καθίσει «φρόνιμα» και να μην προκαλεί αυτούς που θα πασχίζουν δήθεν να τον σώσουν. Από αυτή τη σκοπιά, ταξικό και πατριωτικό καθήκον του λαού είναι να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει την αντιλαϊκή θύελλα, να σπάσει τα ιμπεριαλιστικά δεσμά, όπως σημειώνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις προσκλήσεις Ομπάμα και Μέρκελ στον Ελληνα πρωθυπουργό.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ε, ΜΗ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ πως δεν αισθάνεστε τιμή και υπερηφάνεια! Πως δε νιώθετε σημαντικοί και «κέντρο του κόσμου»! Οι αρχηγοί των μεγαλύτερων χωρών του πλανήτη θέλουν το δικό μας πρωθυπουργό στο σαλόνι τους!

Πρόσκληση από τον Μπάρακ Ομπάμα στις 9 Μάρτη, πρόσκληση από την Αγκελα Μέρκελ στις 5 του Μάρτη και ...ακόμη δεν μπήκε καλά καλά ο μήνας.

(Για τον Νικολά Σαρκοζί δε μας νοιάζει, δε χρειάζεται πρόσκληση. Ο,τι ώρα θέλουμε χτυπάμε το κουδούνι, για καφέ...).

Οπως καταλαβαίνετε, ο πρωθυπουργός θα έχει ...πολύ ταξίδι. Πάντα για το καλό μας και πάντα για να μας βγάλει από την κρίση.

Είδατε πόσο νοιάζονται για μας οι μεγάλοι ηγέτες του κόσμου; Και αφιλοκερδώς. Τίποτε δεν προσδοκούν από τον ελληνικό λαό. Τίποτε απολύτως...

Με εξαίρεση βέβαια μερικά ...μικροπράγματα. Οπως το πώς θα ζούμε, το τι μισθούς θα παίρνουμε, το τι γνώμη θα έχουμε, άντε και το ...πώς θα αναπνέουμε.

KAI TO «ΦΛΕΡΤ» του Γ. Καρατζαφέρη με το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται και κανείς δεν ξέρει πού θα πάει!

Χτες στη Βουλή διαπίστωσε ότι ο Γ. Παπανδρέου τον ...ακούει καλύτερα από τον Κ. Καραμανλή.

Προχτές πάλι βρήκε «σοβαρό» και «υπεύθυνο» τον Α. Λοβέρδο και το Ασφαλιστικό του...

Θα μπορούσαμε όλα αυτά να τα αποδώσουμε στις γνωστές λαϊκίστικες και προβοκατόρικες τακτικές του ΛΑ.Ο.Σ. και του προέδρου του.

Ελα όμως που και ο Γ. Παπανδρέου διαπίστωσε χτες ότι ο Γ. Καρατζαφέρης κράτησε «υπεύθυνη στάση» ενόψει οικονομικής κρίσης, όπως και ο Α. Λοβέρδος βρήκε εποικοδομητική τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ...

Αν συνεχιστούν πάντως και πολύ αυτοί οι χαριεντισμοί, φοβούμαστε ότι θα έχουμε μέχρι και ζήλιες...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ανεργία και μετανάστευση... «ενδιαφέρουσες»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δε θα είχε ενδιαφέρον για ένα νέο άνθρωπο που μόλις έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη μαγειρική τέχνη στην Κέρκυρα, να μπορεί να μετακινηθεί και να αναζητήσει εργασία σε κάποια άλλη χώρα, την Ιταλία για παράδειγμα, "μεταφράζοντας" τα προσόντα του στο αντίστοιχο επίπεδο του Ιταλικού Πλαισίου Προσόντων;».

Το παραπάνω ερώτημα το έθεσε η υπουργός Παιδείας στην ομιλία της την Πέμπτη όπου παρουσίαζε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Παραθέτουμε το απόσπασμα γιατί είναι χαρακτηριστικό της όλης προσπάθειας της υπουργού να παρουσιάσει ένα σαρωτικό σχέδιο διάλυσης της εκπαίδευσης... με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Προσπάθησε να εμφανίσει ότι όλη αυτή η αναδιάρθρωση γίνεται για το συμφέρον τάχα των «πολιτών», των εργαζομένων, ενώ στην πραγματικότητα γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να διευκολύνει τους εργοδότες και να τσακίζει τόσο τα μορφωτικά όσο και τα εργασιακά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας.

Αυτή η κραυγαλέα αντιστροφή γίνεται και στο παραπάνω παράδειγμα του νέου από την Κέρκυρα: Το γεγονός ότι θα τελειώνει τις σπουδές του και δε θα έχει δουλειά, το γεγονός ότι θα αναγκάζεται να ξενιτευτεί, να αναζητήσει εργασία με τους χειρότερους όρους του οικονομικού μετανάστη, παρουσιάζεται από την υπουργό ως κάτι... «ενδιαφέρον»! Ελεος και ντροπή, πια!

Γιατί «τελειώνει» η κλωστοϋφαντουργία

Δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» οι εξελίξεις στον όμιλο «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία», όπου οι εργαζόμενοι απειλούνται να μείνουν οριστικά στο δρόμο καθώς η εταιρεία είναι πλέον ακέφαλη. Για τις εξελίξεις είχαν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια οι ταξικές δυνάμεις και στην ΟΕΚΙΔΕ, και στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, και στα πρωτοβάθμια συνδικάτα του κλάδου και του ομίλου.

Από μια πλευρά, οι εξελίξεις είναι και λογικές. Τι γίνεται, δηλαδή; Ενας επιχειρηματίας, ένας όμιλος, αφού έφτιαξε το «μαγαζάκι» του και έβγαλε τα κέρδη του, αφού τσέπωσε τις επιδοτήσεις και το ζεστό χρήμα που του έδωσε το αστικό κράτος τα παρατάει. Λογικό είναι, αναζητώντας περισσότερα κέρδη και μια καλύτερη θέση στη λίστα της «ανταγωνιστικότητας» να ψάχνει είτε για φτηνότερα εργατικά χέρια (βλ. ο Λαναράς έχει ήδη μετακομίσει σε Βουλγαρία και αλλού), είτε για άλλους κλάδους όπου επενδύοντας τα λεφτουδάκια του θ' αυγατίσουν περισσότερο και γρηγορότερα. Για να «εγκατασταθεί» και στο νέο αυτό κλάδο και ανάλογα να απολύει, πετσοκόβει δικαιώματα, προσαρμόζει εργασιακές συνθήκες ανάλογα με τις ανάγκες των κερδών του.

Αυτός ο φαύλος, για τους εργαζόμενους, κύκλος δε θα 'χει τελειωμό αν δεν αλλάξει ο τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αναζητήσουν τη διέξοδο κόντρα σ' αυτή, την πολιτική. Μέσα από σχεδιασμένη ανάπτυξη του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας στη βάση βαμβάκι - νήμα - ένδυση, με την αξιοποίηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών δυνατοτήτων της χώρας. Προϋπόθεση αποτελεί η ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας έξω από τα ασφυκτικά πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Μόνο αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα προσαρμόζεται απόλυτα στην ικανοποίηση των διευρυνόμενων αναγκών του εργαζόμενου λαού, από τη μια μεριά για πλήρη σταθερή εργασία, με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα και, από την άλλη, για ένδυση ποιοτική, αντίστοιχη των εκάστοτε αναγκών του πληθυσμού, ανάλογα με τις γεωγραφικές, κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά αυτή η ανάπτυξη απαιτεί τη μετατροπή της ιδιοκτησίας των καπιταλιστών σε κοινωνική, σε λαϊκή ιδιοκτησία. Ετσι, η πάλη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, σε συνδυασμό με τον αγώνα για προστασία των ανέργων συνδέεται άμεσα με την πάλη ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων. Ταξικός πολιτικός αγώνας έως το τέλος ολόκληρης της εργατικής τάξης μαζί με τους συμμάχους της.

Υδροχόος στο μύλο της συναίνεσης

Να παλέψουν για να μπουν «οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τις αγορές και τα κέρδη» κάλεσε τους εργαζόμενους και το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων με τη σειρά του, ακολουθώντας τη γραμμή ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. H συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) έτρεξε να αξιοποιήσει την πρόσφατη απεργία για να δυναμώσει την προσφορά της στη χειραγώγηση των εργαζομένων, γι' αυτό και πρωτοστατεί ώστε οι εργαζόμενοι να μοιραστούν τα σπασμένα της κρίσης μαζί με τ' αφεντικά τους.

Γι' αυτό και η πλειοψηφία του ΕΚ Ιωαννίνων, στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, δεν είπε κουβέντα για την άρνησή της να στηρίξει τις απεργίες στις 17 του Δεκέμβρη και 10 του Φλεβάρη. Τίποτα δεν είπε και για τη μηδενική της στήριξη στις πολυήμερες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ (όταν οι ταξικές δυνάμεις καλούσαν σε προκήρυξη 24ωρης απεργίας η διοίκηση σφύριζε αδιάφορα).

Αντιλαμβάνονται οι εκπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας, και σε πολιτικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο, ότι η οργή του κόσμου είναι ένα καζάνι που βράζει κι αναλαμβάνουν δράση να κατευθύνουν τις λαϊκές αντιδράσεις σε ανέξοδα για το σύστημα κανάλια. Σε τέτοιους «αγώνες» τους καλούν, σε αγώνες ενσωμάτωσης και συναίνεσης. Ακόμα και σε ανοιχτή στήριξη της κυβέρνησης όπως έκανε και η ηγεσία της ΓΣΕΕ που, παραμονές απεργίας, συμβούλευε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει την απεργία για να αντισταθεί στις αγορές... Ο μόνος τίτλος που τους ταιριάζει είναι αυτός του υδροχόου που κρατά σε κίνηση το μύλο της συναίνεσης τον οποίο χρειάζεται το κεφάλαιο για να συνθλίβει τις λαϊκές κατακτήσεις και ανάγκες.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
΄Η με τα μονοπώλια ή με το λαό

Η άγρια και ολοκληρωτική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο ενάντια στην ίδια τη ζωή της εργατικής τάξης, καθώς και οι τρεις τελευταίες απεργίες, που πρωτοστάτησε ο ταξικός πόλος του συνδικαλιστικού κινήματος, το ΠΑΜΕ, βάζουν στο προσκήνιο το πραγματικό ερώτημα που καλούνται σήμερα ν' απαντήσουν οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ανάπτυξη για ποιον; Για τα μονοπώλια ή για το λαό; Η καπιταλιστική κρίση δείχνει κάθε μέρα όλο και πιο καθαρά, ποιον υπηρετούν τα μέτρα που παίρνονται αυτήν την περίοδο. Η ενίσχυση, για παράδειγμα, των τραπεζών με τα 28 δισ. ευρώ, η επίθεση στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στους μισθούς, η ένταση των κατασταλτικών μέτρων, η προώθηση του «Καλλικράτη», όλα αυτά είναι μέτρα με έναν και μόνο στόχο: Τη διασφάλιση όλο και πιο ευνοϊκών συνθηκών για την αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας.

Την ώρα, λοιπόν, που έχουμε μια τέτοιου μεγέθους επίθεση, που αφορά το σύνολο της ζωής της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, οι διάφοροι «φίλοι του λαού» θολώνουν τα νερά. Κάνουν λόγο για «άδικα» ή για «αναποτελεσματικά» μέτρα ή μιλάνε για ...αγορές (π.χ. ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ), την ώρα που η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα μέτρα αυτά τα παίρνει η κυβέρνηση, σε συμφωνία με την ΕΕ, προς όφελος της πλουτοκρατίας. Είναι μέτρα αναγκαία και αποτελεσματικά για το κεφάλαιο, γι' αυτό και πρέπει να απορριφθούν από τους εργαζόμενους.

Τι σημαίνει όμως αυτή η ανάπτυξη; Σημαίνει πως υπέρτατος νόμος είναι τα κέρδη του κεφαλαίου. Με βάση αυτήν την ανάπτυξη, ο Λαναράς - για να αναφέρουμε μόνο ένα παράδειγμα - τσέπωσε μέσα σε πέντε χρόνια 63 εκατομμύρια ευρώ, απέλυσε περίπου 650 εργάτες και τώρα αποφασίζει να βάλει λουκέτο στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Κι όλα αυτά, όχι γιατί δεν υπάρχει ανάγκη στην ελληνική κοινωνία για φτηνό και καλό ρούχο, αλλά γιατί οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς σπρώχνουν σε άλλες, πιο επικερδείς για τον κεφαλαιοκράτη, δραστηριότητες. Την ανάγκη, ο σχεδιασμός της οικονομίας να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα, αναδεικνύει και το πλαίσιο πάλης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, που παλεύοντας για σταθερή εργασία επισημαίνει πως οι κατασκευές πρέπει να στραφούν σε έργα για το λαό, όπως αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων λαϊκής κατοικίας κλπ.

Απέναντι σε αυτήν την ανάπτυξη, υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης. Αυτός που στο κέντρο του βάζει τα συμφέροντα του λαού. Οπου τα μεγάλα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιούνται και οι ντόπιες παραγωγικές δυνάμεις και δυνατότητες αξιοποιούνται ολόπλευρα. Οπου η παραγωγική δραστηριότητα στρέφεται στην ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι για τα κέρδη. Οπου η ανεργία εξαλείφεται με την εφαρμογή της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, καλούνται σήμερα να αναπτύξουν την πάλη τους σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, πολιτικοποιώντας την πάλη τους, δίνοντας ώθηση στη ριζοσπαστικοποίηση ακόμα περισσότερων συνειδήσεων. Για τους εργάτες, για τους ανθρώπους του μόχθου, για τη νεολαία, τις γυναίκες, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση, δεν υπάρχουν μεσοβέζικες καταστάσεις. 'Η με τα μονοπώλια, ή με το λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ