Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο για την κατάσταση στην πλ. Βικτωρίας

Τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και του Δήμου για το προσφυγικό ζήτημα ανέδειξε εκ νέου χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οπότε και συζητήθηκαν τα προβλήματα στην πλατεία Βικτωρίας, παρουσία κατοίκων και καταστηματαρχών της περιοχής.

«Είναι εικόνα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης αυτό που γίνεται στην πλατεία Βικτωρίας; Δείχνει ανθρωπιά το γεγονός ότι τις μέρες των Χριστουγέννων, με βροχή και θερμοκρασίες μηδέν βαθμών Κελσίου, υπήρχαν άνθρωποι με μικρά παιδιά ανάμεσά τους εκεί; Τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Τίποτα. Και εδώ έχει ευθύνες κι ο Δήμος. Για παράδειγμα: Ποιος αποφάσισε η πλατεία Βικτωρίας να είναι κέντρο μετακίνησης ανθρώπων; Και το έχουμε καταγγείλει από τον περασμένο Μάιο! Το αποφάσισε η κυβέρνηση; Το αποφάσισε ο Δήμος; Και γιατί γίνεται ανεκτή αυτή η κατάσταση; Γίνεται ανεκτό το δουλεμπόριο, η διακίνηση εγγράφων, γίνεται δηλαδή ανεκτή μία κατάσταση που δεν μπορεί να παραλληλίζεται από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό με το Σταθμό του Μονάχου», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Σοφιανός.

Στην τοποθέτησή του, στηλίτευσε τη θέση του δημάρχου, Γ. Καμίνη, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν κονδύλια από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, με αιχμή το να δοθούν κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες. «Δεν μπορεί ο δήμαρχος να στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική της ΕΕ, που μετατρέπει την Ελλάδα σε χώρα εγκλωβισμού αυτού του κόσμου. Κι επειδή τα σύνορα δεν έχουν ακόμα κλείσει, το πρόβλημα δε φαίνεται στην πλήρη του έκταση. Γιατί ο κόσμος που έχει την ιδιότητα του πρόσφυγα από 6 συγκεκριμένες χώρες και έχει τη δυνατότητα να φύγει, φεύγει. Οταν θα κλείσουν τα σύνορα, τι θα γίνει; Αυτά δεν τα λέει ο δήμαρχος με την ευρωενωσιακή πολιτική που διαφημίζει. Μιλάει για κονδύλια! Κι ενώ αυτός ο κόσμος θέλει να φύγει, να του πούμε ότι "υπάρχουν κονδύλια, μείνε εδώ"; Αυτή είναι η προοδευτική ματιά;».

Τέλος, ο Ν. Σοφιανός κάλεσε το Δήμο να απαιτήσει κανένα κέντρο παράνομης διακίνησης ανθρώπων να μη γίνεται ανεκτό στην πόλη, να φτιαχτούν οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας και να οργανωθεί η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων από το Λιμάνι του Πειραιά ή και του Λαυρίου. «Υπάρχουν - τόνισε - συγκεκριμένα μέτρα για να διαχειριστείς με ανθρώπινο πρόσημο αυτή την κατάσταση και για να χτυπήσεις τα οργανωμένα κυκλώματα που βυσσοδομούν, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις ευθύνες για τις αιτίες που δημιουργούν το πρόβλημα από τις απροκάλυπτες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών στην περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ