Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με φόρα...

Ηταν να μην πάρουν φόρα οι του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία του κεφαλαίου με τη ζέση που επιδεικνύουν στη δουλειά που τους ανέθεσε. Ενδεικτικά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σ. Φάμελλος, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι τάχα καταγγέλλει τους εργοδοτικούς φορείς που «βάζουν πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει - δηλαδή να ανατρέψει - το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης! «Ακόμα περιμένουμε τις προτάσεις της ΝΔ για τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό. Αντ' αυτού, η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει διά του κ. Αδωνη Γεωργιάδη να καταγγέλλει τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και των Εμπόρων που προσέρχονται στη συζήτηση και συναινούν να "βάλουν πλάτη" στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος», δήλωσε και έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο βιομηχάνων και άλλων, λέγοντας ότι «τα μεγάλα εισοδήματα να βοηθήσουν λίγο τα χαμηλότερα εισοδήματα. Πρόκειται για μια ώριμη κοινωνική απαίτηση, δηλαδή για μια κοινωνική συμφωνία»!

Παραδίδει και μαθήματα...

Δίνουν και παίρνουν οι ψευδεπίγραφες κατηγορίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, αστικών ΜΜΕ ότι η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δήθεν αποτελεί «απειλή» για τις «επενδύσεις» και την «επιχειρηματικότητα», με αφορμή την εξαγγελία αναστολής των εργασιών της «El Dorado» στις Σκουριές, στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης από την κυβέρνηση ανταγωνιστικών συμφερόντων άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εκτός, όμως, από τα αποστομωτικά δείγματα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία προκλητικά στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο με κάθε είδους προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, για όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου... ανέλαβε δράση για να πείσει και τους πλέον δύσπιστους.

Ο εν λόγω ευρωβουλευτής επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ εκδηλώσεων εξύμνησης της «νεανικής επιχειρηματικότητας». Στις Βρυξέλλες το Νοέμβρη και την ερχόμενη Παρασκευή με αντίστοιχη ημερίδα στη Θεσσαλονίκη παραδίδει μαθήματα... αριστερής επιχειρηματικότητας, με προσκεκλημένους εκπροσώπους επιχειρήσεων και «ειδήμονες» στα «ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης» που προσφέρουν «ζεστό» χρήμα στα μονοπώλια.

Μαθήματα, δηλαδή, κατά παραγγελία των μονοπωλίων με τη σφραγίδα της ΕΕ παραδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ... κι όλα τα άλλα περί κυβερνητικής εχθρότητας στις επενδύσεις είναι φούμαρα!

Αποκατέστησε την αλήθεια!

Βούιξε το διαδίκτυο τις προηγούμενες μέρες από αντιδράσεις στην πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τριανταφυλλίδη, για να πληρώνουν οι γονείς κατά μέσο όρο 60 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί τους στο σχολείο και ο ίδιος ο βουλευτής αισθάνθηκε την ανάγκη να απαντήσει στις αντιδράσεις: «Πουθενά στο κείμενο των δύο άρθρων μου δεν υπάρχει ο όρος δίδακτρα. Χρησιμοποιώ τη φράση "συνδρομή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων"»... Δηλαδή, όχι Γιάννης, αλλά Γιαννάκης!

Παράλληλα, στην απάντησή του ζητά «να σταματήσει η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός». Αν αυτό απευθύνεται στα στελέχη του κόμματός του, που αναγκάστηκαν να πάρουν αποστάσεις από την πρότασή του, ίσως και να έχει βάση. Γιατί, όταν αποδέχεσαι και εφαρμόζεις τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, τα δίδακτρα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τα δίδακτρα σε όλα τα προγράμματα διά βίου μάθησης, την πολιτική που αναγκάζει τους γονείς να πληρώνουν για κάθε βήμα των παιδιών τους στην εκπαίδευση... γιατί να σε πειράζει τόσο μια αυξημένη μηνιαία συνδρομή στο Σύλλογο Γονέων για τις ανάγκες του σχολείου; Κι ο ίδιος, εξάλλου, αυτό υποστηρίζει στην απάντησή του: Αφού πληρώνουν που πληρώνουν οι γονείς στα φροντιστήρια, ας δίνουν αυτά τα λεφτά για να κάνουν μέσα στα σχολεία τα παιδιά τους φροντιστήριο! Και να προσέξουμε να τα λέμε «μηνιαία συνδρομή» κι όχι «δίδακτρα»!

Τα «κινήματα» της αστικής διαχείρισης

Θυμάστε τα θολά κινήματα της «αντιπαγκοσμιοποίησης», που τόσο αγαπάνε κάθε λογής οπορτουνιστές και ρεφορμιστές σ' όλη τη Γη; Τα θυμήθηκε σε χτεσινό του άρθρο στην «Αυγή» ο Π. Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Και τι μας είπε; Οτι το «φετινό αντι-Νταβός είναι στη Μεσόγειο», γιατί, όπως λέει, «θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην κατηγορία αυτή σειρά κινημάτων που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο σε διάφορες χώρες, θα πρόσθετα και θετικών εξελίξεων, όπως εκείνες στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Ενα είδος αντι-Νταβός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές (...) Το λέω αυτό διότι εμμένουμε στους βασικούς στόχους του προγράμματός μας και πολύ περισσότερο στα οράματά μας». Ενώ παρακάτω λέει ότι «αντι-Νταβός στην ουσία τους είναι και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, στις οποίες περίοπτη θέση κατέχει ο ελπιδοφόρος διακοινοτικός διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού». Αυτά με τα «νέα» κινήματα και τα «οράματά» τους: Ισα που φτάνουν στην αλλαγή διαχειριστών του βάρβαρου συστήματος και στα «κέφια» τους στηρίζουν και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις! Τόσο «ριζοσπαστικά»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1622 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

1809 Γεννιέται ο Γάλλος αναρχικός Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν. Οι Μαρξ και Ενγκελς άσκησαν σοβαρή κριτική στις φιλοσοφικές - ιδεαλιστικές θέσεις του Προυντόν, που ουσιαστικά θεοποιούσε το άτομο και την απόλυτη ελευθερία του, την ατομική ιδιοκτησία (βλ. ενδεικτικά στο έργο του Κ. Μαρξ «Η αθλιότητα της Φιλοσοφίας»).

1822 Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

1892 Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.

1919 Δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη.

1934 Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

1936 Ιδρύεται το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία από τα κόμματα: Κομμουνιστικό, Σοσιαλιστικό, Αριστερό - Δημοκρατικό, τη Γενική Ενωση Εργατών, τα εργατικά κόμματα της Καταλονίας, τις οργανώσεις νεολαίας και τη Δημοκρατική Ενωση.

1941 Ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Σε αυτό ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση» ως «δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη» (υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Μεταξικής δικτατορίας), καλεί το λαό και το στρατό σε πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας Μεταξά (την οποία χαρακτηρίζει ως «κύριο και βασικό εχθρό» του λαού), ενώ προσδιορίζει για μια ακόμη φορά το χαρακτήρα του πολέμου ως ιμπεριαλιστικό.

1943 Ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται και κατατροπώνει τις δυνάμεις του Αξονα στη μάχη του Βορονέζ.

1948 Πραγματοποιείται σύσκεψη των κομματικών - πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αντικείμενο το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Ρίχνεται το σύνθημα: «Ολοι στ' άρματα, όλα για τη νίκη».

1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

1963 Πραγματοποιείται σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

1969 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο διάστημα στην ιστορία.

1975 Επειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.

1976 Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org